5,490    21    0  

Kjeller - isolering og oppbygning av vegger

 26     0
Jeg holder på å totalrenovere en kjeller i et hus fra 1950. Huset er lokalisert i en skråning så den ene halvdel av kjeller er over terreng og andre halvdel under. 

- På nordsiden som ligger 3/4 under terreng skal jeg isolere med isodren plater (100mm) på ytterveggen, mens med innveggen vurderer jeg å bare sette opp stenderverk og gipsplater. Høres dette fornuftig ut? En selger anbefalte meg å bruke stålstendere på denne veggen, mens en annen anbefalt meg å bruke tre. Noen meninger angående dette?

- På veggen hvor 2/3 ligger over bakkenivå er jeg veldig usikker på hvordan jeg bør gå frem. Bør jeg prøve å isolere på ytterveggen. Eller bør jeg sette opp stendere, isolere med rockwool og så legge på dampsperre og tilslutt gipsplater. 

- Er det noe annet som anbefalse enn gipsplater for veggene i kjeller?







   #1
 10,486     Akershus     0
Ville isolert rundt det hele. Gammel mur fra 1950 isolerer neppe veldig bra.

Som alternativ til Isodren, kan nevnes at Byggmax har begynt å selge pordrän. Det er, såvidt jeg vet, tilsvarende produkt. Jeg vurderte begge deler da jeg isolerte utvendig for noen år siden. Da var det vesentlig billigere å ta pordrän fra sverige, men forhandleren der var så vanskelig med mva og styr, så det ble ikke noe av.

Personlig vil jeg anbefale diffusjonsåpent i kjelleren. Noen mener visst at alt av fukt enkelt skal kunne puste utover i bakke som alltid holder 100% rel. hum. Jeg er ikke helt overbevist, og ville latt veggen få mulighet til å puste innover. Da er panel greieste løsning.
Signatur
   #2
 58     Randaberg     0
Hvis det er fare for fukt på innsiden av kjellerveggen (og det er det), så kan man benytte metoden som er beskrevet her (knotteplast mot veggen og lufting bak denne ved hjelp av spalter over og under veggen):
http://www.isola.no/assets/Norway/Installation%20instruction/Multi_montering_kjeller%20innervegg.pdf

Har selv gjort det slik i en kjellerstue som tidligere var fuktskadet pga feil konstruksjon.
Er helt tørt der nå.
   #3
 499     Porsgrunn     0
Hadde isolert rundt hele muren utvendig, og innvendig hadde jeg satt opp stenderverk av tre med noe avstand fra murveggen, uten isolasjon. Kan du ikke bruke stendere av tre, men mener du må bruke stål grunnet fukt, har du vel ikke noe bra utgangspunkt for oppholdsrom uansett ?

Bruk treverk i kjelleren, ikke hverken gips eller mdf er min mening. Bedre utgangspunkt for en pustende konstruksjon 
  (trådstarter)
   #4
 26     0
Takk for svar Smile

Om jeg skal kun isolere muren utvendig (ikke innvendig i det hele tatt) hvilke fremgangsmåte skal jeg benytte på muren som ligger over bakkenivå? Er isoporplater som pusses inn i muren en god fremgangsmåte? Den ene halvdelen av kjelleren ligger over bakkenivå.

Angående stålstenderde så var det en selger på obs bygg som mente jeg burde bruke det. Jeg tror det skal gå helt fint med treverk når jeg får drenert skikkelig.

Dere skriver tre er best pga de pustende egenskapende. Vil trefiberplater fungere, jeg ønsker slette vegger, ikke panel.



   #5
 8,022     Bærum     0
Bruk uorganisk konstruksjon på innsiden. Knotteplast på utsiden så muren kan puste utover.

F.eks kan du hellime XPS-plater på murvegg innvendig med flislim. Dette kan du så enten pusse, eller lime gips utenpå. Da har du et kapillærbrytende sjikt på innsiden av murveggen og du vil aldri få noe fukt eller råte innover i veggen.
  (trådstarter)
   #6
 26     0
Da har jeg vært i huset og sitt og det er dessverre ikke mulighet til å isolere grunnmuren fra yttersiden over bakkenivå. Tror jeg går for innvendig isolasjon (50 mm) i hele leilighetene utenom den ene siden som ligger under bakkenivå.

Om jeg går for materialet som ikke puster bør jeg ha en luftspalte under og over toppsvill for å få luft til å sirkluere bak. Dette vil da ødelegge for lydisoleringen jeg skal utføre (skal bruke lydbøyler), hvor det kreves at det er helt tett mellom vegg og tak. Jeg kan gå for trepanel, men i denne leiligheten vil det fineste være slette vegger. Noen innfall?


Cozmo, fremgangsmåten du foreslår har jeg ikke hørt om tidligere. Er dette en utprøvd metode? Er det ikke et problem at muren ikke får puste, når det blir slik over lengre tid? Har du noe informasjon du kunne linket til så jeg kan lese mer om det.

   #7
 8,022     Bærum     0
Ikke hørt om? Ikke bra - det er jo den eneste fornuftige måten å gjøre det på så man ikke lager en muggfelle av dimensjoner.

Hvis du er bekymret for kapillæroppsug i grunnmuren og at denne fuktigheten ikke har noe sted å gjøre av seg - legg knotteplast på utsiden av grunnmuren.

Med en gang du begynner å lage konstruksjoner med luftespalte mot grunnmur innvendig risikerer du at du får kondensering på murens glatte overflate hvis duggpunktet havner i luftespalten. Risikosport spør du meg.

   #8
 499     Porsgrunn     0
Ingen isolasjon ute - ingen isolasjon inne. Dropp all isolasjon og benytt heller litt ekstra kilowattimer til oppvarming.
  (trådstarter)
   #9
 26     0
Har vært inne på tanken joachim, men det beste hadde vært om jeg hadde kommet frem til en måte hvor jeg får isolert litt.

Vedlagt ligger en planløsning over kjellerleiligheten (bygget ligger i skråning) hvor jeg har skrevet hvordan jeg ser for meg å isolere de ulike veggene. Om du ser på bildet Cozmo ser du at jeg ikke har tatt med knotteplast på ytterveggen hvor jeg skal ha XPS på innsiden. Denne veggen ligger under tak så tenkte jeg dermed kanskje kunne komme unna med å kun isolere med XPS på innsiden av veggen. Er du uenig/enig i dette Cozmo?

Alle innspill mottas med stor takknemlighet!

Kjeller - isolering og oppbygning av vegger - Isolering_vegg.jpg - larvikitt
   #10
 8,022     Bærum     0
Hvis det er pukk og tilsvarende masser som ligger fyllt inntil grunnmur på utsiden hadde ikke jeg vært bekymret for å droppe knotteplasten på utsiden. Hvis det er "matjord" må man vurdere lokale forhold mhp terrengets helning, kapillæroppsug fra grunn osv.

Du kan hellime XPS mot mur med flislim, legge på gips og så bygge stenderverkskontruksjon innenfor der hvis du trenger plass til ledninger etc.