1,813    22    0  

Isolere ytongvegg over terreng

 74     0
Jeg har et bygg med 20cm ytongvegger som er etterisolert 5cm på utsiden, som jeg nå vil isolere 10cm innvending. Men kan isolasjonen ligge inntil veggen? Det er da en ytongvegg, over terreng som er pusset. Og skal dampsperren legges på den varme siden av isolajsonen?

Jeg finner mye info om etterisolering av kjellervegger under terreng, men veldig lite om vegg over bakken, så jeg trenger litt hjelp her.

   #1
 38,344     Lillestrøm kommune     0
Hvordan er yttersiden etterisolert/ hva er kledningen her ? Du skriver som er pusset men er det en ekstra 5cm ytong som er satt på og så pusset?

Edit: for å svare litt mens du er tilbake, risiko er å få frost og kondenssonen inn i veggen når du isolerer inne, derfor vi liker mye mer isolasjon ute enn inne.
  (trådstarter)
   #2
 74     0
Utsiden var pusset. Eps isolasjon ble lagt utenpå dette.
Jeg har forstått at under terreng bør 2/3 av isolasjonen være på utsiden, men er dette like viktig på vegger som ligger over bakken også?
   #3
 38,344     Lillestrøm kommune     0
Det er i prinsippet det samme over bakken, se på vegger med intrukket dampsperre de ønsker mye isolasjon på utsiden. Hvordan er EPS festet til fasaden? Jeg vil tippe at ytongen er på varm side i dag. Etterisoleringen din vil få den til å være på kald side tror jeg . Du kan jo spørre ytong og se hva se tror er lurt. Håper noen andre også kan gi råd her.
   #4
 8,022     Bærum     0
Anbefaler TS å regne ut hvor i veggen kondenseringssjiktet havner ved ulike isolasjonstykkelser innvendig.

Hvis han skal være sikker bør det lages en sandwich-konstruksjon av uorganiske materialer som ikke tillater kondensering midt i veggen. F.eks kan det limes xps-plater på innsiden, og så kle inn disse med dobbel gips.
   #5
 38,344     Lillestrøm kommune     0
ytong absorberer fukt og holder på denne omtrent som en svamp. Derfor er jeg bekymret når kondenspunt er på innsiden jeg ville derfor søkt råd om dette.
   #7
 38,344     Lillestrøm kommune     0
Jeg tar litt hardt i med svamp sammenligningen men du forsto min bekymring. ytongen/siporex kan ved feil bruk være kliss våt. De moderne fiberpusssystemene gjør at ytong skal være et trygt produkt i yttervegg i dag, men da har blokkene mulighet til å puste.

  (trådstarter)
   #8
 74     0
Anbefaler TS å regne ut hvor i veggen kondenseringssjiktet havner ved ulike isolasjonstykkelser innvendig.


Her er jeg temmelig grønn. Kondenseringssjiktet, er det nullpunktet i veggen?
Jeg har funnet ut at 50mm glava eps som er brukt utvendig har en varmemotstand på 1,31m2/KW, og 100mm glava glassull som jeg hadde tenkt innvending har en varmemotstand på 2,63m2/KW.

Vil det si at i mitt tilfelle hvor ytong'en er 200mm tykk, så vil kondenseringssjiktet ligge 66mm inn i veggen målt innenfra og ut? Og at 134mm av ytong'en vil være på den kalde siden?

Hvis jeg mot formodning er inne på riktig spor her, så er neste steg for meg å vite hvor i veggen det er greit at kondenseringssjiktet havner?
  (trådstarter)
   #9
 74     0
Jeg har sendt mail til ytong nå for å høre hva de anbefaler. Skal poste svaret de gir.

   #10
 38,344     Lillestrøm kommune     0
Min tanke er at kondenserer det på innsiden så er det lettere at den blir våt, er kondenspunktet et stykke inn i muren så får den mulighet til å tørke. Kodenspunkt avhenger av relativ fukt og overflatetemperatur, men du vil sikkert få brukbare svar også med å se på 0-punktet en vinterdag.