153    4    0  

Krysslekting og kuldebroer

 85     Nordland     0
Skal isolere en betongvegg, som er innerste vegg i uisolert garasje, mot kjellerstue. Planen er å krysslekte med 48x48 og bruke Rockwool isolasjon og plateslå med Osb plater. 
Spørsmålet mitt er om alle krysningspunktene vil utgjøre et problem mht kuldebroene de representerer? Er jo snakk om ca 100 punkter på 48x48 mm. Eventuelt finnes det beslag el.l som kan brukes for å redusere kuldegjennomgangen?

   #1
 2 271     Akershus     0
Angrip dette på utsiden. Legg 10cm i garasjen, og bare entoms lekt på innsiden. Ikke glem diff.sperre


.thag
Signatur
TSt
   #2
 5 378     0
Ha her må mesteparten av isolasjonen på garasjesiden.  2/3 deler er oppskriften.  Så 10 cm ute og 5 cm inne kan gå.
Det er kondens på en kald murvegg vi er redd for,  en senker temperaturen dramatisk med isolasjon bare på innsiden.  Bryter en regelen må en iallefall aldri har mer enn 5cm isoalsjon inne.  Men når det er betongvegg blir dette et sjansespill om en forsøker.  Andre som ikke kan få det til anbefaler vi å lime 5cm XPS på innsiden for å få en vegg som er fri for organisk materiale.  Pusse denne med fiberpuss er det tryggeste og male med diffusjonens åpen maling.  , ellers må en lime på gips for brannbeskyttelse.  
  (trådstarter)
   #3
 85     Nordland     0
Ja, dette med isolasjon av betongvegger er ikke uproblematisk, og det er ikke måte på hvor mange råd jeg har fått av både fagfolk/takstmenn osv.. Har for noen år tilbake isolert en god del av kjeller/sokkel som for det meste består av betongvegger, og noe under bakken. Det endte med at jeg den gang valgte å følge Sintefs anbefaling om minimum 1/3 isolasjon på utsiden av veggen. Valgte da å legge 50mm Jackon Eps fasadeplate utvendig, samt fiberpuss, og 100 mm isolasjon innvendig med 30-40 mm lufting bak. Ser pr i dag at disse anbefalingene er endret av Sintef. Jeg lot konstruksjonen stå over en vinter før jeg panelte veggene, for å kunne sjekke temperatur og evt kondens inni veggen. Løftet frem innvendig isolasjon noen ganger i løpet av vinteren, men fant ikke tegn til kondens, og betongveggen virket lun og tørr etter bruk av Eps utvendig, selv etter nokså langvarige kuldeperioder. Er klar over at dette er en "risikokonstruksjon" og kjeller er jo det rent generelt har jeg inntrykk av... Uansett, kjelleren vår har vært i bruk nå i snart to år, og vi har veldig tørt og fint inneklima i kjeller (kanskje for tørt?), og overhodet ikke tegn til lukt o.l.
Når det gjelder garasjeveggen har jeg også vurdert 100mm Eps og gips, men er usikker på festemetoder for bl.a. gipsen... kan det høres greit ut med å bruke festeplugger på Eps, og lime gips utenpå? Isåfall hvilket lim/metode bruker man på feste av gipsen?
   #4
 2 310     Vestlandet     0
EPS/XPS kan jo limast og Pluggast til veggen. Kan limast meg byggskum eller skum for liming av mur/stein (omtrent som byggskum) og så nyttar ein plastpluggar som ein borer inn og hamrar fast. Dette er forholdsvis lettvint og sit bom fast. Gips eller andre plater kan limast utanpå isolasjonen, evt. kan den pussast.

Eg har gjort dette utvendig på heile sokkeletasjen min. Det å få fint resultat på murpussen var definitivt den vanskelegaste delen hjå meg.
Signatur