5,927
26
4
Lettvegg i kjeller
248
0
Hei,
Jeg skal bygge en ny lettvegg mellom en bod og et soverom i kjelleren.
Jeg målte den gamle bunnsvillen med en billig fuktmåler fra Clas Ohlson - resultatet var 12 % på det høyeste. Så vidt jeg har skjønt anses treverk med fuktighet under 15-17 % som tørt. Den gamle bunnsvillen var spikret rett i betonggulvet uten noen form for kapillærbrytende sjikt under.
Fordi den gamle bunnsvillen var noe mørk grunnet fukt vurderer jeg å sette ny bunnsville som er trykkimpregnert med grunnmurspapp under. Er det noen som har noen synspunkter rundt det med å bruke trykkimpregnert treverk som bunnsville?
Jeg skal bygge en ny lettvegg mellom en bod og et soverom i kjelleren.
Jeg målte den gamle bunnsvillen med en billig fuktmåler fra Clas Ohlson - resultatet var 12 % på det høyeste. Så vidt jeg har skjønt anses treverk med fuktighet under 15-17 % som tørt. Den gamle bunnsvillen var spikret rett i betonggulvet uten noen form for kapillærbrytende sjikt under.
Fordi den gamle bunnsvillen var noe mørk grunnet fukt vurderer jeg å sette ny bunnsville som er trykkimpregnert med grunnmurspapp under. Er det noen som har noen synspunkter rundt det med å bruke trykkimpregnert treverk som bunnsville?
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
Noen som kan komme med noen tips her? Usikker på hvor jeg skal starte; himling først eller lettvegg først? Og i så fall hvordan skal jeg feste lettvegg?
Dette bildet viser gammel lettvegg som er festet i taklektene.
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
Må vel bare feste den med skruer
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
I gulvbjelkene. Går skilleveggen på langs av disse, så må du vel kubbe mellom bjelkene, ikke nødvendigvis hver 60cm, men i alle fall c/c 120, det ville i alle fall jeg gjort.
Det går i tillegg vannrør mellom bjelkelag og toppsvill (se bilde over), så usikker på hva jeg gjør med vannrørene om jeg drar reisverket helt opp til bjelkelaget.
Lettveggen ser ut til å være satt opp etter at himlingen ble montert. Jeg vurderer nå å sette opp takess-plater igjen, og montere lydbøyler på eksisterende himling istedet.
Skal sjekke trehus boka mi når jeg kommer hjem
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
Det er en helt grei løsning med ubrutt lydhimling, for så å spenne opp lettveggen under. Bare husk på å treffe lyddempende tiltak når den spennes opp. Helst ingen spiker eller skruer i lyddempende konstruksjoner, lyden følger spikeren.. Veggen blir ikke ustabil
Kan komme tilbake til en god løsning senere hvis det er behov for det, har litt dårlig tid akkurat nå
.Thag
Er enig i at toppsville i lettvegg ikke bør festes i bærebjelker da veggen vil kunne fungere som en lydbro gjennom etasjeskillet. Lettveggen skal skille det ene soverommet og boden / "teknisk rom". Det ser for meg ut til at det blir utfordrende å få til en sammenhengende lydhimling mellom disse rommene før en setter opp lettveggen på grunn av alle vannrørene. Vannrørene vil vel også fungere som en lydbro mellom etasjene?
Bildet nedenfor er tatt i "teknisk rom" mot det tilstøtende soverommet. Her ser man alle vannrørene i taket, og vannrørene som går mellom bjelkelaget og eksisterende toppsville. Usikker på hvordan jeg skal angripe dette?
Dersom rørene skal perforere lydhimlingen kan du ha en liten utfordring.
Men uansett, her er den ultimate guiden til lettvegger i lydkonstruksjoner (Eller noe der omkring
Først er det essensielt å forstå hva lyd er. Lyd er luft i bevegelse. Verken mer eller mindre. Stopper man luften, stopper man lyden. SÅ enkelt er det. Videre er en lang, tynn sprekk mye mer åpen hva lyd angår enn et større rundt hull - dette har å gjøre med hvordan lyden sprer seg i rommet, dette kan best beskrives som bølger i vann, dermed slipper mer lyd gjennom en lang tynn sprekk enn et hull. Med den kunnskapen langt foran i hodet, les videre. (Og husk på at dette er en generell tilnærming, enkelte snarveier eller alternative løsninger må påregnes i hvert enkelt tilfelle.
