8,222    11    2  

Lufting i åstak

 553     2
Hadde en annen tråd angående dette temaet, men nå har jeg sjekket nøyere hvordan mitt tak er bygd opp, så da begynner jeg med ny giv...

Jeg har tenkt å innrede et kaldloft til et boligrom. Men jeg er usikker på hvordan jeg skal gjøre det, spesielt i forhold til lufteningen. Alt ligger på et bæresystem av åser. Nå er oppbygningen er følgende:

Takstein
Sløyfer
Lekter
Asfaltpapp
Lekter (30x20)
Asfaltpapp
Taktro (rupanel)

Det jeg tenkte var å lekte ned under taktroen mellom åsene. Videre legge isolasjon mellom lektene. Deretter legge dampsperre, og tilslutt panel/gips.

Men med å lekte ned slikt får jeg ikke noe lufting. Med denne løsningen blir det jo to damptett sjikt (asfaltpappen og dampsperren) på hver side av taktroen og lektingen/isolasjonen. Er det noen som vet om noen smarte løsninger for å få til noe lufting?

   #1
 120     Revetal     0
Asfaltpappen er vel egentlig ikke noe særlig damptett. Den er vel heller ganske difusjonsåpen.
Signatur
   #2
 3,840     Haugesund     0
Oppbyggningen er vel slik:

Takstein
Lekter
Sløyfer
Asfaltpapp
Lekter (30x20)
Asfaltpapp
Taktro (rupanel)

Kan du og definere asfaltpappen ? Er det toppsafe el. eller er det vaffelpapp.
Signatur
   #3
 699     0
Er enig med deg i at en bør betrakte taktekkingspappen  som damtett.
Med fremgangsmåten du beskriver for å etablere luftespalte ville jeg anta du har følgende muligheter.
1.  Tverrlufting.  Hvis det er eller kan åpnes i gavl mellom åsene slik at lufting etableres på tvers av takfallets retning. 
2.  Siden det er åsetak følger vel bordkledningen takfallets retning.  På noen hus er denne lagt som omvendt lektepanel eller tømmermannspanel slik at en får en rekke åpninger over åsene, disse kan til nød brukes som lufting hvis avstand raft – luftet loft, ikke er for stor.   
3.  Hvis ikke andre to alternativer er mulige vil jeg anta du må etablere lufting og isolering på undersiden av åsene og ikke mellom, selv om dette vil redusere takhøyden betraktelig.


   #4
 8     Stavanger     0
Hei

Har noe av den samme problemstillingen som beskrevet over.

Min oppbyggning av hytte taket er som følger:

Takskifer
Lekter(30x48)
Sløyfer(23x48)
Isola D-prosjekt
Sutaks plater
Sløyfer(23x48)
Tyvek
Tømmermannspanel i takretningen.

På denne måten er taket meget godt sikret og luftet utvendig. Nå skal vi til å isolere mellom åsene innvendig. Åsene er rimelig grove og vi ønsker at disse skal vise i rommet. Vi går derfor for 10cm Glava er panen. Vi kommer til å å bestemme oss for panel eller gips som flate mellom åsene.

Hvordan bør i bygge opp taket.

Må vi ha lufting?
Skal vi bruke plast?
Hvis vi bruker lufting via tømmermanns panelet(over/under) hva gjør vi ved knevegg
og møne?

På forhånd takk
   #5
 9,677     Kysten     0
Kan du få det til uten at du kommer i konflikt med noe begrensning på mønehøyde ville jeg gjort som flg:

Panelen som skal være synlig inne ligger du oppå åsene så legger du dampsperre og 10 cm opplekting med isolasjon imellom i fallretning, du har da laget "sperr". På der igjen kan du legge Tyvek Soft 1.30 bredde så 48X48 fremdeles i fallretn. rupanel/ kryssfiner Isokraft/super D sløyfer og lekter og skifer.

Sutaksplater og D-prosjekt blir litt for pinglete til å legge under skifer, det kommer endel regnvann gjennom skiferen.
   #6
 8     Stavanger     0
Takk for kjapt svar!

Utvendig oppbyggning er allerede utført etter råd fra svigerfar. Så oppbyggingen som jeg skisserte er utført. Jeg blir rimelig frustrert av av å lese ditt forslag, da dette hadde gitt meg muligheten til å beholde taket innvendig som det er.

Dette er dessverre for sent... Hva gjør jeg nå innvendig av tømmermannspanelet med tanke på den utvendige oppbyggningen vi har.
   #7
 9,677     Kysten     0
Hmm. det er ikke optimalt slik. Klarer du å tette godt nok med dampsperren mellom åsene? Lufting har du ute over Tyveken og har du luftingen med høyde på 48cm er den ivaretatt.

Mye som spiller inn, takvinkel og lengde på tak. Når på året brukes hytten? Hvilken lengde er det fra renne til møne? Og ikke minst hvilken type skifer.


   #8
 8     Stavanger     0
Blir sikkert vanskelig å tette med dampsperre mellom åsene som du påpeker.

Takvinkel er ca 30 grader
Tak lengde ca 5,0m(fra møne til renne)
Dråpeskifer ca 18cm bred

Hytten vil først om fremst bruker mellom mai og oktober og ligger ved sjøen
i ryfylke i rogaland.

   #9
 9,677     Kysten     0
Rockwool har en god tape som du kan prøve, men det er vel litt ujevn overflate så kanskje du i tillegg kan bruke sikaflex, det er jo bare å gjøre så godt du kan. Den blir jo ikke vinterbrukt, det er jo om vinteren det blir mest trykk på dampsperren. Tyvek som du bruke ute er veldig dampåpen så det går nok bra.

Du har god takvinkel så det er ikke sikkert det kommer mye under skiferen. Hvis ikke det er værhardt der.
   #10
 8     Stavanger     0
Takk for råd og tips.

Skulle ønske jeg hadde vært innom her for lenge siden. Det komiske er at vi gjorde slik du beskriver ideel takløsning på alle veggene. Det er tømmervegger hvor vi lektet ut med 48x98 med 10cm glava, asfaltplater, tyvek, strø(28x48), panel.

Hadde vært mye lettere å gjøre dette på taket også(med isokraft og rupanel)!! Nå må jeg bare glemme dette slik at jeg ikke irriterer meg over lengre tid.

Vil ventilering via ekstra ventiler hjelpe noe?