5 288    7    0  

Innvendig kledning av murhus: Ønsker veiledning

 41     0
Hei

Har prøvd å lese gjennom en del emner, men det meste ser ut til å dreie seg om innvendig kjeller.

Har et gammelt hus fra 50-tallet som pusses opp. Jeg kaller det "murhus", men det er rett og slett fordi jeg ikke er 100% sikker på hva det er. Forrige eier påstod at det var to lag med murstein/teglestein med luftrom i mellom. Ytterveggene er i hvertfall veldig tykke og det kommer rødt "mursteinstøv" når jeg borrer meg gjennom murslammet.

Spørsmålet er hva som lønner seg å gjøre innvendig mot yttervegg (altså mot murvegg). Dette dreier seg om 2.etg, IKKE kjeller.

Fra før av var det som jeg kan se limt et lag med avispapir rett på vegg etterfulgt av diverse tapeter og veggplater som har akkumulert opp gjennom årene. Nå har jeg fjernet det meste, og står igjen med "bar" vegg med noen lag murslam utenpå steinen.

Jeg ønsker egentlig å legge huntonit veggplater siden det er planen med resten av veggene som ikke er mot yttervegg. Hvordan bør i såfall dette gjøres? Bør det fores ut med stenderverk? Anbefales det å legge det rett på vegg? I det hele tatt, er det noen retningslinjer for innvendig kledning av gamle "murhus" over kjellernivå?

På forhånd takk.

   #1
 66     0
Jeg ville nok ha foret ut ytterveggene med minst 48mm x 48mm, på c/c 600mm.
Isolere dette. Og kanskje får du trekt noe elektrisk også, før du legger fuktsperre og plater.


Innerveggene kan du fore ut med 23 x 48mm. Jeg vil ikke anbefale å lime platene på veggen.
   #2
 22 352     Akershus     0
Vær klar over at veggen blir kjøligere ute og at du kan få problemer med frostsprengning av mustein når du isolerer inne.
   #3
 125     Østlandet     0
Hvis du liker det rustikt og autentisk, ville jeg ha renset veggene (med sandblåsing?)ned til mursteinen og evt bare slemmet eller latt det stå slik det er. Jeg synes det er viktig å ikke gjemme slike gamle håndverkskatter som en ekte teglsteinsmur bak alt slags nymotens glatte flater. Det kan se veldig kunstig ut. Husk at oppgradering fort kan bli nedgradering!
   #4
 66     0

Helt riktig som Hans sier,  men du burde nok likevel fore ut veggene før du platekler disse.
  (trådstarter)
   #5
 41     0
Hvor stort og realistisk er dette problemet med frostsprengning av murstein? Dette er snakk om 2etg. ut mot friluft. Veggene er mest sannsynlig to lag med murstein (med luftrom i mellom?), og huset er slemmet både utvendig og innvendig og også malt utvendig.

Snakket med en ansatt hos en av de store byggevarekjedene i dag for å spørre om råd. Han mente at det burde legges svartpapp (vaflex vindtett) innerst mot muren, deretter fore ut med stenderverk (2"), isolere, tette med fuktsperre og deretter slå opp plater. Vaflex begrunnet han med at det ville ta opp noe av "råfukta" mot muren samtidig som den ikke var damptett. Veit ikke hva han mente med det. Er dette en god måte å gjøre det på?   #6
 66     0
Det høres ut som en helt grei måte å gjøre det på.
Svartpappen hindrer fuktighet i å trekke inn i isolasjonen.

Hvis muren er behandlet på en skikkelig måte utvendig, så skal ikke frostsprengning være noe problem. Det er vanligvis isolert i dette luftrommet også, men jeg er ikke sikker på det i ditt tilfelle, da huset er gammelt.

Jeg ville bar kjørt på med papp, lekter, isolasjon, fuktsperre og plater.
Men dette er min mening.
   #7
 22 352     Akershus     0
Det ble brukt mye lettbrent tegl før. Denne suger til seg mye vann og er svak. Denne steinen sprenges lett.

Det aller viktigeste er å hindre kontakt mellom tre og mur. Treverket klarer alltid å trekke noe fukt fra muren. Ekte hussopp trenger fukt, tre og kalk for å vokse. I gamle murhus ble det brukt kalk. Pass derfor godt på dette med fukt.