111    5    0  

Lydisolering. Spørsmål om alternativ til lydbøyle

 3     0
Hei og takk for forum!

Jan Orre heter jeg, og etter og ha Googlet rundt de siste månedene for å prøve å finne løsninger og svar på div. bygningstekniske spørsmål ser det ut at jeg stadig kommer tilbake til "ByggeBolig.no"...
Det er selvfølgelig ikke mye og velge på heller i dette lille land... men jeg har fått masse god info og gode råd ved å lese og luke blant deres innlegg!
Mange takk for det allesammen! Grin

Jeg er akkurat nå litt opptatt av støy-isolering mellom etasjene i mitt gamle (-67) tre-hus.
Grunnen er så klart dårlig takhøyde...

Jeg skjønner at lyd-bølger ferdes dels i luft og dels via faste konstruksjoner, og at man ønsker dels masse og dels fri-kobling for å luke dette bort.
Hva jeg lurer litt på er om en ikke (i tak-høyde-besparings-øymed) skulle kunne bytte ut disse her lyd-bøylene mot noe tilsvarende "fjærende" som ikke bygger så mye!?...

Det viser jo seg (til tross for gjentatte påstående både hos leverandører og andre synsere) at det selvfølgelig FINNES alternativer til lydbøyle og regelverk! En såk. "akustikk-profil", helt enkelt en blikk-profil du skrur gipsen direkte i blikket! -uten tre-regeler!... 
Dessverre finner jeg ikke noe lavere byggende enn 25mm. Hvilket fortsatt (skulle) kunne gi meg med lavt i tak mulighet å spare enda en cm. eller to!?...

Jo jeg skjønner at jeg kan rive hele det gamle panel-taket og feste bøyler høyere opp på etasje-sperrene. Men uff og æsj... Alle de materialene, og all den gamle støvete rockwoolen som allerede ligger mellom sperrene... Sad

Derved, så fabler jeg litt om det her med "flytende gulv", og lurer litt på, hvorfor kan en ikke gjøre det samme i tak?..
Altså en trenger dels en "fjær" for å skille sperrene/det solide, fra hvert annet, og dels ett mest mulig tungt/høy densitet/dødt materiale, for å slette ut lydbølger.
Så hvorfor ikke bruke typ mark-plate eller lignende "fjærende materiale" mellom sperrer/takpanel og "hengende" gips/fiber-gips/mdf?

Jo det er ganske sikkert ikke hold nokk til å skru t.eks. to lag 13mm. gips i en markplate, men det ville vel uansett være bra mye mindre overføring via en bunke skruer enn direkte "gips-plate mot trepanel" kontakt!?

Her finner jeg ikke noe som helst informasjon i alt mitt Googlande...
Så hvis det er noen der har noe konstruktivt å bidra med vore jeg veldig takknemlig!

På forhånd takk!
/Jan Orre - Orren...

HSt
   #1
 18 053     Sørum     0
Problemet er vel å få en fjær som er kort ikke til å koble vibrasjoner. Lyd er luft i bevegelse. I tillegg ønsker du plass til isolasjon over takplatene. Men når du har funnet lydbøyler som kan festes på kanten av bjelkene så har du funnet riktig produkt.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Jo takk for det @HSt Men jeg skulle gjerne unngå å måtte rive det gamle panel-taket!...

Og etter hva jeg lest vet jeg egentlig ikke om ekstra isolasjon i "mellomgulvet" har noe særlig å si?...

Har for all del gått i tankene om at det skulle finnes en mulighet å på noe vis bore gjennom takpanelet for og feste en lyd-bøyle høyer opp.... Tongue

Men som sagt, hvorfor skulle ikke en fjærende plate kunne fungere bort imot like godt som en bøyle?...

/Orre
   #4
 1 062     Bergen     0
Alternativ til lydbøyler kan være GK-systemet til Gyproc. Men du slipper nok ikke unna å rive panelet. I stedet for opphenget som Gyproc beskriver kan du også bruke ståltråd. Men da må du vite hva du gjør i forhold til at det skal bære 2 lag med gips.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Jo jeg har tenkt på det med "kort vandring". Men så har jo de fleste bøyler og profiler kun 1 "brett", og er rimelig korte dem og!
Men jeg forstår det som @HSt ikke trur en "elastisk" plate har noen misjon? -Eller er det noe du VET?..

En annen ting jeg lurer på.
Dersom man nå tar den jobben med å rive ned himlingen, så forstår jeg det som at det har veldig lite å si å fylle helt opp med mineralull, men i så tilfelle vil jeg så klart likevel fylle opp, og kanskje t.o.m. komprimere litt. (Jeg vil tru det ikke ligger mer enn 10 eller maks 15 cm. i mitt 8" bjelkelag)
Men hva jeg lurer på er hvor mye det har å si og legge i plater mellom bjelkene opp mot gulv?

Jeg vet at mange limer opp gips. Og jeg tenker at t.eks. den tykkeste "Hunton Silencio" eller en trinlydplate el. lign. ville kunne gjøre enda mer nytte? Men finnes det noe tall på dette?
Vil det t.o.m. kunne bli så godt at jeg kan sløyfe å legge nytt gulv (med alt det medfører) i noen av rommene over?

Edit: Jeg innser at trinn-lyd fortsatt vil forplante seg i bjelkelaget, men dersom en har ett fritt hengende/pendlet tak under vil vel forhåpentlig dette ta seg av konstruksjons-lydene?..

Det skal sies at jeg planlegger hybel i kjelleren, og ser på støy-isolering som noe av det viktigste jeg gjør!...

Vor fantastisk hvis noen vet!! Smile  
/Orre


Siste redigering: 7. desember 2018 12:20:57 av orr1