Den beste løsningen for å oppnå maks effekt, er ved at lettveggen ikke er i kontakt med tilstøtende vegger og tak, egentlig uansett om det er en del av en lydkonstruksjon eller ikke, og er heller ikke festet med spiker eller skruer til noen av de respektive bygningsdelene nevnt over. (Grunnen til det er at spiker/skruer er metall, og metall leder lyd ganske godt). Den første delen av problemet løses ved at man fester to striper med eksempelvis 10mm bunnfyllingslist på bunn- og toppsvill, samt hver av stolpene som blir liggende inntil tilstøtende vegg. To striper fordi man legger en på hver side av svilla, trukket 10mm inn på hver side. Dette, dersom gjort riktig, betyr at hele ytterrammen, om man kan kalle den det, ikke er i kontakt med noen del av resten av konstruksjonen. Alle kontaktflater består av bunnfyllingslist. Et uklart forsøk på å illustrere ligger under, det er en veggbit sett ovenfra (altså som i en plantegning)
Den andre delen av problemet løser man ved bare å spenne opp veggen trangt begge veier, slik at den sitter rimelig stramt både mot tak og gulv, samt sideveggene. Men ingen spiker. Veggen festes med silikon, som man legger i overgangen vegg/vegg og vegg/tak/gulv på begge sider av lettveggen. Det var grunnen til at man skulle trekke bunnfyllingen 10mm inn litt tidligere. Man kan gjerne trekke fugen såpass langt inn at man kan kjøre gipsen forbi, og gjerne en ny fuge mellom gipsen og vegg/tak/gulv. For det er helt klart fordelaktig å legge et lag eller to med gips først, uansett hva man skal ha som synlig materiale. Tunge lydplater er fordel som isolasjon. Og for all del, holde seg *langt* unna enhver form for hulltakning, primært i betydningen veggbokser, men enhver form for hulltakning i en lyddempende flate, tak eller vegg, svekker effekten. Enkelte bagateliserer effekten av hullene, og det kan selvsagt diskuteres i hvilken grad effekten er hørbar, men som en tommelfingerregel, ingen hull. Legg stikk utenpåliggende dersom du må ha noe på n veggen.
Det er gunstigst for dempingeffekten om veggen støter i mot lydhimlingen. Dette fordi det alltid vil være noe vandring av lyd i konstruksjonen, men dersom lyden lettveggen leder oppover treffer lydhimlingen, vil den bli ytterligere redusert. I motsatt fall vil lyden lettveggen leder oppover kunne treffe en del av eksempelvis gulvkonstruksjonen, og kan bli mer hørbar i etasjen over.
Tror jeg har fått med meg det aller vesentligste her nå. Gjør du veggen slik jeg skisserte her, får du den beste dempingen du har forutsetning for å få.
.Thag
http://www.glava.no/bygg/dokumentasjon-montering/teori/teori-lydisolering/
http://www.glava.no/bygg/losninger/byggkonstruksjoner/skillevegger/forskjovet-trestenderverk-med-enkel-platekledning/
Denne stod det greit på :
http://www.glava.no/bygg/losninger/byggkonstruksjoner/skillevegger/forskjovet-trestenderverk-med-enkel-platekledning/
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
http://www.byggebolig.no/trearbeider-konstruksjoner-isolering/bygge-lettvegg-uten-feste-i-tak-%2810mm-glipe-som-fuges%29
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
Jeg har tre spørsmål til skisseringen ovenfor:
1. Vil ikke trangt spenn mot vegg, tak og gulv føre til lydbro mellom konstruksjonene? Hovedfunksjonen til eksempelvis en lydhimling er jo at himlingen skal være uavhengig resten av konstruksjonen slik at lydsvingningene blir tatt i mot av lydbøylene.
2. Vil veggen være kraftig nok dersom en kun har trangt spenn og silikon mellom vegg/vegg og vegg/tak/gulv?
3. Vil ikke trangt spenn opp mot himling ødelegge for lydbøylenes evne til å bevege fritt?
Jeg har også lest nøye i artiklene fra Glava som er linket til ovenfor - mye fin og nyttig informasjon her også.
