186    8    1  

Kledning hus 1950

Nh7
 5     0
Hei har akkurat kjøpt hus fra 1950. Det har stående kledning der underliggerne står tett, uten lufting. Overliggere er 5 cm brei. Underligger 15 cm Ca. 
Hvordan skal jeg få til lufting i kledningen. 
En mulighet jeg har sett er å fjerne hver 3-4 overligger, skjære 2 cm av underligger, å så sette overligger tilbake. Da vill det bli litt åpning fra toppen å ned. Har noen erfaring med dette, eller en annen løsning? 

TSt
   #1
 5 381     0
Forstår ikke helt. Kanskje et bilde eller skisse kan hjelpe oss. Er det luft bak kledningen men ikke noe åpning oppe ?
Det er ikke nødvendigvis åpning oppe når det er luftet kledning. Hvordan er isolasjon i dette huset ? Er det bare hulrom eller er det isolasjon her ? Papp etc ? Med lufting på kledning må en alltid tenke på tetting for mus også.
Nh7
  (trådstarter)
   #2
 5     0
I veggene er det isolasjon, papp og så lekter.
Lekter er horisontal med vertikal lekter i hjørnene.
Panelen står vertikalt på veggen, underliggerne ligger kant i kant, som vindtetting. Så mellom kledning å papp blir det stillestående luft.
Legger v noen bilder.
Kledning  hus 1950 - EEF47926-6EBC-493A-8445-B7313C44AC2E.jpeg - Nh7
   #4
 969     0
Kva er det som har endra seg, sidan du vil "fikse" på noko som har vore der i 70 år?

Nh7
  (trådstarter)
   #5
 5     0
For å få lufting bak kledningen. Maling dekkbeis vill ikke sitte på. Den blærer seg på kledningen. Kan tyde på at det er fukt i kledningen.
   #6
 198     1
For å få lufting bak kledningen. Maling dekkbeis vill ikke sitte på. Den blærer seg på kledningen. Kan tyde på at det er fukt i kledningen.


Eller kan det være linoljemaling som er brukt fra gammelt av? Har du målt fuktighet i den gamle kledningen?

Vi rev en gammel vegg på hytta, den var tett i bunn, akkurat som du beskriver. Østvegg, ved sjøen, burde hatt lufting. Det vi fant bak var det lyseste, friskeste og tørreste "gamle" treverket tømrerne noen gang hadde sett. Lærdom; det er ikke alltid lurt å være for rask Wink
   #7
 80     Rogaland     0
Kan være linoljemaling som er årsaken til blæring, slik Jonas 64 sier. Da skal det riktige være å bruke linoljemaling og ikke dekkbeis.
Signatur

HSt
   #8
 21 122     Sørum     0
Vi så litt fuktoptrekk i kledning ned mot vannbordet nede i Trondheim i hus fra ‘33 når vi bodde der. Når vi måtte bytte deler av bunnsvill så la vi inn beslag og luftig nede ved å skråkutte panelen rett over beslaget. Pass på musetetting.

Når dekkbeisen er på så hjelper det vel ikke å gå tilbake til linoljemaling. Ble bart tre grunnet ordentlig før behandling ?

Vi brukte et år på skraping og sliping av panel før maling på dette huset (4-mannsbolig). (Vi grunnet ferdigbehandlete områder). nabo brukte høytrykkspyler og malte og hos han flasset malingen av året etter, hos oss gikk det bra.