6,805    8    0  

Kan Reflekterende folie være intrukket med lite isolasjon utenfor?

 90     0
Hei,

Pusser opp ett gammelt hus fra 1890, tenkte og ta stuen.

Veggen er en maskinlaftet vegg med utlektet vindsperre og kledning, og pr i dag uisolert.
Veldig vanskelig å få opp tempraturen over 20 grader når det er under 10 grader ute, og varmepumpen går for fulle mugger hele vinteren, så ønske om å gjøre noe er sterkt.

Jeg tenkte å begynne innvendig, for å rette opp veggen og legge skjult elektrisk.

Tenkte derfor å lekte først ut 48x48 med 5cm glava/rockwool, deretter dampsperre, og 36x48 for å legge skjult anlegg.

Jeg regner med hvis jeg fyller dette rommet med isolasjon så vil det kunne oppstå kondens på varm side av plasten siden det er mer 1/3 av isolasjonen som da ligger innenfor.

Tenkte derfor å bytte vanlig damsperre med slik reflekterende folie, som i følge sintef tilsvarer ~3cm isolasjon. Da vil vel tempraturen i denne 36mm utforingen være den samme som i resten av rommet, men folien vil reflektere denne varmen(tilsv. 3cm glava), slik at selv om dampsperren er intrukket vil ikke være risiko for kondens på varm side..

Tenker jeg riktig her?

Hvordan gjør man med avsluttninger mot tak, gulv og vegg?
Tak og gulv er kledd i dag, og har ikke planer om å fjerne dette , men har tenkt å  lekte ned taket med lydbøyler og legge trinnlyd + laminat på gulv.
Innvendig vegger har jeg tenkt til å åpne.

Mottar gjerne tips!


   #2
 9,677     Kysten     0
Du tenker rett. Litt usikker på om det tilsvarer 3 cm når du kun har 5cm iso. Kan prøve å finne dette ut for deg.
   #3
 3,412     Akershus     0


Tenkte derfor å bytte vanlig damsperre med slik reflekterende folie, som i følge sintef tilsvarer ~3cm isolasjon. Da vil vel tempraturen i denne 36mm utforingen være den samme som i resten av rommet, men folien vil reflektere denne varmen(tilsv. 3cm glava), slik at selv om dampsperren er intrukket vil ikke være risiko for kondens på varm side..

Tenker jeg riktig her?


Du tenker altså at den reflekterende folien skal ligge på den kalde siden av hulrommet, for å reflektere tilbake varmen som kommer fra innsiden av veggen, folien skal virke som dampsperre, og du vil montere det elektriske anlegget i hulrommet.

Reflekterende folie vet jeg lite om, men jeg lurer på om det er en svakhet ved planen: Jeg mistenker at den reflekterende folien kanskje må sitte på den varme siden av hulrommet.  Jeg tror teorien bak reflekterende folie ikke er først og fremst at den reflekterer tilbake varme, men heller at den selv utstråler lite varme.  Så da vil folien perforeres av det elektriske anlegget ditt, og da vil den funke dårlig som dampsperre. 


Hvordan gjør man med avsluttninger mot tak, gulv og vegg?

Detaljene vet jeg ikke, men du må ihvertfall gjøre slike avslutninger veldig tette.  Får du trekk inn i hulrommet vil du miste veldig mye av den isolerende effekten. 
Signatur
   #4
 9,677     Kysten     0
Du kan lese her: http://www.sintef.no/Byggforsk/Nyheter/Reflekterende-folier-kan-redusere-varmetapet-i-bygningskonstruksjoner/

Dette er laboratorie forsøk, det vil si at alt blir gjort optimalt. Det er vanskelig å isolere en vegg tykkelser som du har i praksis. Dvs at du sannsynligvis får et bedre resultat med din løsning. Usikkerheten er konveksjonen, den vil bli høy i spalten hos deg men du begrenser den med liten utlekting. Jeg tror også du vil begrense konveksjonen om du legger inn noen horisontale lekter. Da får du også spikerslag for bilder etc. Lag deg også åpninger i lekter slik at du kan legge inn trekkerør der.

