7,652    10    0  

Kondens i rør i friluft under gulv

 1,429     Enebolig     0
Først og fremst: Jeg vet ikke om dette blir riktig underforum, hvis administrator syns det passer bedre et annet sted, er det helt greit. Men jeg fant egentlig ingen som passet bedre.

Jeg skal legge et tjukt K-rør eller lignende fra et teknisk rom, ned gjennom gulvet og isolasjonen og så 10 meter under gulvet (i en uisolert krypkjeller som holder samme temp som omgivelsene) fram til den skal komme opp gjennom isolasjonen i gulvet og ut i stua, under tv-en. Men vil temperaturforskjellen i endene og i det 10 m lange stykket føre til kondens nedi, så det kommer fuktig nok luft ut til at det kan skape råteskader, eller det blir stående vann nede i røret? Bør jeg kanskje satse på et isolert vannrør til dette eller eventuelt bruke rørisolasjon utenpå K-røret? Vanlige vannrør er sikkert vanskeligere å trekke kabel i (uten at jeg har prøvd), K-rør er klart enklest til det.

Eller kanskje det er sånn at det ikke er noe problem så lenge den kalde sonen er nederst, ikke øverst, siden varm luft stiger, mens kald luft synker? Jeg kan jo lukke endene med teip, eller noe sånt. Jeg hadde problemer med det da jeg la noe over loftet, men der var den kalde sonen over den varme, så varmluften som steg opp fra rommet under, ble kondensert oppe på loftet, og det rant kondensvann ned igjen og var i tillegg veldig fuktig på innsiden av taket rundt der slangen kom opp. Der var det jo i tillegg åpning, så varmluften kom fritt ut på loftet. Det er vel også et problem. Jeg fikset det ved å tette hullet oppe med masse teip og legge rørisolasjon rundt der.

Ebe
   #1
 4,452     Vestlandet     0
Du kan tette rørene i endene, så varm luft ikke kommer inn. Ikke like stort problem dette, som du selv beskriver, siden det kalde er nederst.

Et alternativ for å sikre deg kan jo være å lage et lavbrekk på røre og bore noen små hull her. Da vil eventuell kondens renne ut.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1,429     Enebolig     0
Takk, det høres beroligende ut. Problemet med et brekk er at det blir vanskelig å få trukket fjæra forbi da. Når dette er ferdig, er det ikke mulig å komme til røret på undersiden, og det må byttes kabler iblant. Men da satser jeg på å lukke mest mulig tett i begge ender, så håper jeg det holder.
Ebe
   #3
 4,452     Vestlandet     0
Hvis du ikke kommer til så er det et problem ja.

Tror Sopp forklarte (minst) en gang at de tettet trekkerør med acryl, silikon eller lignende i endene når de drar trekkerør fra f.eks kaldloft og ned i oppvarmet rom. Så om det holder der så holder det nok her også Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1,429     Enebolig     0
Høres fornuftig ut, takk. Men det må nok bli noe som kan fjernes lettere for å legge nye kabler eller bytte ut kabler. Jeg tror jeg setter ned bokser i gulvet i hver ende til å føre røret inn i og bare kabler ut av det, og så tetter jeg selve trekkerøret med modelleire. Det holder seg vel mykt i evigheter.
Ebe
   #5
 4,452     Vestlandet     0
Funker det ikke bare med en glavabit og en teip over da tro? Lite luft som siger gjennom dette.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1,429     Enebolig     0
Det vil jeg tro, ja. Godt tenkt, takk! Smile Jeg har liggende noen biter av Glava lydplater, som er tettere og hardere enn vanlig glava og ikke går i oppløsning. Kanskje det er en variant?
   #7
 24,949     Akershus     0
Kan ikke se nytten av å tette rørendene her - begge kommer opp i samme gulvhøyde og det blir ikke noen luftgjennomgang gjennom dette røret med mindre det står vindu oppe i stua - i lo og vindu åpent over sikringsskapet - i le.  ;)

Ville heller passet på at røret er tett i alle skjøter og med et bittelite drenshull i det/de laveste punktene.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 1,429     Enebolig     0
Takk til deg også! Smile Problemet er at det er nærmest umulig å komme til der den skal legges, så det er vanskelig å styre hvor drenshullet kommer. Men det er verd et forsøk.
   #9
 21,481     Enebolig     0
Hvis røret er helt tett, så ville det gått greit. Dessverre er det tilnærmet umulig å tette 100% i endene.

Legg en stubb k-rør ned til kjeller. Legg stive rør (eller klamre) videre og en stubb k-rør opp gjennom gulvet igjen. Det som er viktig her er at det er "åpent" der k-røret kommer ned, med andre ord skal man ikke bruke muffe dersom man bruker stive rør nede i kjelleren. Åpningen gjør at evt fukt kommer ut.

Ideelt sett skal man prøve å tette røret så godt som mulig over gulvet, altså i varmt rom. Dette kan være knotete i feks en veggboks. Men det gjøres isåfall med en akrylmasse av god kvalitet.



Hva mener med tykt k-rør, og hva skal det brukes til? Det er et alternativ å kutte en åpning på rørets laveste punkt, men løsningen over er bedre.
  (trådstarter)
   #10
 1,429     Enebolig     0
Takk for svar! Med tykt K-rør mener jeg minst 50 mm, kanskje to ganger 50 eller 110 mm. I tilfelle senere kabelbrudd (en eller annen kabelj... vil alltid skape problemer etter noen år) må det være god plass til å kjøre gjennom en HDMI-kabel med plug mens det alt ligger to HDMI-kabler, nettverkskabel, optisk SPDIF-kabel og en bunke doble, 4-kvadrats høyttalerkabler inni der.

Problemet er at jeg ikke kan komme til annet enn i hver ende, så klamring er ikke mulig. Jeg tenkte helst på å ha boksen røret kom opp i oppå gulvet, og ikke nedfelt. Men kanskje en nedfelt multiboks er bedre? Av typen med en halvvingmutter på, så den kan ettermonteres.

Men det jeg antakeligvis kan gjøre, er å komme til på det stedet jeg tror blir lavest, som er omtrent midt under. Så kanskje jeg da skal rett og slett bore noen småhull der som drenering, når alt er festet, så ikke røret snur seg.

Ideen med stive plastrør var ikke dum, det hadde jeg egentlig ikke tenkt på. Men det er kanskje bedre når jeg ikke kan klamre fast noe. I så fall kan jeg kanskje bruke doble, stive 50 mm rør og ha en knekk på midten med fleksrør. Det vil bli mulig å komme til der, men ingen andre steder.

Hvordan tror du forresten det ville vært å bruke et sånt:

http://www.elhandel.no/catalog/product_info.php?cPath=41_184&products_id=2857422



Det er dobbeltvegget og dermed ganske solid, men samtidig bøyelig.