433    13    1  

Isolering og lufting av tak

 5     0
Hei
Jeg har i løpet av det siste halvåret pusset opp / renovert boligen vi kjøpte i januar. Huset var opprinnelig en hytte fra 50 tallet på som er bygget om til enebolig på 80 tallet. Naturligvis har det dukket opp en del overraskelser underveis i prosjektet vårt da byggeskikkene på 50-, 80, og 2020 tallet er forskjellige.

Jeg har nå revet 2 soverom som trolig blir et stort soverom i andre etasjen og trenger noe input på hvordan jeg skal isolere taket og evt lage til lufting på innsiden. Taket er 22 grader og jeg kan lage lufting over isolasjon fra fasade inn på et kaldtloft på andre siden. Dette er for øvrig kun tilfellet for 3 av 6 bjelkesett. De andre tre får jeg ikke over grunnet rommets utforming i forhold til øvrige rom som ikke tas. Disse 3 får da kun luft fra kaldloftet og ikke sirkulasjon til fasade på den andre siden.

Jeg har allerede startet med nedlekting av taket og lekting av asfaltplater og etablering av 5cm luftesjikt på den ene siden. Plan er å legge opp 200 + 50 mm isolasjon.
Mitt spørsmål er hva som er mest hensiktsmessig for meg å gjøre. Det har stått 40 år uten lufting og basert på det bør det kanskje være greit å fortsette med det? Rommet utgjør trolig 20% av totale takfalten med tilsvarende løsning så det løser ikke noe problematikk for huset. Samtidig ligger det flere lag med taktekking (trebord, forhudningspapp, sutaksplater og nå ny duk ifb takskifte i år).

Videre er det omtalte kaldtloftet fullisolert med unntak av 2 mindre lecavegger som enkelt kan innvendig påfores. Det vil gi bedre totalisolering av boligen da rommene under kaldloftet (entre og vaskerom) kun er isolert med 100 mm. Kaldloftet blir da for varmt til å drive luftig av taket da dette trolig vil skape kondens pga varmeforskjell i lufting og uteluft. Dette kan være tilfellet uansett ettersom det som sagt kun er 100mm isolasjon og det er plassert et ventilasjonanlegg på kaldloftet som avgir noe varme.

Kan et alternativ være å øke isolasjonstykkelsen til 300 mm for å redusere eventuelle temperaturforskjeller som kan generere kondens.

Vi skal også gjøre et bad der problemstillingen er den samme.

Håper på gode svar 😊


Isolering og lufting av tak - IMG-4520.JPG - JørgenB

Isolering og lufting av tak - IMG-4521.JPG - JørgenB
Isolering og lufting av tak - IMG-4519.JPG - JørgenB

HSt
   #1
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Risiko er at det smelter snø på taket og det bygger seg opp is.

Jeg ville lagt inn lufting og planlagt hvordan dette på
sikt skal omfatte alle bjelke åpninger, dvs gjøre det klar forbå få luft inn nede fra luftespalte i naborom når den tid konmer.
   #2
 645     Gjøvik     0
Ening med HSt lufting må da lage. Ikke bare smelting på taket som luftingen forebygger, den er også viktig for ventilere vekk kondens. Om du hadde fått til en utlufting i møne, via mønepannene, (om det er takstein) så hadde dette blitt venda bedre. Ensidig lufting uten at lufta unnslipper oppe i mønet har begrenset virkning.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Takk for raske innspill.

Jeg får nok ikke laget til noe lufting i mønet grunnet måten det nye taket er lagt på. Videre er jeg usikker på hvorvidt jeg klarer å ha lave temperaturer gjennom vinteren på kaldtloftet. Som sagt står det et ventilasjonsaggerigat her og det er kun 10cm isolasjon ned til gang og vaskerom.

Jeg risikerer da noe varm luft igjennom luftespalten. Og med tanke på at varm luft stiger og at fuktig luft stiger er jeg bekymret for at luftespalten kan gi kondens mot lave temperaturer ute.

Håper på svar.
   #4
 645     Gjøvik     0
Slik du beskriver det så hadde utlufting i mønet vært veldig bra å få til. Du får se på muligheten av ta av mønebanner eller tilsvarende og lage noen hull fra nedsiden. 2-3 cm spalte er veldig mye bedre en tett Smile
Signatur
   #5
 645     Gjøvik     1
Om du legger inn en hanebjelke så kan du sette på "store" ventiler (nesten helt åpent) i begge gavler. Da lufter deg seg ut sideveis.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 5     0
Som dere ser på bildene slutter det aktuelle rommet før mønet. Hanebjelke kan brukes der hvor rommet krysser men ikke i de mindre rommene. Eneste mulighet jeg ser er å bore noen mindre hull i bjelkene for å få luftingen til å henge sammen. Men bjelkene er kun 3*6 tommer med cc700. Riktignok kun ståltak som ligger over.

   #7
 645     Gjøvik     0
Hull i bjelkene har jeg ikke noe tro på. Så enten hanebjelke (se ut til du har plass) eller en spalte opp og lufte ut via møne belaget er min anbefaling Smile
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 5     0
Hva med å droppe luftingen og gå for kompakt løsning? Er det veldig risikofult? Har tilsynelatende fungert fint over lang tid tidligere. Noe svarte flekker her og der som trolig har vært fult. Men ny, bedre tykkere isolasjon vil vel hjelpe?
   #9
 645     Gjøvik     0
Ny og mer isolasjon øker risikoen for kondens. Det som kan oppveie det er at du klarer å tette veldig bra med plast og dyr tape. Det er høy risiko og lage kompakt i en trekonstruksjon. Luft og fukt lekkasjer fra varm side må være tilnærmet null.

Om de nye tak platene er kryss lektet, det er åpninger ut på alle sider fra kryss lektene og nytt undertak er diffusjonsåpnet, kan det fungere som lufting. Da kan du fylle helt opp med isolasjon og du har luftingen et hakk høyere opp.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 5     0
Takk for svar igjen.

Nye taket er krysslektet ja. En av mine bekymringer er forøvrig at taket har noen generasjoner med taktekking. Oppbygning er:

Takplater
Krysslekting
Ny duk (mener den er diffusjonsåpen)
Gamle sutaksplater
Forhudningspapp (den svarte)
Sutaksbord i tre

Litt mange lag dette så usikker på hvor effektiv lufting på oversiden vil være.