67    3    0  

Litt forskjellig i en kjeller under bakkenivå.

 62     0
Driver og pusser opp et kjeller rom til stue. Huset er fra 1984 og rommet hadde betongvegger mot midten av huset, betong gulv, slitent takess og mot yttervegg var det vindsperre papp mot betongen og lekta ut og isolert mot sponplater. Kort og greit kjedelig men tørt inneklima. Nå er alt revet omtrent, vi har forstørra de elendig 80x30 cm vinduene opp til 100x50.
 Jeg er egentlig ferdig med å lekte å sette på plater på de 3 andre veggene, som alle blir inni huset, det som gjenstår er denne ytterveggen, og her håper jeg noen kan hjelpe meg med råd. 

De gamle 48x98 lektene, er disse fornuftig å bruke opp at? Jeg er amatør og vet lite om dette derfor blir det noen dumme spørsmål her... . 
Vi skal avrette gulvet 4 cm på den delen av gulvet som peker mot yttervegg. Den liggende lekta blir med andre ord omtrent borte i avrettningsmassen. Er det mere naturlig å fjerne denne lekta eller kan den bare ligge der? Lekta er ca 1 cm fra betongveggen. Er det fornuftig å bruke opp vindsperre pappen eller er dette skrot siden den er møkkete og oppreve. Hvordan anbefales det at man fester ny papp? Jeg går utifra mot legende taklekt. 

Hva kan anbefales? Holder det å ha på papp, lekte ut 10 cm med isolasjon og så ha på panel? Har man da begått noen regelbrudd eventuelt tatt en risiko med tanke på fukt.. 


TSt
   #2
 9 152     0
2/3 deler av isolasjon på en kjeller vegg skal være utvendig. Dette er eneste måten en kan være helt sikker på at noe ikke går galt. Skal en bryte den regelen så må en passe på å ikke gjøre det for grundig. Dvs maks 5cm isolasjon, ingen luftspalte ikke plast i allefall ikke hvis hele veggen er under bakken.

Det tryggeste er hvis veggen er fri for organiske ting så lime hard isolasjon som pusses er en løsning. Men det kan gå bra med andre løsninger som en kan ikke få noen garanti.

Bildet er kommet mens dette er skrevet og jeg liker jo ikke merkene som er på veggen. Kan jo tyde på at det har vært noe fukt her en gang.
  (trådstarter)
   #3
 62     0
Merkene på veggen kom da vi laga hull til større vinduer, brukte ei maskin som gikk på vann så mye søl og griser selv om vi satt ute... Får ikke helt til å ta Et bedre bilde pga motlys fra vinduene.