20,022    8    4  

Materialtype gjerde

 140     2
Vi skal lage et enkelt gjerne med loddrette bord. Hvilken type material er vanlig å bruke? Tanken er at bordene er ca 10 cm brede. Uhøvlet? Tenker to cm mellom hvert bord. Hvor kjøper man dette billigst?

   #1
 3,387     0
Skal du ha noe billigst mulig som du blir sittende og male på hver tredje sommer, noe som er utrolig kjedelig og tar masse tid? Eller skal du ha noe som er vedlikeholdsfritt?

Kebony gråner og får slitt utseende.

MøreRoyal kommer i ubehandlet, brun, rød og et par farger til. Råtner aldri, kan falme litt etter tifemten år og da kan en beise på litt fargepigment.

Trykkimpregnet råtner ikke men må males like ofte som ubehandlet treverk.

Ubehandlet treverk, råtner og må behandles hvert tredje fjerde år.

Diverse plast/treverk-kompositter som er på markedet. Råtner ikke og er dyrest av alle alternativene.
   #3
 5,336     Tromsø     1
Billigst mulig blir vel omtrent som det vi bygde i høst. Impregnert til stolper og bærende tverrbord som vil være komplisert å bytte, og uhøvlede uimpregnerte panelbord for stående kledning for de utenpåliggende stakittfjølene som er lett å bytte hvis de råtner eller sprekker.

Vi brukte impregnert 48x98mm som stolper og impregnert 36x73mm til tverrbord (man kan sikkert også gå litt ned på disse dimensjonene). Som uimpregnert uhøvlet panelbord brukte vi vekselvis 18x148 og 18x98mm til de loddrette stakittfjølene. Alt ble skrudd med terrassebordskruer.
Jeg mener alt materiell kom på ca 2700 kr for et ca 14 m langt gjerde.

Verktøy man trenger: Sag, øks til å spisse stolpene, sagkrakk eller arbeidsbord, vater, vinkel, tommestokk, spett til å lage huller til stolpene i bakken, slegge til å slå ned stolpene, og en hyssing eller snor for å rette inn stolpene.

Et par tips til: Felleskjøpet (bl.a.) selger ferdig spissede impregnerte gjerdestolper. De er nesten runde, eller høvlet 16-kantede.
Vi beiset alt impregnert før vi begynte å montere på de loddrette bordene. Disse beiset vi på kantene og baksiden før vi forboret fire huller og monterte dem til gjerdet, og tilslutt beiset vi utsiden.

Legger ved noen bilder.

Materialtype gjerde - P8222317c.jpg - KjellTS
Materialtype gjerde - P8222321c.jpg - KjellTS
Materialtype gjerde - P8272328c.jpg - KjellTS
Signatur
   #5
 72     Askøy     0
Jeg har gjort noe av samme løsningen, men jeg brukte halvstolper. Det fungerte helt greit, men det er vanskelig å få det til å være i vater/lodd når man slår de ned. En liten stein, så vrir det seg.

Det går ganske mange meter materialer, så du skal være obs på hvilke materialer du kjøper. 1 krone eller 3 per meter utgjør fort endel når du er ferdig.
   #7
 95     Hordaland     0

Hva koster materialet pr meter? Hvor får man kjøpt det billigst?


De billigste materialene er "forskalingsplank", men er ofte store og stygge kvister i. På den lokale gjenbruksstasjonen kan man ofte få tak i planker som diverse byggmestere kaster etter oppdrag. Har selv opplevd at hele tilhengerlass av planker på opptil 3 meter bare dumpes. Ellers er det flere steder man får fatt i vanbord til nesten ingen penger

   #8
 5,336     Tromsø     1

Hva koster materialet pr meter? Hvor får man kjøpt det billigst?


Det kommer an på hvilke byggevarehus du har i nærheten, og om du har en kundekonto som gir rabatt hos et eller noen av dem, eller om du er flink til å prute. Obs bygg er vel ofte gunstigere enn andre i listeprisen, men med opptil 40% rabatt kan det fort bli billigere et annet sted. Men en pris rundt 17 kr/m for 18x98mm panelbord som sannsynligvis er det du bruker mest av er sånn ca omkring det du kan budsjettere med. Regn noen få kr mer per meter for impregnert og grovere dimensjoner.

(priseksempel fra denne linken: http://www.thaugland.no/main.aspx?page=article&artno=04019098 )

Thaugland er et ganske greit nettsted å få en pekepinn på priser på byggevarer og trelast synes jeg, selv om jeg bor langt unna.
Signatur