1) Så lenge du ikke har direkte kontakt mellom veggen og lydhimlingen, blir det ingen lydbro. Det er her bunnfyllingslisten kommer inn i bildet. Jeg har brukte en del 20mm som jeg deler på midten, slik at det blir en halvsirkel, som jeg stifter fast med stiftepistol rundt på alle sviller og stolper som kommer i kontakt med lydhimling/vegger. Dersom du da ikke bruker spiker, skruer eller annen lydbærende mekanisk innfesting, blir dette som en helt uavhengig vegg i rommet, fritt fra alle andre elementer.
2) Ja. Det er i alle fall min erfaring! Eller, sagt på en annen måte, dersom du har forsøkt å rive noe som er fuget på den måten med silikon så vet du åssen det sitter. Men det er selvsagt en grense for alt, også silikon. Men dersom du tenker på f.eks. en TV, hadde jeg ikke vært særlig skeptisk. Har satt opp vegger i 48*98 på denne måten, fuget som beskrevet over på begge sider, kledd dem med ett lag gips på hver side, så panel, for det var dette kunden ønsket, og hengt opp TV og hyller og alt mulig rart. Har ikke hørt at det har kommet ned enda...
3)Nja, det er for så vidt riktig, men den som tror at bøyleformen er der for at taket skal bevege seg en hel masse som om det henger i fjærer, bør lese seg opp litt på emnet. I tidligere innlegg om emnet sa jeg at lyd er som ringer i vannet som beveger seg bort fra utgangspunktet, jeg sa vel også at metall leder lyd godt. Så hvorfor bøyleform, og hvorfor metall i lydbøylen? Grunnen til at det er metall har med styrken å gjøre, selvsagt også pris, alt dette målt opp i mot hva man krever av reduksjon i konstruksjonen. Så til bøyleformen: Hele poenget med bøyleformen er at lyden ikke ledes like godt i en bølgeform lik den man finner i lydbøyler som brukes i denne typen konstruksjonerm, som den hadde gjort i en lydbøyle uten bøylen (klønete formulert men....) . Slik reduseres lyd ovenfra og ned, så vel som nedenfra og opp.
Men her er det selvsagt viktig at man ikke spenner for hardt, da vil man kunne løfte hele flaten. Om det er uheldig for effekten av bøylen tviler jeg på, men taket vil ikke lenger være rett... Vi snakker her om mikroskopiske svingninger, men igjen, dersom himlingen henger fritt fra alle vegger i rommet, og veggen vi her diskuterer er gjort som beskrevet over, vil den fortsatt kunne bevege seg, da silikon og bunnfylling er elastisk. Dessuten snakkes det om marginer her som knapt er målbare, i en normal konstruert enebolig der man legger opp en lydhimling i kjelleren, vil forskjellen på en *helt* fritthengende himling og en himling "båret" av en vegg (DERSOM det har en betydning), være så marginal at det er andre og svakere punkter i den kjelleren som er større syndere hva stopping av lyd angår.
.Thag
Da er jeg i gang med riving av innvendig kledning. Glava mener som deg; å lage himling først. Bør jeg da rive innvendig bindingsverk mot yttervegg før jeg lager lydhimling eller er det greit å bare lage en liten spalte mellom himling og bindingsverk? Spalten vil i så fall bli fylt med bunnfyllingslist og silikon.
I tillegg er alle lettvegger i kjelleren satt opp etter at himlingen ble montert. Det medfører at toppsvillene i alle lettvegger har vært festet i himlingen, og at to tilstøtende rom deler samme takess-plate. Bør jeg her rive alle lettvegger før jeg setter opp lydhimling?
Du kan gjerne prøve å dytte litt på en vegg etter at fugen er herdet, og se hva som skjer
Hadde det vært min kjeller ville jeg satt opp ytterveggene i rommet, så høyt opp at lydhimlinga kommer nedenfor platetoppen, og du kan fuge slik du skisserer. Du kan forøvrig med fordel bruke samme type bunnfyllingslist langs overgangene vegg/himling. Det er lettere å få en bra overgang når du fuger mot f.eks. gipsplatevegg enn upusset Lecavegg, som er full av hull....
Når du sier alle, så regner jeg med at du mener alle som har med romme(ne) som den nye lydhimlingen skal være i? Igjen, hadde det vært min kjeller, hadde jeg revet alt som skulle ut, slik at det ble ett stort rom, så satt opp alle veggene som avgrenset det "nye", store rommet, deretter lydhimlingen i det samme rommet, så til slutt lettveggen(e) som skal dele opp det store rommet i mindre, brukbare rom...
