6,466    7    0  

Lage kjellerstue, valg av isolasjon og andre løsninger.

 23     Os     0
Hei alle!
Se bilder.


Jeg skal til å lage kjellerstue i det som har vært carport. Huset er fra 1971. Jeg ønsker å kun isolere yttervegg utvendig. Hadde da tenkt å bruke selvdrenerende plater fra Rockfoam, Glava eller Sundolitt. Glava har tykkeste plate på 80 mm, mens de to andre leverer drenerende isolasjonsplater på 100 mm. Spørsmålet er hvilken av disse som isolerer best, og er det tilstrekkelig med 100 mm isolasjon på utsiden og ingenting på innsiden? Hva sier forskriftene om dette? Hva skal jeg bruke over terreng? Bruke samme platene hele veien, eller bruke vanlige XPS plater? Der hvor det er åpning i ytterveggen vil det bli satt inn ett vindu mellom to av søylene og resten vil bli isolert med 20 cm isolasjon.
Bør jeg ha diffusjonsperre på innsiden av denne ytterveggen, eller bør det droppes?


Den andre lange veggen går inn mot huset, her hadde jeg ikke tenkt å isolerere i det hele tatt, men det siste stykket av veggen er jo yttervegg... Jeg bør vel ikke ha diffusjonsperre på denne veggen heller slik at evt kondens kan ventileres ut gjennom veggen?


Kortveggen vil bli isolert på innsiden hvor det er blindkjeller.


For å spare plass ønsker jeg også å feste lekter direkte på veggene og bruke huntonittplater...


Noen som har noen innspill?
Lage kjellerstue, valg av isolasjon og andre løsninger. - IMG_7056.jpg - hhagl
Lage kjellerstue, valg av isolasjon og andre løsninger. - IMG_7053.jpg - hhagl
Lage kjellerstue, valg av isolasjon og andre løsninger. - IMG_7054.jpg - hhagl
Lage kjellerstue, valg av isolasjon og andre løsninger. - IMG_7055.jpg - hhagl
Lage kjellerstue, valg av isolasjon og andre løsninger. - IMG_7058.jpg - hhagl
Lage kjellerstue, valg av isolasjon og andre løsninger. - IMG_7060.jpg - hhagl

  (trådstarter)
   #1
 23     Os     0
Ingen som har noen meninger her?

Denne saken ble behandlet og godkjent som melding om tiltak før 1.juli. Slik jeg tolker tek 2007 slipper jeg derfor å forholde meg til energikravene der, da de kun gjelder rehabilitering ved søknadspliktige saker..

Spørsmålet blir da: Hvilke krav skal jeg forholde meg til når det gjelder isolasjon i yttervegg og gulv? Holder det med 10 cm i yttervegg og i gulvet for at dette skal oppfylle kravene til et oppholdsrom?

Setter stor pris på svar.

  (trådstarter)
   #2
 23     Os     0
Har jeg postet denne tråden på feil sted? Er det ingen her som kan noe om de tingene jeg spør om?
   #3
 196     0
Tviler sterkt på om noen vil kreve at du bygger et enkelt rom etter tek07/tek10.

Byggforsk anbefaler min 1/3 av isolasjon på utsiden. Jo mer på utsiden jo bedre. Da vil du få en varmere vegg hvor kondenspunkt flyttes utenfor risikosonen. Med 10cm vil du nok trenge noe innvendig også, men da har du større sjanse for at det oppstår kondens mellom innervegg og mur.


Det skal brukes fuktsperre hvis mer enn halve ytterveggen er over terreng. Da skal en også trekke stendere inn 3cm og bruke 2x3"stendere (gjerne trykkimpreg). Hvis panel, så bør en bruke papp for å hindre støv inn i rommet.

Det anbefales også å bruke panel, uten fuktsperre og med diffåpen maling hvis du tror det kan være en sjanse for kondens mellom mur og isolasjon/panel.

Terreng er også med på å isolere mot kulden.

Det er også anbefalt å legge vortepapp innerst og deretter xps styrofoam. Da har du mulighet til å lufte ut eventuell fuktighet som blir liggende på utsiden av muren. Kan puste mer da enn hvis du gjør det omvendt, da xps er difftett.

Ville heller hatt vortepapp isteden for perimate. Da kan du legge vortepapp slik at den går ut litt på terrenget og forhåpentligvis mot et drensrør. Hvis du bruker perimate så blir det jo drenert rett ned, men det vil jo også skje med Xps, vannet vil jo aldri renne oppover uansett, og xps er jo vanntett. Du skal jo pusse xps uansett.



Husk god vindtetting utvendig. Enten isola tyvek som slipper ut mye fuktighet og er god til å stoppe vind, eller asfaltplater, eller som ved passivhus begge deler.

