1,380    11    1  

Isolering av torvtak

 24     0
Hei, er det noen som har noe tips til isolering av kompakt torvtak?
Kikker på rocktorv, og virker jo som fine saker, men dette er bestillingsvare i butikker som dukker opp på google.

Det er et veldig lite prosjekt jeg holder på med, tenk koie i skogen. Tenker at det må være andre ok løsninger, feks med markisolasjon. Synspunkter på om xps kan fungere?

   #1
 5,432     Akershus     0
Roktorv har dessverre en sinnsykt høy pris, ellers hadde jeg hatt det på en tømmerhytte jeg har restaurert. Kompakt torvtak må vel forøvrig være det ultimate alternativ for taktekking, ingen fare for råte og mer snø, mer isolerende evne. Jeg har torvtak med lufting på en annen hytte og den gang jeg bygde brukte jeg kompakte plater hele veien, tror det var tilsvarende markplater, fikk kjøpt et rimelig parti som var brukt på et tak.

Tror ikke det er store forskjellen på Rocktorv kontra andre harde rockwool plater, virker som vannopptaket er omtrent det samme. Før Rocktorv kom på markedet mener jeg det var anbefalt plater med mindre hardhet på øverste del av taket, for der var det størst mulighet for uttørking og dermed vanskelig for gresset å slå røtter i isolasjonen. Ser ikke at dette er tema i dagens brosjyre.

I et tak med XPS vil du ikke få rotsystemet ned i isolasjonen og du vil også miste steinullens motstandsevne ved eventuell brann i gress og torvlaget, XPS brenner voldsomt.

Om det er rimeligere med markplater vil det antagelig være anledning til å bruke f.eks ett lag med markplater nærmest innertaket, for deretter å legge tettesjikt før topplag av Rocktorv.

Ta en telefon til Rockwool og forhør deg om de forskjellige platenes egenskaper og muligheter. Kompakt torvtak er uansett en veldig god og miljøriktig løsning.


  (trådstarter)
   #2
 24     1
Takk for godt svar.

Dette med brann gikk meg hus forbi, selv om at jeg tror hvis en gressbrann får jobbe seg ned i jorda, så antenne xps, har jeg kanskje på følelsen at det ikke er så mye igjen av resten av bygget heller. Uansett ikke nødvendig å utfordre det, så da er det alternativet droppet.

Ser at paroc har noe løsninger for sedumstak/grønne tak i sverige. Virker som mye av det samme som rocktorv. Trykkfast med lite vannopptak. Her benyttes det 3 ulike platertyper i en oppbygging.

Disse løsningene er kanskje ikke så vanlig at privatpersoner handler, og dermed ikke like tilgjengelig, men skal forhøre meg litt.
   #3
 5,432     Akershus     0
Paroc selges jo i Norge også, men sikkert ikke dumt å forsøke Sverige. Ganske god kronekurs og muligens enda bedre på sikt, kan gjøre det lønnsomt.

Oppdater oss gjerne på priser og prosjekt.

  (trådstarter)
   #4
 24     0
Det skal jeg forsøke å huske på. Dagens jobb ble å sage til staver og stavlegjer for ramma i grindverket. Greit å vite hvordan taket skal bygges opp før jeg sager sperrene Smile


Isolering av torvtak - 20190226_135437.jpg - OyvindM
  (trådstarter)
   #5
 24     0
Da har jeg kommet noe lenger i undersøkelsene på grønne tak.
Glava sier at eps under membran og xps over er vanlig i sedumstak, men at rådgivende bygg må se på nødvendige branntiltak.

Paroc har markplater som ikke tar opp for nye vann og har holdfasthet på 2000kg/m2, noe som er ok.
Men disse tar jo opp vann, og lamba er på 0.037.

Så kom jeg til å se på PIR plater, disse er belagt med alu og har ingen fuktopptak, og har lambda på 0.022.
Ulempen med disse er at de er glatte, så kan nok ikke legge torv rett på. Dette kan løses enkelt med filt og ev netting, eller lekting. Mitt tak er kun 18gr. Platene er også gode på brann.

For å få u verdi på 0.20 som vel er dagens krav trengs det bare 11cm isolasjon, og dette er jo en veldig fordel mtp det estetiske i forbindelse med torvstokken. (Jeg ser ikke helt hvordan det blir pent med mye isolasjon.)

En oppygging jeg har tenkt på er bord på sperrene, dampsperre, isolasjon, kryssfiner eller osb, membran, torv.

Her blir det et ekstra platelag, alternativt droppe dette, legge membran rett på taktro som ligger på sperrene. Slipper vel da også dampsperra. Torva legges på et friksjonlag som nevnt over. Aluteip og røtter er kanskje ikke en god miks etc.?

Sistnevnte er enklest og billigst, men kanskje også mer utsatt for fuktgjennomslag?

Hører gjerne fra dere for tips og råd videre!

Ps: prisen på pir var også ganske så ok, selgers blant annet på bauhaus i alle mulige tykkelser
   #6
 5,432     Akershus     0
Fint med oppdatering. Det med høyde i forhold til torvstokken er vanlig å lure med å ha mindre lag med isolasjon helt nederst, gresset vil skjule overgang som blir litt brattere enn takvinkel. Selvsagt er det likevel praktisk for utseendets skyld at det ikke er for høyt lag, vindskier kan også bli vel massive.

Veldig interessant med PIR plater, skal legges i minneboka. Har du noen kvadratmeterpris på de forskjellige tykkelsene?

Rockwool produserer en plate som kalles Topprock, 30 mm tykk og som leveres sammen med Roctorv, mulig denne kunne egne seg bedre enn netting for å holde på torv over glatte plater, alternativt at du bruker 50 mm markplater. Tror egentlig det er fordel med litt vannopptak i ytre sjiktet da gresset slår rot i dette og sørger for bedre binding av torven.

Mitt hyttetak består av 50 mm harde Rockwool plater og torvstrø, det var såkalt anbefalt lett torvtak, med lufting, derfor spiller ikke tykkelsen på isolasjonen noen rolle. Ser at alt er bundet godt sammen til en enhet siden rotsystemet er vel etablert i platene.

Hva skal funksjonen til ekstra platelag være?

HSt
   #8
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror PIR plater, hvis jeg ikke misforstår, er brannbomber som XPS. Hva gjør de ikke brennbare ?
  (trådstarter)
   #9
 24     0
Ekstra platelag er vel for å ha isolasjon på innside av membran, såkalt varmt tak. Kan ikke se så mange fordeler med det på torvtak, men det er jo en vanlig måte å bygge på hvis man avslutter med takbelegg av et slag.

Tanken min var jo noe å ha over glatta, men ideen din med 50mm markplate på topp er jo ikke dumt.

Prisen på pir blir omtrent det dobbelte av markisolasjon, tatt u verdi i betrakning.

https://www.bauhaus.se/bygg/tak/isolering/therma-pir-isolering.html

Ca 750sek/m2 for å klare 0.20 i u-verdi.

Kombinerer man blir det jo noe rimeligere. Er vel fortsatt godt under rocktorv, men bortsett fra tykkelse, er det vel like dumt med mange markplater.
HSt
   #10
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Kan fortsatt ikke se at dette er noen gunstig brannteknisk løsning, vil det være nok med 50mm ubrennbar isolasjon over ?