10,239    11    4  

Løsning for overgang mellom grunnmur og bunnsvill ved etterisolering

 231     Kristiansand     1
Hei folkens!

I forbindelse med etterisolering er jeg litt usikker på beste måte å få tetting mellom bunnsvill og grunnmur. Jeg har lest sintef-metoden, men synes den kanskje er litt mangelfull da den forutsetter at man har en god svillemembran. Den er jo selvfølgelig totalt fraværende i vårt hus fra 1967 og man kan se rett inn i kjelleren mellom bunnsvill og grunnmur. Som foreløpig tetting har jeg brukt MS-polymer og har egentlig tenkt på å dra vindsperren ned under etterisoleringen (10cm) og noe ned på grunnmuren for deretter å legge ei fuge mellom grunnmur og vindsperre som jeg igjen klemmer med ei lekt festet i grunnmur (eller i bunnsvill).

"Sintef-metoden" (Se vedlagt bilde) består forøvrig i å feste vindsperre i gammel bunnsvill og dra den opp rundt den nye bunnsvillen og feste vindsperre over denne igjen. 

Er det noen som har noen motforestillinger mot metoden jeg har tenkt eller har noen tanker jeg ikke har tenkt rundt dette? Noen alternativ måte å løse dette på?

PS! Dersom min tiltenkte metode var uklar, kan jeg forsøke å forklare på en annen måte. Se vedlagt bilde. I stedet for at vindsperre festes opp mellom gammel og ny bunnsvill, så dras den ned langs grunnmur og festes der.

Tilbakemeldinger mottas med takk!
Løsning for overgang mellom grunnmur og bunnsvill ved etterisolering - etterisolering.jpg - rskara
Signatur

HSt
   #1
 36,580     Lillestrøm kommune     1
I etterisolering guide til Sintef så har de ikke den kontinuerlige vindsperren på plass og de legger  en klemlist mellom mur og vindsperren (på kant av muren, innside under himlingsplate). Fig. 6 5b i Etterisolering -Energisparende tiltak i småhus (Faktaserien). For meg høres det ut som det er dette du foreslår.

Den ytre tynne klemlisten er viktig for å unngå luft innslipp nederst i vegg/gulv overgang.
  (trådstarter)
   #2
 231     Kristiansand     0
Når jeg begynte denne jobben kjøpte jeg "etterisolering av yttervegger i tre" (byggforskserien), men det nærmeste jeg kommer der er en figur hvor det vises en kontinuerlig sperre som går inn i huset og at vindsperre klemmes mot denne. Ellers finner jeg ingen hvor de velger å klemme vindsperre mot grunnmur...

I figuren du beskriver så klemmer de da vindsperre mot grunnmuren? Det står ikke noe om festeteknikk osv?
Signatur
HSt
   #3
 36,580     Lillestrøm kommune     0
Klemlist. Er det tørt kan dette være en impregnert lekt men ikke for stor dimensjon. Vindsperren beskytter den fra muren. Jeg ville som beskrevet lagt en stripe fugemasse bak mot betongen. Du må finne en god metode for å feste denne. (Ser for meg at bor kanskje kan huke seg fast i vindsperren men kanskje er dette ikke et problem).

Faktaheftet mitt er ca 100 sider A5 format. husker ikke hva jeg betalte. Har sendt deg en PM.
jaf
   #4
 6,305     tromsø     0
Blir de ikke litt mye teori? Vinden blåser ikke så mye gjennom 2x2 og 2x6 på grunnmuren? Det er den vindstille luften som isolerer? Er selv forferdelig nøye på detaljer. Men klemlist på "massivt" tre er vel litt "overkill"? En vil jo ha mer damp åpen flate på kald side.
  (trådstarter)
   #5
 231     Kristiansand     0
Vel Jaf, hos oss er det slik at du kan se inn mellom bunnsvillen og grunnmuren pga ujevn grunnmur. Det betyr at det blåser friskt rett inn i gulvet og som du sier så er det den vindstille luften som isolerer. Her er den ikke mye vindstille... Det skal egentlig ligge en svillemembran mellom bunnsvillen og grunnmuren og derfor vil jeg anta er det er en av de punktene som er viktig å tette. Før vi begynte etterisolering så hadde vi inne en som foretok termografi og tetthetskontroll. Tetthetskontrollen viste 8,8 luftvekslinger/time. Til sammenligning er vel dagens krav på 2,5..
Signatur
jaf
   #6
 6,305     tromsø     0
På mitt hus fra 1960 har jeg isolert 100% med rockwool i bjelkelaget. Utvendig med rockvegg helt ned over. Så blir det isopor over grunnmur. 100mm utvendig.
  (trådstarter)
   #7
 231     Kristiansand     1
Aha, smart produkt! Så du har lagt det ned over skillet mellom grunnmur og gammel bunnsvill, eller misforstår jeg?
Signatur

jaf
   #8
 6,305     tromsø     0
Ved utvendig isolering, blir skillet mellom grunnmur og bunn svill liggende inni i veggen. Dekt av ny utvendig isolasjon.Er sprekker synlige, så kan en dytte med litt glava. Har trukket nye vinduer inn i forhold til ny kledning.. Slik at ny isolasjon går mot vinduskarm. Vinduer er trukket 35mm inn fra ytterkant ny liggende kledning.
  (trådstarter)
   #9
 231     Kristiansand     0
Skal være ærlig å si at det tenkte jeg ikke på. Jeg festet ny bunnsvill rett på gammel. Kunne jo festet den lengre nede på grunnmur og fått tettet på den måten, men ville da fått problemer med å dekke veggen med en vindsperre. Har brukt vindsperre med 3 meter høyde og det gikk akkurat... Med da tror jeg uansett at jeg har en plan på hvordan jeg skal gjøre det. Jeg fester vindsperren mot grunnmur og kommer sannsynligvis til å legge på 5 eller 10 cm xps på grunnmuren etterhvert som jeg får tid/mulighet til det. Deretter blir det sannsynligvis fasadeplate utenpå der igjen...
Signatur
jaf
   #10
 6,305     tromsø     1
Planen høres bra ut. Med 5 eller 10 cm xps, så blir muren varm. Bruk 10cm hvis kjeller er varm. (bebodd) , strømmen blir dyrere om 5-10 år.Når alle overføringslinjene til England, og tyskland er i drift. Mitt hus fra 1960 er så varmt at det ikke er å kjenne igjen når det er frost ute. Varmer opp 50m2 med 2 panelovner som går på "tomgang".90% av og 10% på.