1,813    11    1  

Kapillær fuktsikring eller drenering?

 20     0
Hei Godtfolk!

Har vært en aktiv anonym bruker av forumet en stund nå og har prøvd å lest meg opp til tiltakene for å hindre vann i kjelleren her jeg bor, men dess mer jeg leser dess mer forvirret blir jeg. 

Håper med dette å få noe svar for å oppklare mine forvirringer.

Eneboligen min er fra 1937, den har en kjeller med murvegg på cirka 50cm tykk. Murveggen er av type lødd steinmur. Innvendig er pusset opp og er innredet.

Når det regner jevnt i flere dager (opptil 5-7 dager) så får jeg en god del vann inn i kjelleren. 

Jeg har tenkt på å legge drenering rundt huset til sommeren, men så kom jeg borti flere innlegg/poster som sier at ved kapillær fuktopptrekk så vil ikke drenering hjelpe.
Tegn til kapillær fuktopptrekk i kjelleren har jeg, ettersom innerste bærevegg også har tegn til fukt nederst.

Men det jeg vet er at i sommer og sommeren før hvor det var godt og varm og lite regn, var det tørt inni kjelleren. Men ved å basere kun på dette kan jeg ikke garantere at jeg ikke har kapillær fuktopptrekk som kanskje er usynlig.

Min teori er at ved mye regn som varer over flere dager, så blir grunnvannet høyrer og siden jeg ikke har drenering så vil vannet når grunnmuren og trigger opptrekk av vann (dette ser jeg ettersom det laveste punktet i kjelleren er der vannet siger inn først).

Hvis dette er riktig så burde drenering også hjelpe mot kapillær fuktopptrekk eller er jeg helt på bærtur?

Tar imot all info og tips med stor takk.  

TSt
   #1
 14,509     0
Det som er så greit er at når en får en del vann inn i kjelleren så må en drenere. Da er det noe galt ute og en vil sjelden kunne finne noe som løser dette uten uten ny drenering og hvor en gjør alt rett ute. Da husker en å isolere utvendig også, da vil evt problem om sommer men kondens inne også forsvinne vet at kjellermuren blir varmere på sommerstid. Bruk minst 10 cm, reduser evt tykkelse over bakken hvis en ikke har plass til dette. Er det ikke noe fukt å trekke opp så vil det også hjelpe på kapillært fuktopptrekk.

Men jeg selv har drenert og har igjen noen flekker hvor det ikke er bra, det er svært lav bankett og det er ikke lagt noe skille under leca muren over. Dvs her trekker det noe fukt opp i veggen. Siden jeg har det bare lokalt tenker jeg å slisse nederst i vegg og legge inn en sperre akkurat på de flekkene som er og mure igjen.

jaf
   #3
 6,305     tromsø     1
Noen bilder hjelper. Ute av terreng og inne. Du kan starte med å grave et rundt hull på 20cm i diameter og 30cm ned i gulv. Bare for å sjekke lokalt overvann frammover. Gamle kjellere ble gjerne bygget med grunnmur først. Så ble kjellergulv bare pusset på sand. Derfor mangler det lokalt overvann håndtering.
HSt
   #4
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Leca spesifiserte før at det skal ligge en kapilær sperre under første leca blokk f.eks en bit asfalt papp lagt i B20, hva de spesifiserer nå i dag har jeg ikke sjekket
  (trådstarter)
   #5
 20     0
Tusen takk for alle kommentarene. Setter veldig stor pris!

Min forvirring stammer originalt fra denne setningen:

"Kapillært oppsug er et vanlig fuktproblem som ofte ignoreres. Står fundament og mur i fuktig grunn, transporterer konstruksjonens kapillære krefter vann og fukt opp i mur. Dette skaper saltutslag, misfarging på mur, malingsflass- og bobler, sopp og dårlig inneklima. Det er et permanent fuktproblem som tradisjonell gravedrenering sjelden kan løse.
"

Tegn til kapillært opptrekk har jeg i veggene i kjelleren, men jeg kan ikke bekrefte om dette skyldes at kjellergulvet ligger i våt/fuktig grunn året rundt, eller om det grunnvannet som stiger ved mange dager med regn.

I et lite parti av kjellergulvet rett under trappen ned til kjelleren er det noe laverer enn resten av gulvet (cirka 10cm lavere) der er det kun mørtel/murpuss (eller hva man kaller det). Her ser jeg at rundt sensommer så er den så godt som tørt, men ved heftig høst regn så er dette det første punket vannet samler seg. Punktet ligger cirka 0.5m fra ytterveggen og dermed antar jeg at vannet kommer ikke inn via ytterveggen, men opp via bakkenivå. Merk, dette er bare et av de få stedene vannet kommer inn fra.

Jeg har veldig lite lyst til å pigge opp gulvet i kjelleren med mindre jeg må. Og min teori om kapillært fuktopptrekt skyldes mye regn og grunnvann nivået stiger noe høyrer enn normalt. og pga dårlig eller ingen drenering så blir vannet liggende helt til gulvet suger opp.

Vann i kjelleren skjer ikke med engang det har regnet, men oftest etter 4-5 dager jevnt med regn på minimum 0.4-5mm ++, heftig regn på 10mm+ en dag utgjør ingen fare.

Så min teori er at kapillært opptrekk skyldes av høy grunnvann ved mye nedbør. Om jeg kan føre vannet vekk (ved hjelp av drenering) så vil jeg samtidig også fikse problemet med kapillært oppsug.

Kan dette høres riktig ut?
TSt
   #6
 14,509     0
Er massene under kapilærbrytende vil problemet bli løst med drenering. Men hvis det er masser som suger vann så kan en få det fortsatt. Men siden det er mye bedre i deler av året så kan det tyde på at drenering vil ordne dette.
  (trådstarter)
   #7
 20     0
Takk for svar.

Jeg satser på at en ny og god drenering gjør jobben. om ikke fukten blir helt borte så unngår jeg nok vann inn i kjelleren ved store mengde nedbør.

TSt
   #8
 14,509     0
Kan evt vurdere doble drensrør hvis du er usikker på hvor mye tilsig det er. Har hørt om de som hører det buldrer i kjeller, vann som trykkes inn i drensrør. Men dette er nok sjeldne tilfeller, jeg fant stor dam bak huset mens vi drenerte så så behovet for å senke drenering på hjørnene hvor det var noe hard fjell.
  (trådstarter)
   #9
 20     0
Altså, buldrer i kjelleren skyldes at det blir for mye vann og en enkel drensrør ikke klarer å ta unna slik at det er bedre med dobbelt drensrør.

Forstod jeg deg rett?

TSt
   #10
 14,509     0
Ja det må i allefall gå mye vann inn når en hører det slik. Da er det fare for at drensrøret er druknet i vann. De som hadde dette hadde sjekket i en drenskum og det gikk mye vann der når dette skjedde. Var slik de forsto hva det var som skjedde. ¨

Var bare når TS sier at det er fritt vann i dag ikke bare fuktig jeg tenker på dette. Har et sted hvor vi gravde et hull på over 1m i dybde og oppdaget senere at grunnvannsnivået av og til er bare 20-30 cm under toppen. Siden massene virket drenerte og det ligger i en skråning så var dette veldig overraskende. Her ville det i allefall vært mye vann å ta unna hvis en skulle holdt det tomt. Trolig er det vanntrykk fra overliggende terreng som gjør at dette ble en brønn og ikke et drenshull.