84    8    0  

Kompakttak terasse over innerom

 4     0
Hei,

Jeg skal bygge et kompakttak over et innerom i et nybygg jeg er selvbygger på. Taket er støpt betong og vegger er av thermomur.

Min oppbygning er tenkt som følger (fra topp til bunn):
 • Sveisemembran (legges av taktekker)

 • 5 cm trykkfast steinull (for brannsikkerhet)

 • 10-15 cm EPS (fallet er bestem i dette laget)

 • 0.2mm dampsperre

 • 2 cm EPS (for å beskytter dampsperre fra punktering pga. grov betong)

 • 20 cm plasstøpt betongSiden/parapet blir bygget opp i 6" konstruksjonsvirke og fylt med steinull. GU gips blir lagt på siden av parapet og bare forlenges opp fra thermomur.

Takutløp blir lagt inn på bunnpunktet og vinklet 90 grader ut av veggen (standard type med sveisemembran på) for å kobles til eksisterende utvendig nedløp.

Høres dette ut som en fornuftig måte å bygge opp taket?
Er det noen som kan se noe som jeg har åpnebart glemt her?
Og er det noen grunn til å bruke annet en konstruksjonsvirke i parapet? I byggforsk så står det at tremateriale ikke skal brukes i kompakttak pga. fare for råte. Men samtidig så ser det ut som de henviser til parapet i konstruksjonsvirke. Bør det være trykkimpregnert?

Legger også ved en håndskisse av takoppbygning.

Kompakttak terasse over innerom - - Birk78

Jeg ser det ble mange spørsmål fra meg her, og noen av dem er sikkert helt åpenbare. Men setter virkelig pris på tilbakemeldinger :)  Jeg har kontroll på det meste av snekkerarbeid, men livredd for å gjøre feil når det kommer til fuktutsatte deler av konstruksjon.

TSt
   #1
 11 879     0
På større næringsbygg er det bare steinull i randsonen også i tillegg til oppå men på mindre tak så sier de at dette er OK. Det brukes ikke på alle næringsbygg heller men da er det egentlig ikke godkjent.

En må passe på å begrense trafikk på taket og gjerne passe på å ikke tråkke på skjøter.

De vil nok ha noe fast å feste i så det er vanlig med noe fast ute på kanten.
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Kanskje ikke så dumt å ha litt steinull på sidene også som du sier. Skal bo her selv så brannsikkerhet er alltid greit Smile

Parapet kan jo kanskje bygges opp av topp og bunnsvill i 2"6, men med sider i 2"8. Da blir det solide sider til feste:

Kompakttak terasse over innerom - bdd41537639244acb6d60fc42fc094c2.png - Birk78

Jeg tenke at det må legges en beskyttellsesduk over membran før terassegulv lages i tre. Slik jeg forstår det er dette noe som kan leveres med mebran av taktekker.
HSt
   #3
 31 621     Lillestrøm kommune     0
Taknedløpet ditt kan fryse med utvendig nedløp

Du burde ha et nød avløp og en varmekabel i renna i tilfelle

Hos meg fryser det når solen går rundt fra øst til sydvegg og nedløpet er primært på østvegg (tak primært mot syd så det genererer smeltevann med sol og kuldegrader)
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Godt poeng, spesielt nødavløp. Får legge det på en lett synlig plass så det er lett å følge med på om hovedavløp blir tett.

Skulle gjerne ha hatt invendig avløp som det er anbefalt i byggforsk, men det er desverre for sent å endre på det Sad Men jeg legger varmekabel med termperatursensor i nedløpet. Ikke en helt optimal løsning med dagens strømpriser, men ikke noe å gjøre med det.
HSt
   #5
 31 621     Lillestrøm kommune     0
Jeg har ikke normalt kabelen koblet til. Men fryser det i røret er det umulig å få kabel på plass for å tine

Jeg satte på varme noen ekstremdager i vinter bare for å være sikker.
   #6
 710     Oslo     0
Hvis du ikke har mulighet til innvendig nedløp er det desto viktigere å utforme detaljene riktig, særlig når det er oppholdsrom under. I tillegg må du ha varmekabler i hue og ræva for å unngå problemer. Dvs rundt utløp og nødoverløp, i selve utløpene, i takrennen og i nedløpet.

For øvrig bør du gjøre følgende:

 • Parapeten må være mye høyere, minst 15 cm

 • Uorganiske materialer i kompakttak gjelder kun på selve takflaten. Parapeten er ikke like utsatt og kan fint bygges opp av treverk. Den ligger i tillegg utenfor dampsperren og har bedre muligheter for uttørking

 • På innsiden av parapeten bør det være en treplate eller spikerslag slik at du har noe å feste membranen mot

 • Toppen av parapeten må ha beslag med fall og dryppneser på begge sider

 • Du må ha nødoverløp på et høyere punkt, som helst bør være lett synlig nedenfra utsiden

 • GUen må beskyttes av kledning. Denne må ha lufting bak og ligge bak parapetbeslaget

 • Det er ikke noe vits å tulle med brennbar isolasjon. Dette er noe som brukes på større prosjekter for å spare penger, men på en så liten flate går vinninga opp i spinninga. Blir for mye klabb og babb med flere lag og typer isolasjon. Bruk ubrennbar isolasjon på hele taket.Hvis du har tilgang på Byggforsk kan du se detaljer på parapeter i bl.a. 544.204, 544.206 og 525.207. Har du ikke tilgang finner du akkurat det samme i TPF-blad 5, 7 og 9.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 4     0
Takk for gode innspill her Smile Har tilgang til byggforsk serien så jeg skal lese igjennom anbefalinger der.

 • Tenker du 15 cm over høyeste gesimspunkt på takfallet når du sier parapet må minimum være 15 cm?

 • Ser fordelen med å bruke samme type isolasjon på hele taket. Fint å ikke gjøre ting for komplisert. Er det nødvendig å feste isolasjonen til taket eller kan den bare legges ned og holde på plass med membranen?

 • Er det forresten mulig å bestille fallprosjektering fra et byggvarehus eller produsent som privatperson? Eller er dette noe som en vanligvis prosjektere selv for så å bestille fallplater?   #8
 710     Oslo     0
 • Ja. 15 cm er en generell minimumshøyde som brukes ved all form for fuktsikring, både over tak og terreng. Dette er for å komme over eventuelt slagregn og smeltevann fra snø.

 • Vanligvis er det kun membranen som festes gjennom isolasjonen og ned i bærekonstruksjonen.

 • Leverandørene er veldig behjelpelige med prosjektkunder, men er usikker på hvordan det er for privatpersoner med små flater. Ta en telefon til Glava og Rockwool så finner du det fort ut. I det minste kan de nok peke deg i riktig retning hvis det er andre som driver med slikt. Men det er en forholdsvis enkel prosess å gjøre dette selv. Produsentene har gode bruks- og leggeanvisninger. Rockwool har f.eks. en veldig bra online beregningsprogram (trykk på konstruksjoner) for å finne riktig tykkelse og oppbygning for en gitt u-verdi. Selve fallprosjekteringen er enkel geometri hvis du tegner det opp i snitt, og størrelser på elementene finner du i dokumentasjonen.


Signatur