1,427
8
0
Kan gulvspon overvintre ute?
110
Bergen
0
Jeg skal bygge hytte på fjellet over to sommerferier. Planen er graving og grunnmur i år, hytte neste år. Men jeg ser for meg at grunnmuren blir et basseng i løpet av vinteren og våren, og vurderer derfor å legge gulvbjelkelaget og fuktbestandig gulvspon på i år, som beskyttelse for grunnmur og kjeller. Tror dere det vil fungere, eller er det en veldig dårlig idé? Det kommer normalt godt med snø der om vinteren.
Gulvspon tåler endel dager med regn/snø. Men jeg ville ikke gamblet på at det skal gå bra en hel vinter. Det er en grunn til at gulvspon ikke brukes som takbelegg.
Jeg tenkte altså på fuktbestandig gulvspon, om det hjelper
Jeg vet ikke helt nøyaktig hvor mye fuktbestandig gulvspon tåler. For eksempel står det i godkjenningspapirene for Arbor Gulvspon at "Arbor Gulv Fuktbestandig kan brukes som undergolv i plattformkonstruksjoner, dvs. at platene kan være eksponert for fritt vann i en begrenset tid i byggeperioden". Nesten et år er mye lengre enn en begrenset del av en typisk byggeperiode. På den annen side vil en presenning over hjelpe endel.
Om du tar sjansen på dette vil jeg tro det er viktig å sørge for lufting, spesielt under men kanskje også over. Kanskje det vil hjelpe om du legger lekter på gulvet før du legger presenningen over. Vind kan få godt tak i en stor presenning, så kanskje du vil legge et nytt lag 2x4 eller noe slikt over der igjen og sørge for at de ikke blåser vekk ved å forankre dem til noe utenfor gulvet (slik at du holder presenningen på plass uten å måtte lage hull i den midt på).
Men jeg ville nå selv ha prøvd i det lengste å unngå gulv som overvintrer uten tak og vegger over. "I den ferdige golvkonstruksjonen skal fuktinnholdet i platene ikke overstige platenes likevektsfuktighet ved 65 % RF, unntatt for korte perioder. Benyttes platene i rom med periodevis høyere luftfuktighet skal de være dekket av vanntett belegg eller membran på oversiden, og ha tørr konstruksjon på undersiden". En flagrende presenning er ikke akkurat noen membran... Du risikerer både kondens og inntrenging av vann gjennom presenningen, og da er du langt, langt hinsides 65 % relativ luftfuktighet i lange perioder... Min erfaring er at det er fornuftig å ta hensyn til bruksanvisninger og advarsler fra produsenter...
vel...det med rørføringe i krypkjellar har vist seg å vere problematisk det og, med at gnagera gnaga istykker røra....Lag deg heller ei stoppekran og system slik du fe tappa av vatnet på kåken når du reise derifrå siste turen kvart år...