15,160    5    0  

Lufting av tak

LIG
 2     Akershus - Resturerer hytte i Gudb.dalen     0
Vi totalrestaurerer en tømmerhytte og takets konstruksjon bygges som figur a på vedlagte bilde, foruten at vi tenker å benytte tretak i stedet for torv.

Imidlertid har snekkeren gjort en vri på løsningen. Han har ikke krysslufting under bordtaket/rupanelet. Bare lekter fra gavl til møne. Snekkeren mener at dette har fungert i "alle år" og det blir lufting fra gavl til gavl.
Over rupanelet er det lagt Isola Isokraft som skal holde hytta tett til det blir bedre vær og tretaket kan legges.

Jeg er imidlertid skeptisk til dette og vurdert flere løsninger;
-Gjøre som figur c, med luftelyre på taket. Men hvordan får man dette fint sammen med et tretak? Finnes det noen produkter som ikke ødelegger fasaden helt?
-Ta av de øverste rupanel-bordene i mønet, å prøve å sage spalter i lekteren slik at det blir "krysslufting" fra røst til røst øverst i mønet. (Vanskelig å forklare)
-Ta bort Isokraften og legge et diffusjons-åpent lag over rupanelet.
-Ta bort hele rupanelet, krysslekte, og legge på nytt.
-La det være som det er og stole på snekkeren. Det er tross alt en hytte som kanskje bare blir brukt 2 mnd i året.     

Har lest i diverse tråder og relativ fuktighet er et eget studium så jeg blir ikke helt klok, slik som denne: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=2999.0

Er det noen som har synspunkter eller anbefalinger?

Lufting av tak - Hytte lufting.jpg - LIG

   #1
 1,103     0
Slik som snekkern din har gjort det fungerer. De aller fleste hytteleverandørene gjør det på denne måten.
Personlig så krysslufter jeg alltid så sant hytta ikke er oppvarmet.
   #2
 9,677     Kysten     0
Du tenker rett. Det er en vanlig løsning å gjøre det på denne måten. MEN, den er ikke optimal. Den varme luften stiger og kan samles i møne dersom ikke vindkreftene driver luften gjennom fra raft til raft. Sannsynligvis vil ikke det gi noen skader på taket at det gjøres på denne måten. Den største bakdelen er at det vil samle seg is på taket og istapper som henger fra raftene. Om du får til en luftelyre i møne vil det hjelpe.
LIG
  (trådstarter)
   #3
 2     Akershus - Resturerer hytte i Gudb.dalen     0
Snekkeren planlegger å krysslufte mellom tettesjikt og tretak slik at istapper sannsynligvis ikke blir noe problem. Men som Kenneth S skriver så kan dette avhenge av om hytta står oppvarmet el ikke. I forbindelse med restaureringen har vi støpt plate og lagt varmekabler i alle rom. I tillegg lager vi infiltrasjonsannlegg og gjør vi klart for innlagt vann. Dette blir så dyrt at vi vurderer å leie ut hytta for å finansiere dette :-\
Poenget mitt er at vi vet ikke i dag hvor mye hytta blir brukt i morgen, hvis dette har noe betydning.
Men hvis snekkeren har gjort jobben sin med fuktsperren så er kanskje ikke fukt noe noe problem?
Jeg er bare så i tvil hva jeg skal gjøre.
   #4
 9,677     Kysten     0
Ok, jeg skjønner. Jeg trodde dette var snakk om torvtak, men med tretak kan dere gjøre det anderledes. Om du åpner møne ned til vindsperren så bygger du opp med lekter til rett høyde. Før du legger siste lekten kan du legge en mønefolie som du legger oppå sløyfene og den blir festet med lektene. Da kommer luften ut i møne og møne er samtidig tett. Mønefolier finnes i dampåpne utføresler også.

Edit: du kan se prinsippet her på fig 20.side 11. http://www.norgesgarasjene.no/Files/Monteringsanvisning/Norgesgarasjen%20monteringsveiledning.pdf
   #5
 1,103     0
Som sagt så bruker følgende hytteleverandører 2"2" til vertikal lufting (som jeg har erfaring med): Buen, Moen Design, Åseral. Etter det jeg har hørt av andre så er det samme prinsippet hos Saltdalshytta og Familiehytta.