Jeg ville isolert godt utvendig, husk at en gjerne kan legge xps i forbant i flere lag, slik at en får det en trenger av isolering utvendig.

Husk at krysslekting minimerer kuldebroer der hvor du skal isolere og kle med bord.

Hvordan skal du få et varmt gulv?

Hva skal du gjøre i forkant og mot høyre?

Hva er bak kortvegg, er det mulig å isolere utvendig her også? Er det fylt opp med masser, fjell her? Her er vel sjansen størst for kondens hvis det er fylt opp bak kortveggen.

  (trådstarter)
   #4
 23     Os     0
Tusen takk for svar :)

Regner også med at jeg ikke trenger å isolere etter tek07/10, men hvilke minimumkrav skal jeg forholde meg til da?

Grunnen til at jeg ville bruke drensplater var at da kan jeg fylle tilbake med eksisterende masser. Jeg vil selvfølgelig legge ned ett drensrør på utsiden, vannet vil bli ledet ned i kum via avløp fra taket.

Jeg kan legge to lag med isolasjon, stryofoam eller lignende og så drensplater på utsiden. På den måten kan jeg øke utvendig isolasjon til 15 eller 20 cm.  Glava mener at knasteplast ikke skal brukes når man bruker perimate...

Utvendig vindtetting der hvor det er åpent vil bli ivaretatt.

Har kjøpt boken; Lag rom i kjelleren utgitt av byggforsk. På den ene illustrasjonen er all isolasjon utvendig og på innsiden er det festet 23 x 48 mm lekter med panel på utsiden. Hvis jeg fester lekter direkte til veggen og så huntonitt til lektene, kan jeg vel ikke ha damsperre? Eller kan jeg ha den festet til lektene og så panel på utsiden der igjen?

I forkant skal det støpes opp og lages en vanlig vegg med 20 cm isolasjon og kledningsbord.

Mot høyre; Her ønsker jeg i utgangspunktet å lekte ut med 23x48 og panel uten isolasjon. Dette er jo en innervegg, men siste meteren er yttervegg. Her har jeg mulighet til å legge på 10 cm styrofoam på utsiden ved inngansdøren. Ønsker ikke damsperre her, da jeg ser for meg at faren for kondens er størst på den siste meteren. Det skal også lages hull i den veggen slik at inngang til kjellerstuen blir fra gangen. Så for meg en tofløyet dør her.

Bak kortveggen er det blindkjeller. De første to meterene på insiden der er med vanlig takhøyde så kommer til å isolere på inne i blindkjelleren mot kjellerstuen.

Når det gjelder gulvet er det i dag ett nivåforskjell på ca 30 cm. Der hvor det er lavest er det 264,5 cm høyde. Har derfor sett for meg å jevne ut med pukk, så 10 cm isolasjon, fuktsperre, varmekabel, armering og så betong. Jeg skal jo i tillegg lekte ned taket med lydbøyler og for å ha spotkasser i taket. Der går det vel ca 10 cm tapt der og, sp da regner jeg med at jeg vil få rett i underkant av 240 takhøyde..

Høres dette ut som en god plan?
   #5
 196     0
Det var mange svar...

Ville hatt vortepapp fordi perimate er vanskelig å få langt nok under laveste nivå på mur (sementen flyter ofte ut i nedre kant + stein/fjell osv...). Derfor ville jeg definitivt brukt vortpapp innerst slik at denne kan legges slik at du er helt sikker på at fukt ikke kan vandre inn og bli sugd opp i gulvet.

Glava sier bare at man slipper vortepapp fordi platene drenerer fukt bort fra platene, og  fordi de er difftette. Men det er i en perfekt verden, da du på forhånd kan planlegge med å ha platene nedenfor, slik at det ikke kan komme fukt/vann inn i gulv.

20 cm bør ikke være noe problem, du kan sikkert også bygge mindre. De bygger jo hus i år som var byggmeldte før 1. juli. som har 20cm isolasjon i ytterveggene.

Husk å ha klaring fra terreng til kledning.
Husk å ha nok lufting bak ytterkledning.

Skal svare litt mer senere, må gå nå...
  (trådstarter)
   #6
 23     Os     0
Ok, men hvis jeg bruker vorteplast bak platene, hvordan skal jeg feste isolasjonsplatene da? Med plugger? Anbefaling er å bruke sementbasert lim, men det går vel ikke med vorteplast. En annen fordel med å bruke vorteplast er vel kanskje at jeg slipper å gjøre noe med muren? Eller må den slemmes uansett?
   #7
 15     Sandefjord     0
Først på utsiden av muren tar du styrofoam, platon, også fyller du igjen. Da har du isolert, du kan også putte 5 cm på innsiden av vegge, men trenger ikke nødvendigvis dette.

Så er det bare og jobbe vidre