Du har funnet er grei løsning tror jeg. Varmetapet ut i yttervegg vil bli stor nok til at du unngår råte.
   #5
 678     Bergen     0
Mine tanker om dette:
Overflatene virker reflekterende i samme grad som de i er (ikke) absorberende som de er (ikke) emiterende.
Det vil si at de virker enten du putter de på innsiden av gipsplate (reflekterende), på utsiden av gipsplate (lav emmiterende) eller på innsiden av isolasjonen i "ytterveggen" (reflekterende).

Antar det er uaktuelt å ha den som synlig overflate på innsiden av gipsplate så du står igjen med inner eller utside av hulrommet. Det skulle være ett fett såvidt jeg forstår. Enten hindrer du strålingen ut fra gipsplaten til hulrommet eller så reflekterer du gipsplatens utstråling tilbake til gipsplaten ved å legge folien i ytterkant.

Jeg tror jeg ville lagt dampsperre som normalt, så tomrom og så limt folie på baksiden av gipsplatene før jeg satte de opp. For å stoppe konveksjon celle i tomrommet ville jeg lagt horisontale "lekter" av skummgummi eller noe som legger seg inntil platen eventuelt noe tetningsmasse på trelekter.

Med konvensjonell dampsperrre og så folie f.eks Askalitt sine varmetepper som selges på Clas Ohlson for 39,- kr ellerno som du limer på bakside av platene tror jeg du får en ryddig og rimelig løsning.

Dette er en teorier og ikke en fagmanns uttalelse.


Signatur
  (trådstarter)
   #6
 90     0
Takker for svar,

Ifølge sintef godkjenningen skal den  monteres på den "kalde" siden av veggen,
Se vedlagt tegning for hvordan sintef mener dette skal være oppbygd.

Utdrag: "I et hulrom som er fylt med for eksempel mineralull skjer varmeoverføringen i hovedsak ved ledning i fibrene og i lufta mellom fibrene. Fibrene begrenser andre former for varmeoverføring ved at de er ”i veien for” strålingen og ved at de holder lufta i ro slik at det blir minimal naturlig konveksjon. Mineralull er for øvrig et ”luftåpent” materiale og hulrommet må begrenses av lufttette materialer som innvendig dampsperre, utvendig vindsperre og bindingsverk av tre for å hindre varmetransport ved luftlekkasjer.

Hvis en tar vekk mineralulla i en bindingsverksvegg, slik at det bare er luft i hulrommene, vil varmeoverføringen i hulrommene bli dominert av direkte strålingsoverføring fra varm til kald side. Strålingsoverføringen vil være tilnærmet konstant og uavhengig av hulromstykkelsen. Strålingsoverføringen kan imidlertid reduseres betydelig hvis minst én av overflatene gjøres reflekterende, for eksempel ved hjelp av en folie med reflekterende overflate vendt mot hulrommet. Da vil varmetransporten hovedsakelig skje ved naturlig konveksjon inne i hulrommene. "


Som sagt grunnen til at jeg vurderer denne løsningen er at jeg har hørt at tømmervegger ikke skal isoleres for mye innvendig, derfor tenker jeg 5cm glava, samtidig som jeg ønsker skjult anlegg uten å perforere dampsperren, hvis denne løsningen kan gi opptil 3cm i mitt tilfelle 60 % "tillegsisolasjon" i forhold til å bruke en tradisjonell dampsperre, så ser jeg definitivt gevinsten med dette.

Men det virker ikke som det er mange som har praktiske erfaringer med dette..

Kan Reflekterende folie være intrukket med lite isolasjon utenfor? - Utvalg_031.png - nilseman
   #7
 9,677     Kysten     0
Det er ikke en veldig vanlig løsning, det har vel ikke vært på markedet i mer enn 4-6 år i Norge ca. Så i byggesammenheng et ganske nytt produkt. Jeg har dette produktet på mitt hus.

   #8
 678     Bergen     0
Hovedgrunnen til at jeg foreslo konvensjonell dampsperre på "kald" side av hulrommet og foile på baksiden av plater er at man ikke trenger å kjøpe et kombinert "foliert dampsperre" produkt. Man kan legge dampsperre som normalt og så legge folien på uavhengig av dette.

Signatur