#11
 33     0

Er grunnen til at isoleringstykkelsen på lecavegger bare er 100mm risikoen for innestengt fukt?


Årsaken er kort forklart at jo mer isolasjon man har på innsiden av betong/lecaveggen jo lengre inn i konstruksjonen flyttes duggpunktet.

Med for mye isolasjon inne kan duggpunktet flyttes fra fra selve betong/lecaveggen - der det normalt er relativt sparsom tilgang på fuktig luft som kan kondensere - til trekonstruksjonen innenfor. Der blir fuktigheten liggende og skaper grobunn for muggsopp og råte.

Det sier seg selv at disse skadene er svært vanskelig å oppdage før omfanget er så stort at det oppstår synlige skader på den utforede veggen, og da har man gjerne slitt med dårlig/skadelig inneklima lenge...

Trikset er å isolere kjellerveggen utvendig før man fyller inntil, men det er selvsagt ikke enkelt i ettertid når fruen har fått bed og hellelagte gangveier på plass allehånde steder...  Cool
Signatur

   #12
 291     0
Hva er vanligst å benytte:  impregnert eller hvitt trevirke når man forer ut for isolasjon i kjeller?
ivo
   #13
 496     0

Hva er vanligst å benytte:  impregnert eller hvitt trevirke når man forer ut for isolasjon i kjeller?


Hvitt. Utgangspunktet er jo at dette er tørre rom, og det skal jo også være ventilasjonsluker i kjeller (hvis en ikke har et ventilasjonsanlegg).

Enkelte impregneringer for treverk er vel heller ikke lov å "ta med inn"?
   #14
 26     0
Interessant diskusjon dette her. Driver sjøl å pusser opp kjellerstue (huset er bygd i 1980 - og dette er på Vestlandet) som delvis er under torva. I dag har eg fjerna ein del av ein sponplatevegg ved pipa for å sette opp ein forlengelse av brannmuren. Dette var det eg fant :

Bak sponplata var det plast. Bak plasten var det 70mm isolasjon. Bak isolasjonen var det tynn, svart papp (vindsperre ?). Bak pappen ser vi rett på grunnmuren (lecablokker). Dette er vel etter boka fra 1980.

Det er muggsopp i laget mellom pappen og isolasjonen. Lukter ikkje bra... :-\

Ellers lukter det ikkje typisk kjeller, og det har aldri vore problem med fukt inn i kjelleren, sjølv om det har bøtta ned i månedsvis i strekk forrige høst.

Mitt spørsmål er om det er greit å berre ha det slik det er. Muggsoppen blir vel værende bak plasten?

Eg er fullt klar over at eg bør isolere fra utsida, men det blir eit gigantprosjekt mtp riving av terasser og flytting av store sprengstein osv... UAKTUELT !!
hmk
   #15
 311     0
hei, stoylen
Dette er ikke noe enkelt spm, spør 4snekkere og du får 4forskjellige svar.
men fukt/sopp/råte, bør du unngå i kjelleren. det kan du bli syk av og huse råtner på rot.

etter å ha undersøkt en hel del rundt dette med plast på veggene i kjeller har jeg kommet fram til at det ikke skal brukes plast/fuktsperre på veggen hvis 50% eller mere er under bakkenivå.

fuktsperren er kun for å hindre at varm og fuktig luft trenger gjennom isolasjonen og kondeserer på den kalde betong veggen.

men som i ditt tilfelle er det tydelig at det kommer fukt in gjennom grunnmuren.
hadde du ikke hatt fuktsperre kunne dette vært unngåt da den lille fukten som kommer gjennom lacan ville blitt luftet ut gjennom isolasjonen og ut i rommet.

en luftespalte på 3-4cm mellom stenderne og betong/leca veggen er helt klart å foretrekke, kommer det da inn fukt på et begrenset omeråde har den et mye større omeråde å fordele seg på og det kan være nokk til at det ikke danner seg soppvekster.

kunne du da i tilleg laget noen mindre luftekanaler ut i rommet fra spalten mellom stenderne og betong veggen ville du være mye sikrer på at det ikke blir fuktig. da du vil få en viss sirkulasjon/utskifting av luften i veggen og fyktigheten blir transportet bort.
   #16
 318     0
Har selv innredet en kjeller fra 1948 som er ca 2/3 under bakkenivå med Platon grunnmursplast på innsiden av kjellerveggene etter anvisning fra Isola som beskrevet her:

Platon Xtra Innvendig Kjellervegg.
+ Vedlagte pdf dokument.

