7,968    14    0  

Konsekvens av manglende lekting bak ytterkledning?

 5     troms     0
hva kan skje/skjer dersom man skal ha stående tømmermanspanel og ikke har vertikale lekter før man har horisontale lekter mot vindsperre

ser noen som bare har horisontale lekter mot vindsperre. da vil det jo bli helt tett bak lekter? så eventuel vann som kommer bak blir jo da liggende der. å det vil vel heller ikke bli no gjennomgående luft der?

tar eg helt feil eller kan det bli et problem der?

f,eks så har vi 16*36 før vi krysslektrer me 36*48 lekter såm panele festes i..

   #1
 911     Hordaland     0
Blir vel lufting bak utenpåliggende panel, om jeg har forstått deg riktig.
Underliggende ligger helt inntil lektene, så en får luft mellom disse, bak de utenpåliggende lektene.
   #2
 3,109     Norge     0
Eg hadde lekta vertikalt først,  for som du mevner vatn og kondens skal kunne renne ned uhindra.
   #3
 3,258     Akershus     0

<klippet>
tar eg helt feil eller kan det bli et problem der?
<klippet


Ville jo ikke byttet kledning uten å sørge for lufting i dag. På den andre siden står det en haug med eldre hus uten lufting bak kledningen, uten at det nødvendigvis har gitt store problemer.

Egentlig må man vel se på hele veggkonstruksjonen under ett om man skal vurdere om det blir et problem.

Uten snev av faglighet vil jeg tro at en eldre/tynn/dårlig isolert vegg har så stor varmegjennomgang at en får transportert ut fukten uansett lufting eller ei. Mens en ny vegg med lite varmegjennomgang må ha god lufting for å få ut evt. resterende fukt og varme.

Og hva kan det bety? Vil uluftet kledning bli et problem dersom man etterisolerer et eldre hus på innsiden? Ja det tror jeg faktisk at det kan bli.

Vil uluftet kledning på en ny og godt isolert vegg gi ett problem? Ja det tror jeg. Man risikerer å få et duggpunkt inne i veggen slik at man fanger fukt, og da blir det fort dårlige greier.
-----------------------

Og løsningen er jo uansett å sørge for lufting bak kledningen
Signatur
   #4
 2,397     Bjørkelangen     0
loddrette sløyfer først så vannrette lekter som du spikrer panelen i.det er det som er anbefalt.
sløyfer 16x48 og lekter 36x48 er veldig greit å bruke.
Signatur
   #5
 9,677     Kysten     0
Pingle har noen gode poeng der. I tillegg vil maling flasse av da fukten vil bli tatt opp i kledningsbordet. Svartsopp kan en også få på utsiden av kledningsbordet.
   #6
 1,570     Sunnmøre     0
Krysslekting, først vertikalt, slik du fer klemt alle vindsperre skøytar, så horisontalt som godt spikerslag til kledning med avstand fra 60-maks 90cm, personleg pleier eg å dele inn veggen i like mellomrom på rundt 60cm. Bruk så spikar som ikkje er så lang at den pereforerar vindsperra, viktig!

Eller du kan gjer som alfsbyhus, kubbe imellom i stendarverket og feste underliggaren rett på stendarverket...(eller ikkje...)
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 5     troms     0
det her e snakk om et hus som blir bygd no. der det er gu plater og vindsperre så det blir bra tett så det e vel 6" vegg så blir det vell 2" til etter plast er lagt regne e me.

vi bruke 16*36 loddrett og 36*48 kryss så bruke vi 11*36 før og klemme nede i vindsperra samt i etasjeskille  og oppe der vindsperra slutter.


   #8
 3,258     Akershus     0

Pingle har noen gode poeng der. I tillegg vil maling flasse av da fukten vil bli tatt opp i kledningsbordet. Svartsopp kan en også få på utsiden av kledningsbordet.


Vet at en del bygårder i Oslo med pusset fasade fikk store problemer når de isolerte på innsiden. Redusert varmegjennomgang ga mer fukt i fasaden, pluss frost og da frostsprenging.

Ikke akkurat sammenlignbart, men noe av samme problemstillinga, man må skjønne logikken i konstruksjonen når man endrer på gamle greier ellers kan det fort gå galt.
Signatur
   #9
 1,768     Østlandet     0
Stående tømmermannspanel er en luftet kledning, da overliggeren sørger for lufting i hele veggene høyde. Det står også i byggforsk at i områder uten særlig mye slagregn kan man benytte tømmermannskledning uten ekstra utlufting bak.

Vi skal ha stående dobbeltfals, med kun horisontale spikerslag, men sagbruket skal frese langsgående spor på baksiden av bordene slik at det blir en luftet kledning. Kan også hende jeg freser/borrer hull i spikerslagene for å få enda mere lufting.
   #10
 3,258     Akershus     0
Du vil jo også kunne få en del lufting mot hjørnekassene.
Signatur