Håper dette svarte på spørsmålet ditt...
.Thag
Når det gjelder spørsmålet mitt du besvarte i det siste punktet i det siste innlegget ditt; Kjelleren er allerede innredet fra byggedato med flere lettvegger som skiller to soverom, en gang og det tekniske rommet. Det betyr at tilsøtende rom "deler" samme himling. Det er i utgangspunktet påtenkt å beholde eksisterende rominndeling, hvilket betyr at jeg helst vil slippe å måtte rive alle lettvegger. Men ettersom det er anbefalt å sette opp lydhimling først - blir jeg da nødt for å rive alle innvendige lettvegger? Beklager om jeg drar dette ut, men jeg ønsker å gjøre dette helt etter "boka" når jeg først gjør dette. Halvveis utførte ting er ikke utførte ting
Ikke noe problem
Så til spørsmålet: La meg se om jeg har forstått problemstillingen din: Du har gjennomgående himling med lettvegger spent opp under i en større del av kjelleren enn det du skal ha lydhimling i? Og du lurer på overgangen vegg/himling i den veggen som skiller lydhimlingsbiten fra resten? Dersom jeg har forstått deg riktig, ville jeg tatt feinsag/bajonettsag og kappet himlingen langs toppsvilla på den/de lettveggene som utgjør "lydskillet". Dermed har du brutt himlingen og følgelig en kilde til lydtransport. Deretter kler du lettveggen du just skar himlingen langs med gips(helst), og så eventuelle andre ting du skal ha på. Sørg for at platene går så langt opp over den gamle himlingen at den nye lydhimlingen går et stykke ned på plata, dette for å få til fugen på skikkelig måte...
Har forsøkt å illustrerer i vedlagt PDF, den øverste skissen viser løsningen ny vegg/gammel vegg bak stender, den nederste viser overgangen ny lydhimling/lydvegg/gammel himling. Håper du skjønner hva jeg prøver å forklare
Velger du å sette opp en ny lettvegg i mot gammel himling, fuger du selvsagt mellom ny toppsvill og gammel himling (selv om jeg ikke har markert dette spesielt i nederste skissen), slik som mellom ny stender og gammel vegg øverste skissen.
.Thag
Detalj.pdf
Jeg skal forsøke å formulere meg litt annerledes i forhold til problemstillingen min;
Det er ønskelig å lage lydhimling i hele kjelleren, med unntak av det tekniske rommet. Jeg ønsker videre å beholde den eksisterende rominndelingen i hele kjelleren. Ettersom jeg ønsker å beholde den eksisterende planløsningen, hadde det vært svært hyggelig å slippe å måtte rive alle lettvegger.
Kjelleren består totalt av 6 rom som inkluderer stue, kjøkken, bad, teknisk rom og to soverom.
Så til problemstillingen; I kjelleren er det gjennomgående himling. Ergo er himling først montert, deretter lettvegger som har blitt spent opp mot himlingen. Ettersom det er anbefalt å sette opp lydhimling før lettvegger vil jeg nå ha et problem i forhold til de eksisterende lettveggene.
Så vidt jeg kan se har jeg da to alternativer;
Fremgangsmåte A:
1. Rive all eksisterende himling
2. Rive alle innvendige lettvegger
3. Montere lydhimling
4. Sette opp nye lettvegger mot lydhimling
Fremgangsmåte B:
1. Rive all eksisterende himling
2. Montere lydhimling med en spalte som fuges mot eksisterende lettvegger
Ettersom jeg ønsker å beholde eksisterende planløsning synes jeg fremgangsmåte B vil være en foretrukket fremgangsmåte, så fremt dette er en ok måte med tanke på lydisolering. I fremgangsmåte B lager jeg altså ny lydhimling i hvert enkelt rom med en spalte mot eksisterende innvendige lettvegger.
Håper jeg gjorde meg forstått med dette innlegget.
Jeg kommer derfor til å sette opp den ene lettveggen mellom soverom og teknisk rom slik som Thag skisserte mot lydhimling - resten vil bli montert med en spalte mot eksisterende vegger.
Eksisterende lekter som går på tvers over lettvegger kapper jeg, slik at jeg få på plass nye lekter og lydbøyler.