Grunnmuren står direkte på grunn og viste tegn til fuktoppsug helt nederst (ca 20cm) på varme dager, men ellers ikke. Som ekstra sikkerhet slemmet jeg muren med Heydi K11 og smørte Betongtett helt nederst på innsiden... (overkill..) før jeg la grunnmursplasten.

Meislet opp kjellergulvet og la 10 cm grus, 5 cm Jackofoam, fuktsperre, og varmekabler med 5 cm påstøp.

Jeg ble anbefalt av Isola å la ventilene gå helt inn i rommet og gjerne benytte gulvvarme for å få god luftsirkulasjon i rommet. Har isolert med 7 cm Rockwool. Dette ser så langt ut til å ha fungert bra hos meg :-)

Utsiden av muren var ikke isolert, og grunnmursplast var det kun lagt på 1 av 3 vegger. Dette har jeg nå gravd opp og lagt Platon. I tillegg skal jeg legge 5cm Jackofoam drensplater for utvendig isolasjon.
   #17
 26     0
Ja du har lagt mykje arbeid i det du Sonic... Alle grep her i gården blir i tilfelle gjort innenfra. Eg er usikker på kor mykje fukt det har lagt seg bak veggen ellers i rommet. Men i andre rom (boder og badstu) med vegg opp i mot grunnen som ligger omtrent 100% under bakken (bratt vestlandstomt) er frisk og god luft.

Ser virkeleg svart på å begynne å rive ein lang, fin og kostbar panelvegg for å komme til bak å fjerne plasten (denne veggen ligger også omtrent 100% under bakkenivå), som du hmk tipser om, og ev. fore ut heile veggen for å lage luftspalte mellom grunnmur og stenderne.
Dessuten Hmk: når du fjerner plasten så vil vel fukten absorberes i panelet ?
-det er jo heller ikkje bra... Tipper at det her vil være god grobunn for soppen. Er det ikkje i slike tilfeller en får den klassiske kjellerlukta ?? ???

Huff - det er eit styr med desse nedgravde kjellerne. :-\

I kveld såg eg nærmere på dei stenderne og spikerslagene som eg har fjerna fra den kommende brannmurveggen. Det er ikkje tegn på nokon soppangrep eller fukt på dei - både ser og lukter ok. Det kan jo hende at det er på grunn av 25 års fyring i vedovnen at det har gitt følger pga kondens (store temp.forskjeller akkurat ovenfor ovnen) ??

Veit ikkje om eg har blitt så veldig mykje klokere eg....

   #18
 318     0
Det kommer jo litt an på hva du skal bruke rommet til, hvem som skal bruke det (barn?), og hva du ellers har av planer med det?

Tror ikke jeg ville tatt sjansen på å la muggsopp forbli bak pappen som du sier, både pga luftkvalitet og lukt, men også det at at dette er et tegn på fuktvandring eller kondens som neppe stopper av seg selv. Om et år eller to vil du komme til å angre dersom du ikke gjør jobben grundig nå du først skal gjøre noe..

Anbefaler deg å lese/skaffe deg Byggforsks håndbok "Lag rom i kjellern".

...og Dag Torsteisens bok "Kjeller som bolig"

Det er dessverre ingen snarveier til en tørr og "soppfri" kjeller...
   #19
 22,342     Akershus     0
Hvis du er redd  for råte kan du bruke Leca rehabblokk. Den ser ut som en halv isoblokk. Den råtner ikke og du trenger ikke plast.
   #20
 26     0
Du har nok rett Sonic. Eg vil garantert komme til å angre om nokre år - for det må gjerast no, eller aldri...

Har tenkt litt på det - og lest. Det stemmer med byggforsk at en ikkje skal ha plast på dei veggane som ligger minst 50% under terreng - slik hmk snakka om.

Blir vel til at eg må prøve å rive den forsiktig - slik at eg kan spikre dei opp igjen etterpå. Skal jo males uansett så det går vel bra...

Når plasten er fjerna - trur dokke da at det blir slutt på soppen bak veggen?  Bør vel bytte ut svartpappen også da denne sikkert har absorbert masse fukt.

Ja-ja - eg konstaterer at oppussingsprosjektet stadig øker i omfang.... :'(