#11
 22,342     Akershus     1

Ser av HMS-databladet for XPS at "Ved gløding eller brenning, dannes karbonmonoksid, karbondioksid og karbon. På basis av
toksisitetsforsøk, er virkningen av forbrenning av skummet ikke mere akutt toksisk enn virkningen av forbrenning av allment byggemateriale så som tre". Synes derfor det er rart dersom det er brannsikkerhet som er grunnen til at dette normalt ikke benyttes på innsiden. Tenntemp er oppgitt til nesten 500 grader, og brukstemp er opp til 300 grader...
Når det først har tatt fyr brenner det som bare rakkeren. Jeg har brukt isopor til opptenning av bål. Det er bedre enn bensin.

   #12
 5,725     1

Hva gjor du med det elektriske anlegget, la du det utenpå åpent?


Det vesle som ligger langs yttervegg ja, det meste ligger i lettvegger inne i rommene.
Noko la eg over veggen, som du ser er det ca. 10 cm opp til takbjelker, plass til ein boks.
Vågde ikkje å fresa spor i Lecen, la golvstikk etc. over golvlist og kabel langs denne.
  (trådstarter)
   #13
 576     1

Når det først har tatt fyr brenner det som bare rakkeren. Jeg har brukt isopor til opptenning av bål. Det er bedre enn bensin.


Joda, for all del, men så lenge det kreves like mye energi å antenne det som kreves for trekonstruksjoner, samt at ikke røyken er mer giftig enn fra brennende tre synes jeg det er rart om det er brannforskrifter som forbyr bruk innvendig (jeg vet altså ikke om dette faktisk er hjemlet i noen brannforskrift). I tillegg er det vel ikke krav til påstøp over XPS i golv?

Når det er sagt ser jeg at bruk av XPS på kald murvegg kanskje kan gi økte problemer med kondens som det blir nevnt her,jeg heller derfor mer mot en løsning med rockwool innerst og lekter på varm side av denne.

Med litt flaks trenger jeg kanskje ikke gjøre noe, har åpnet et par plasser allerede uten å finne spor av fukt. Begynner å lure på om takstmannen var i stand til å bruke fuktmåleren riktig...  Wink
   #14
 1,421     Bærum     0

Når det er sagt ser jeg at bruk av XPS på kald murvegg kanskje kan gi økte problemer med kondens som det blir nevnt her,jeg heller derfor mer mot en løsning med rockwool innerst og lekter på varm side av denne.

Det er ikke XPS i seg selv som er problemet, men isolasjon på innsiden av muren hvis den er kald eller det ligger kalde masser tett på muren på utsiden. Det siste var problemet hos meg og skapte en liten bekk av kondens i underetasjen. Det jeg mener er at hvis veggen din først er utsattt for kondensering hjelper det lite å kun isolere på innsiden, da må du ut med gravern uansett på et eller annet tidspunkt for å isolere på utsiden i den hensikt å flytte duggpunktet.

Byggforskserien anbefales, f.eks Byggforskserien 523.111 Yttervegger mot terreng. Varmeisolering og tetting
Signatur
   #15
 802     Akershus     1
Om det er snakk om oppbygging av kondens krever vel det stadig tilførsel av varm fuktig luft fra innsiden mot den kalde muren.
Ville da tro at poenget var å
1) Bruke isolasjon som ikke puster, uten hulrom for lufttransport mellom denne og mur
2) Bruke materialer som ikke råtner eller trekker til seg fukt.
3) Gjøre veggen tettest mulig slik at varmluft ikke kommer i kontakt med kalde flater.

Sånn sett skulle man tro at å lime fast tette XPS plater med flislim skulle fungere ganske godt ? Evt fasadeblokk helt inntil opprinnelig mur.

XPS har lukkede celler og trekker ikke til seg vann mens EPS i større grad puster og tranporterer fukt.
Slik synes jeg Oblygre sin løsnig virker fornuftig (da helst med XPS og ikke EPSsom isolasjon mot muren)  Wink
   #16
 9,677     Kysten     0
Grunnmur kan oppføre seg forskjellig om sommer og vinter. Vinter går diffusjonsgang innenfra og ut om sommer kan diffusjonsgang gå utenfra og inn. 100% rf i grunn er det alltid, om sommeren kan en få høyere temp i grunn enn inne i kjeller. Derfor skal det ikke brukes plast innvendig ved vegg som er inntilfyllt på utsiden av grunnmur. Forutsetning er at grunnmursplast ikke er montert på utsiden av grunnmur og ingen isolasjon på utsiden.
   #17
 802     Akershus     0
Men om "plasten" i form av XPS ligger som første skanse mot muren, vil man stoppe fukten i muren. Den vi vel uansett ha tilnærmet samme fukt som terrenget utenfor om det ikke er brukt grunnmursplast.

Det er vel først og fremst om man bruker plast på innsiden av feks et reisverk mot mur at det blir problemer.  Da stenger man jo materialer som kan råtne inne bak plasten sammen med den fuktige muren.

   #18
 9,677     Kysten     0
Da forutsetter du at fukten vil bli liggende i muren og ikke renner ned på gulvet? Det kan bli mye fukt som samler seg. XPS har en lukket cellestruktur men er ikke 100% diffusjontett.