74    3    0  

Isolere kjellergulv innvendig - fare for frost i vannledning?

 8     0
Hei, vi bor i et standard Leca-grunnmur-hus fra 1978. Vi har 240cm høyde i kjelleren og skal uansett renovere/bytte gulv, så lurer på å legge 5 cm isolasjon (XPS eller Kingspan Kooltherm/Therma) innvendig. Å pigge opp gulvet virker som litt av en jobb, men å miste 5-7 cm takhøyde og legge isopor og spon innvendig burde hjelpe en del og virker mye mer overkommelig.

Det skal være isolert med lecakuler under betonggulv (vet ikke hvor mye?). Det går også randonsug ned i disse lecakulene (så det blir vel kaldere der enn det blir uten radonsug..?).

Kan det bli problemer med frost? Er det erfaringer med problemer med frost i betongplata om det isoleres for mye over?

En ting er vannledningen inn i huset som er støpt inn i sålen. Lager jeg risiko ved frostskader på denne ved å isolere innvendig? (Kan evt etablere ny rør-i-rør-vannledning innvendig i en spalte i den innvendige isolasjonen? Vi skal også grave opp utvendig der vannledningen inn til huset går av andre årsaker.)

En annen ting er om selve betongplaten tåler frost helt fint eller om den kan få skader av noe slag når den ikke varmes opp like mye som før? Og hvilke konsekvenser har dette? Flere riss som evt. slipper inn mer radon?

TSt
   #1
 7 526     0
Hvordan er det rundt kjeller, ligger den dypt i terrenget eller er det neste som plate på mark ?
Leca veggene er disse isolert utvendig / innvendig ? Det er en viss fare for kondens på kjellergulvet men virker som om en synes det er tryggere med innvendig isolasjon på gulv enn på vegger hvor dette kan være uheldig.

Men er ikke vegger veldig godt isolert og det meste ligger nede i bakken så kan jeg ikke forstå at dette er noen problemstilling. Trådløst termometer i radon suget (slik med ledning sensor) vil jo gi deg kontroll på hva temp er på det det trekkes ut. Jeg som f.eks. har hele front fasaden på huset fritt vil passe ekstra på utvendig isolasjon av banketten her. Hadde huset kun vært støpt oppe en plate her ville jeg lagt isolasjon utvendig slik som en skal ha rundt alle plater på mark og f.eks. garasje. Pass på at det er litt fall på isolasjonen fra huset.
  (trådstarter)
   #2
 8     0
Takk for svar! Lurt å måle i radonsuget, men må vel vente til neste gang det er -10 ute.

Huset ligger i skråning, oppfylling til 200cm på oppsiden og kanskje 30 cm på nedsiden av huset. Der det er mest aktuelt å isolere gulvet er nedsiden, altså ikke veldig langt under mark.

Det meste er isolert på innsiden 5cm, men vi må ta dreneringa på 1/4 og der blir det da 20cm utvendig nederst og ingenting på innsida.
HSt
   #3
 25 906     Lillestrøm kommune     0
Huset mitt ligner på ditt, løs lecaen isolerer desverre ingen ting for det var luftbevegelser under gulvet når jeg boret hull til radonsug. Jeg la klar plastfolie over hullet og så remser av papir blafre nedi hullet.

Svenske nettsider beskriver Max 50m3/t i radonsug for å unngå frost. Jeg målte 9-11C i radonsuget men varmen kommer nok fra kjelleren min.