6,389    5    0  

Isolering av grunnmur/kjeller og kondens

 39     0
Hei

Når man bare isolere innvendig av grunnmur/kjeller vil det danne kondens inne i veggen. Iflg NBI må minst 1/3 av isolasjonen være plassert utvendig eller helst mer.

Men dersom man bruke EPS isopor(50mm) mot betong og bindingsverk med 100mm minerallull, blir man kvitt kondens problemet?

   #1
 8,022     Bærum     0
Dette er mye diskutert på forumet.

Jeg tror dog du er inne på noe. Dersom duggpunktet havner et sted fra innerkant XPS og utover vil ikke fuktinntregning til innside være noe problem.
Spørsmålet er om kondensering inni murvegg med mulig påfølgende frost kan føre til frostspreng i grunnmur?

Jeg har nylig gjort litt testing på egen grunnmur. Uisolert på utsiden. Gjorde et forsøk med å sette opp 10cm EPS på innsiden i et rom i kjeller Disse ble spent i mot grunnmuren (ikke festet permanent). I denne perioden var det rundt -12 på utsiden. Jeg fyrte som F med vedovn og holdt 26-27 grader i lufta over en periode. Etter alt jeg har lest om hvor viktig det er med 1/3 av isolasjon på utsiden hadde jeg nærmest forventet å finne lett fuktig mur bak EPS'en.

Sjekket med jevne mellomrom overflatetempen på grunnmur og på innsiden av EPS med IR-termometer. Registrerte at tempen på veggen bak EPS falt med flere grader (sammenlignet med temp på overflaten til EPS'en) - men den var aldri under 10 grader. Vil dermed tro at kondenseringspunktet fortsatt var langt inni muren, evt fortsatt på utsiden.
   #2
 4,452     Vestlandet     0
Men var det noen fuktkilder i rommet cozmo? om du fyrte som faen uten å tilføre fuktighet, så blir det jo ikke noe større fuktfare i veggen? Eller missforstod jeg deg?

Ps. Dette er ikke ment som kritikk. Beundringsverdig at du tar deg tid til slikt Smile
Signatur
   #3
 8,022     Bærum     0
Fuktkilder...Tja...Dette er i gang i kjeller. Rett innenfor er det vaskerom hvor det vaskes klær daglig, tørketromel og vi dusjer også der for tiden. Døra står alltid oppe til rommet utenfor (hvor "eksperimentet" foregikK") etter dusjing. Ingen mekanisk avtrekk noen steder - vanlig lufteventil i vaskerom.

I denne gangen står også tørkestativ hvor klær som ikke tromles henges opp.

Men det er klart - jeg gjorde alt dette i desember i en svært kald periode - og i denne perioden var luftfuktigheten lav - lå sikkert på under 20% ute, og mellom 20% og 30% eller noe i denne gangen.
   #4
 8,022     Bærum     0
Forøvrig er det jo også to ulike settinger i caset kjellervegg ....

Det ene er at isolering  på innsiden vil kunne flytte duggpunkt så langt inn at det oppstår kondensering på murens innside ...

Det andre er hvorvidt en skal benytte fuktsperre slik at ikke fuktig inneluft treffer kald murvegg og kondenserer.

Sånn sett skulle man jo tro at det er temmelig gunstig å gjøre innvendig isolering med å hellime EPS/XPS på mur og kle inn med gips (brannfare osv). Selv om duggpunktet havner mellom mur og EPS er det ikke lenger noen flate for vannet å kondensere på. XPS/EPS'en sin vannmotstandsdyktighet vil også sørge for at vann ikke trenger inn i rommet.

Dersom man som TS beskriver isolerer ytterligere innenfor XPS'en vil man kanskje risikere å flytte duggpunktet så langt inn at fuktighet kan finne på å kondensere på XPS'ens glatte innside?  Jeg tror egentlig ikke det, men det hadde vært artig å teste ut :-)
   #5
 4,452     Vestlandet     0
Var jo godt med fuktkilder det :)

Forøvrig så må man ikke glemme at murveggen, betongveggen, lecaveggen etc også har en hvis isoleringsfunksjon. Har selv en full underetasje med noe slags betongblokker som er delvis støpt i midten. 7 cm isolasjon på innsiden. Helt knusktørt der. Men siden det er hel vegg over bakken, så har jeg jo dampsperre også Smile
Signatur