327    12    2  

Isolering ifb. med skifte av tak

 21     0
Vi skal i gang med å skifte tak på huset vårt, som er et murhus fra 50-tallet. Det er kaldloft, og soverom i 2. etg med knevegger og skråtak ut mot yttertak. I den forbindelse tenker jeg det er lurt å etterisolere (eller forberede for etterisolasjon) samtidig. Legger ved noen tegninger under.

Konstruksjonen slik det er i dag:
- Soverom med diverse plater (panel, huntonitt, MDF). Asfaltpapp mot tak og vegger. Vegger er lektet ut 5 cm, men uten isolasjon.
- 15 cm isolasjon mot kaldloft
- 5 cm isolasjosmatter i skråtak mellom taktro og innertak
- Taktro, hvor jeg antar at det er lagt diffusjonstett papp på oversiden
- Sløyfer, lekter og betongtakstein

Alle tilbudene vi har fått på skifte av tak brukes det diffusjonsåpent undertak, f.eks. SIGA Majcoat. Har forstått det som at det da ikke er behov for lufting under undertaket, slik at jeg kan fylle inn isolasjon mellom taksperrene. Soverommene skal pusses opp, så det passer egentlig veldig bra å legge inn isloasjon i taket innenfra - samtidig får jeg opp dampsperre på de delene av taket hvor det etterisoleres samtidig. Dette vil kunne gi oss 20cm isolasjon i skråtak.

Det andre alternativet jeg har tenkt på er å lekte ut 10cm på oversiden av taktro, for å få 10cm isolasjon til i taket. Her gir det vel mening å ikke bare legge isolasjon i delen av taket som går ned mot soverom, men også den øvre delen slik at kaldloftet blir litt mindre kaldt. Er det noe problem å ha eksiterende taktro inne i isolasjonen? Vi hadde da fått 30cm totalt, som vel er rimelig bra?

Noen tanker rundt dette?

Eksisterende konstruksjon:
Isolering ifb. med skifte av tak - utgangspunkt.png - bjoernolav

Mulighet 1 (ingen utlektning):
Isolering ifb. med skifte av tak - mulighet 1.png - bjoernolav

Mulighet 2 (utlektning over taktro):
Isolering ifb. med skifte av tak - mulighet 2.png - bjoernolav

   #1
 41     1
Hei,

følger tråden for tips og informasjon.

Vi skal igang med samme sak, nesten samme type hus og vår snekker har anbefalt din løsning 1 som kostnadsoptimal.

Så derfor venter jeg i spenning om de kloke forumhoder kommer med annen vurdering.
jaf
   #2
 5 818     tromsø     0
Ville startet med å revet alt innvendig selv. På med støvmaske og drakt. Fått alt under taktro i container. Så ser du om ting er råtnet o.s.v. Ta litt bilder og legge ut her.

Mulig jeg ville etablert lufting under taktro. 5cm . Skrud noen 2" lekter i sperr på hver side og stramt opp duk. Med åpning nede og oppe. I kasse nede og opp til kald loft. Med ventiler på hver side i halv. Så ville jeg kanskje isolert 15cm innover. Vet ikke bredde på taksperr. 
  (trådstarter)
   #3
 21     0
Fra hva vi ser på kaldloftet ser taktro helt OK ut, ikke noe råte eller tegn til fukt. Har ikke lyst til å rive innvendig foreløpig, det ene soverommet er oppusset i senere tid og ett annet bruker vi som hovedsoverom (tre soverom totalt). Er derfor fristet av løsningene jeg skisserte ovenfor siden vi da kan skifte tak først, og så ta rom for rom innvendig.

Henger ikke helt med på beskrivelsen din jaf - er det nødvendig med lufting når man har diffusjonsåpent undertak? Du ville latt taktro være og brukt 5cm av sperrene til lufting? Har ikke eksakt mål mellom taksperrene, rundt 70cm - ikke 60 c-c.
jaf
   #4
 5 818     tromsø     0
Den gamle pappen er tett som plastikk. Papp på 50 tallet er som radon sperre i dag (tett) . Taktro råtner ut fra kantene (ute), ikke der du ser. Glem det med rom for rom.
   #5
 5 592     Akershus     1
Du kan fint isolere taket utenfra, har gjort det flere ganger. Veldig fint da man kan ta alt på en gang og ikke rom for rom. Dersom det skal brukes diffusjonsåpent undertak trenger man ikke å etablere separat lufting.

Det er selvsagt viktig å fjerne i allefall pappen på det eksisterende taket, personlig hadde jeg fjernet alt... Yrkesskade jeg har Wink.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 21     0
Det hadde jo definitivt vært det enkleste å isolere fra utsiden, det er ikke nødvendig å være redd for fuktskader i rom som ikke har plast i tak med 30 cm isolasjon? Rommene har iallefall asfaltpapp, muligens utenom en bod - men her kan jeg eventuelt få lagt opp noe om nødvendig.

Dersom taktro skal fjernes: Hvordan stabiliserer man taksperrene? Bør man lekte ut på tvers (10cm-delen i muligher 2) for å stabilisere taksperrene, eller holder det med taklektene? Antar det kan bli problematisk å finne anleggspunkter til taklekter dersom utlektningen blir horisontal..

Takk for svarene, begynner å få litt mer kontroll - skal skissere løsningene for de jeg har hentet inn tilbud fra snart Smile
   #7
 5 592     Akershus     0
Er ikke dumt å krysslegge 4" på sperrene. Det gjør det enklere å isolere med c/c 600. Ville kanskje tatt en side av gangen..

Hvor lenge blir de stående uten plast? Hvor i landet holder du til? Stor forskjell på alta og bergen😊 Er ikke umiddelbart bekymret om det skulle kondensere noe som får tørke opp til sommeren heller...


.Thag
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 21     0
Hvordan støtter vi opp taklektene dersom vi krysslegger 4" på sperrene - må det lektes noe mer på disse igjen? Taklektene må vel legges med mindre enn 60cm c-c.

To av soverommene blir nok pusset opp innen ett år ihvertfall, så her får vi lagt inn plast ganske raskt. Det siste soverommet er pusset opp i nyere tid (før vi overtok), skal få sjekket om det er plast her - håper vi slipper å gjøre noe på dette rommet. Det er som nevnt ihvertfall asfaltpapp i tak på soverommene. Boden har vi i utgangspunktet ikke planer om å gjøre noe med.

Legger ved et bilde av planløsningen, det er soverommet til venstre som allerede er pusset opp. Huset ligger i Trondheim. Vi skal også inn med balansert ventilasjon (i første omgang med tilluft på soverommene), så bør også få luftet ut fukt fra de ganske greit Smile


Isolering ifb. med skifte av tak - Screenshot 2021-12-26 183908.png - bjoernolav
   #9
 5 592     Akershus     0
Om det legges diffusjonsåpent undertak på 4"'en må du krysslegge sløyfer, slik at de følger eksisterende taksperrer. På tvers av disse igjen legges lektene som skal holde takstein, plater eller hva du velger.

Uansett om du velger forenklet undertak eller rupanel, må man legge lekter og sløyfer over dette.
.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 21     0
Aha, jeg tenkte at krysslagte sløyfer blei for svake til å kunne bære taklektene - men de kan vel velges litt kraftige for å ha nok bæreevne.

Takk for gode svar, håper du også ble litt klokere bug11! Smile