11,133    21    1  

Isolering av åstak

 4     0
Jeg pusser opp / rehabiliterer et trehus fra 1955. Huset er tilnærmet uisolert og planen er å isolere rom for rom etterhvert som det blir pusset opp. Jeg fikk imidlertid en utfordring i et rom i 2. etasje hvor det delvis er skråtak. Når jeg fjernet innvendige plater og rupanel oppdaget jeg at taket bæres av åser og ikke sperr (burde jo tenkt på det før for det er jo åser på loftet også...).

Hvordan får jeg til lufting hvis jeg skal isolere mellom åsene? Søk på nettet gir en god løsning - bygg ut eksisterende undertak med diffusjonsåpent undertak. Da må jeg fjerne takpannene, bytte undertak og lekte opp takpannene. Det kommer ikke til å skje. Noen som har tips om brukbare løsninger da det vil være synd å kle igjen skråtaket uten isolasjon.

Isolering av åstak - 2014-11-01 17.18.13.jpg - JohnnyF

   #2
 6,705     Akershus     0

Jeg tror det går greit å bare isolere og kle igjen.
Har selv gjort det mange ganger uten problemer.


Det kan gå bra, men det kan også gå dårlig. Avhenger blant annet av isolasjonstykkelse.

Alternativet til å etablere lufting ved å bytte undertak er å lage en luftespalte på innsiden. Spalten må gå fra raft til møne slik at frisk luft kommer inn i raft og luftes ut igjen ved mønet. Da får du sirkulasjon.

Rent praktisk betyr det at du må lekte 5 cm. på åsene (48*48 lekter). Vindsperre bør monteres på åsene først, enten i form av duk eller plater. Så må du åpne opp i raft og mønet for å få luft inn/ut. Deretter krysslekter du med ønskede dimensjoner, isolerer og kler igjen. Rommet mellom åsene forblir altså tomt slik som i dag, det du egentlig gjør er å bygge et luftet tak på innsiden av åsene.

Ja, det er jobb av en viss størrelse dette også. Dessuten stjeler det en del takhøyde. Jeg har tenkt å gjøre den samme jobben i et rom hos meg, men tanken på jobben har foreløpig gjort at jeg ikke har giddet å begynne.
   #4
 25,365     Akershus     0
Hvorfor lufter en: for å senke temperaturen under yttertaket. Dette hindrer snesmelting.

Hva om en fyller fakket med isolasjon og ikke lufter: Hvis du fyrer godt i rommet vil snø på taket smelte og vann renne nedover. Utenfor veggen er taket kaldt og vannet fryser, du får en isvoll i snøen nederst og istapper. Vann kan ligge i en dam over veggen og vann kan tenge inn gjennom yttertaket.

Hva er risikoe her? Taket er relativt bratt, det er en fordel. Dette er et loftsrom, kanskje ikke kraftig oppvarmet? Vi vet ikke om dette er i kalde Nesbyen eller snøfattige Mandal.

En kan vurdere varmekabel i takrenne og noen oppstikkere under taksteinen til godt høyere enn ytterveggen. Ikke ideelt, men kanskje bra nok.
Signatur
   #5
 6,705     Akershus     0
For så vidt enig i Kjells betraktninger. Nevnte så vidt at jeg har egne planer om å gjøre noe med et åstak, men kvier meg for arbeidet med å etablere luftespalte. Rommet (trapperom) vil ikke bli oppvarmet på linje med et oppholdsrom, men situasjonen i dag er slik at det på de kaldeste dagene faller ned mot minus 10 grader der inne på de kaldeste dagene. Litt isolasjon i taket gjør ikke underverker, men hjelper noe. Så jeg vurderer å isolere uten luftespalte, men har ikke bestemt meg enda.
   #6
 25,365     Akershus     0
I en annen tråd diskuteres vedlikehold av hus. I dette tilfellet bør en også vurdere om yttertaket bør renoveres innen noen år. Da er det lettere å oppnå en moderne lufting sammen med nytt tak.
Signatur
   #7
 6,705     Akershus     0

I en annen tråd diskuteres vedlikehold av hus. I dette tilfellet bør en også vurdere om yttertaket bør renoveres innen noen år. Da er det lettere å oppnå en moderne lufting sammen med nytt tak.


Ikke vanskelig å være enig i det. Så var det kostnader da.. I mitt tilfelle: hus med grunnflate på ca. 300 m2. Har sikkert nærmere ett mål takflate. Er helvalmet tak med 6 mindre og et større takopplett. Masse blikkenslagerarbeid.

Vi skulle kanskje ikke kjøpt huset Smile

   #8
 7     0
Av bildet ser det ut til at det er bra fall på taket. Om det er takstein på sløyfer og lekter utvendig, sannsynligvis da med en papp på bordtaket, så kan du fylle hele hulrommet på innsiden med isolasjon, helst minimum 30 cm. Vær nøye med diffsperre. Tape alle skjøter.
Forutsetter da at luft kan strømme under taksteinene fra raft til møne. Lag evt en luftelyre eller to (ventilasjonshette) i mønet, så det blir god gjennomstrømning av luft under taksteinen.
  (trådstarter)
   #9
 4     0
Ser at jeg var litt sparsomlig med informasjon. Huset ligger på Sørvestlandet så det blir ikke svinkaldt ute, men det har nå vært -20 ute. Rommet skal bli et soverom / barnerom og vil være oppvarmet. Rommet er ikke så stort i utgangspunktet, luftespalte på innsiden som cheffencheffen foreslår vil stjele for mye areal.

Slik jeg har forstått det med isolasjon og lufting så er en av hovedfunksjonen til luftingen å få vekk fukt fra yttertaket. Hvis det ligger fukt i isolasjon / mellom isolasjon og yttertak vil det medføre råteskader. Da det er et relativt tett papptak på utsiden vil fukt som kommer inn i isolasjonen ikke komme ut igjen.

Hvis jeg setter opp dampsperre på innsiden så blir det to lag (inkl pappen). Dette er vel fy fy. Høres ut som om det blir feil uansett...
   #10
 5,432     Akershus     0
Siden du ikke vil/kan legge lufting på innsiden av åsene og ikke vil ta opp taket for å legge diffusjonsåpent undertak, har du vel bare en mulighet.

Som du sier selv blir det 2 tette lag hvis du legger plast innvendig. Da hadde jeg isolert taket så mye som mulig, men brukt pustende isolasjonsmaterialer uten plast på innsiden og stolt på at luftingen du får fra lekter og takstein sørger for såpass kaldt tak at snøsmelting og ising ikke blir noe problem. Hunton har et produkt du kan bruke, men ment for innblåsing, linisolasjon får du i form av matter.

Lager du en inspeksjonsluke i taket, litt langt nede, kan du sjekke om det blir fuktig i konstruksjonen år om annet.

Hunton: http://goo.gl/Yd8fW9

Linisolasjon: http://goo.gl/7GwGU8