9,107    10    0  

Mest effektiv isolasjon i betong gulv

 12     Sandnes     0
Har ett betonghus fra 1958 og holder på å meisle opp deler av kjellergulvet som ligger under bakken fra 210 cm til ca 235 takhøyde. Har gravet meg ned til ca 260 nå, og skal fylle opp med litt stein og isolasjon, støp med varmekabler og fliser på toppen. Hvor mye isolasjon bør jeg bruke og hvilken type. Hva gir best effekt iforhold til tykkelsen.

Bør jeg legge fuktsperren under eller over isolasjonen.

Har blitt anbefalt av en byggmester å legge grunnmursplast på innsiden av veggen, og legge denne ned gjennom støpen og isolasjonen. Hensikten er å la evt fuktighet få luft og kunne renne ned gjennom grunnen. Det er ikke noe som tyde på at det er problem med fuktighet. Veggen består av ca 30cm betong uten isolasjon med steiner/grus som drenering på utsiden.

På forhand takk for gode svar
Mest effektiv isolasjon i betong gulv - gulv.jpg - Aslak

   #1
 101     Sandnes     0
Fuktsperren skal være over isolasjonen.

Går ut i fra at han som er byggmester har peiling på hva han prater om. Men jeg syns jeg har fått med meg at en ikke skal ha plast på innsiden av veggene...

Du skal jo sikkert drenere slik at drensrøret kommer i rett høyde nå som du graver ut?
Vi setter snart i gang med drenering. Det vi velger å ha isolasjonen inn mot grunnmuren og isolasjonsplater utpå der.
Betongveggen blir da varm og mindre/ingen fare for kondens/fukt når vi kler innvendig.
jaf
   #2
 6,305     tromsø     0
En måte er å legge for eksempel 30mm blå isopor, radonduk og 30 mm blå isopor. Plast skal egentlig ligge øverst, men radonduk skal etter leggeanvining legges litt ned for bekyttelse mot rift. Noen gjør dette med plasten også for ikke å rifte plasten når en slår inn sponplater i spor(eller river med armering når en armerer). Uansett er jo blå isopor egentlig helt tett plast med en dampmotstand (på 227) som vel tilsvarer 100 lag plast (litt overdrevet). Tåler å være nedsenket i vann i 60 år......uten å ta opp vann..... Smile Legg ikke både radonduk og plast. Det holder med radonduk som egenlig er en tykk plastduk som ligner en tykk presening...Ikke plast på vegg,den må få puste...
  (trådstarter)
   #3
 12     Sandnes     0
Takk for begge svar, setter pris på at folk svarer.

I forhold til å bruke 60mm blå isopor er det tilstrekkelig. Ønsker så rimelig oppvarming som mulig. Har tidligere blitt anbefalt 100mm. Er det ulik grad av isolasjonseffekt i de ulike isoporene?

I forhold til ikke plast på vegg. Det er ingen isolasjon i ytterveggene. Ingen grunnmursplast på utsiden, stein/grus rett inn til vegg. Plasten jeg tenkte å bruke på innsiden er platonplast. Altså "bulete" tykk plast som sørger for luft på innsiden. (har ikke tenkt å ha det koblet til ventil, så den blir "innestengt". Har tenkt å lekte ut med ca 10 cm og isolere, for deretter å ha panel eller liknende.

I forhold til spørsmålet om drensrøret, vet jeg ikke om det er drensrør. Er bygget i 1958. Har fått beskrivelse at da de bygget det gravte de en  1 meter bred"grop" langs veggen til under grunnmuren, som ble fyllt med stein/grus. Det ser ut som dreneringen fungerer tilfredsstillende. Det nye dekket i kjeller vil være ca 10-15 cm over nederste punkt på grunnmur.
jaf
   #4
 6,305     tromsø     0
Selvfølgelig er 50mm+50mm bedre en 30+30.... Smile Eventuelt med spon og parkett over (noe som puster)...Blå er bedre en hvit(dyrere og bedre isolering)  (mindre luft og mer plast).. Smile....Plast mot "kald" mur med isolason mot kan gi kondens på den "kalde" siden, som inne i et kjøleskap. Se innderst i kjøleskapet ditt....så trekker glavaen opp vannet....
   #5
 992     Østlandet     0
"bølgeplasten" du beskriver og tenker å bruke inne er til bruk utendørs, hvis jeg ikke tar helt feil. Sjekk hva Byggforsk sier om denne type situasjon.

Du har nok ganske sikkert ikke noe drensrør utenfor. Ettersom huset er fra 1958, er det trolig bare et tidsspørsmå før du bør drenere på nytt rundt huset. Da bør du sørge for å legge drensrør og isolere utvendig på muren, minst 2/3 av tykkelsen du isolerer med på innsiden.

Ettersom du graver deg nedover regner jeg med du før eller siden når bunnen av veggene. Hva gjør du her? Du vil finne flere tråder som beskriver hvordan man har "skjøtet" på grunnmurer i dybden. En metode jeg har sett er å grave ut halveis under muren og så støpe. Når du så drenerer fra utsiden senere, støper du den andre halvparten.

Du bør absolutt ikke ha "gulvet" langt under veggen på muren:)
   #6
 101     Sandnes     0
Hei igjen! :)
Slik jeg har forstått det så skal en ikke kle plast innvendige kjellervegger med plast for at muren skal få puste eller noe slikt. Men jeg ser jo i brosjyren fra Isola står det beskrevet fremgangsmåte hvordan en kler innvendige vegger med Platon knotteplast. Så jeg blir jo litt forvirret jeg også.

Jeg fikk denne i posten i går:
 ;Dhttp://www.sintefbok.no/Product.aspx?sectionId=7&productId=31  ;D
(Fått svar på mye av det jeg lurte på)

Grunnen til at det etter dagens standard anbefales å isolere på utsiden:
- Jo mer en isolerer på innsiden i kjelleren, jo kaldere blir betongveggene, -jo større fare for kondens langs murveggen, -jo større fare for fukt som på sikt kan gi større skader.
- Hvis du isolerer utsiden av muren vil den holde seg varm og tørr.

Nå er det ikke så mangen som isolerer på utsiden har jeg inntrykk av.. De fleste nøyer seg med knotteplasten. Og folk stiller meg spørsmål "Hvorfor!?" når jeg sier vi skal isolere når vi drenerer. -Akkurat som om vi gjør noe unødvendig. (Men de har ikke peiling så de er unnskyldt Wink)

Ang drenering. Det ér noe du virkelig bør vurdere nå som du graver deg ned. Når huset er så gamelt trengs det snart uansett også.
jaf
   #7
 6,305     tromsø     0
Ville gravt inn under mur for hver 2 meter og støpt klosser som huset kan "hvile" på, som det etterpå graves rund ,for til slutt å støpe "nytt" gulv....med isopor over gulv... Smile Det beste er å gå så dypt at en får 150-200mm isopor, jo mer jo bedre..

J-R
   #8
 144     0
Hos meg ble det først avrettet med et tynt lag pukk(siden det allerede var der nede). Deretter ca 10 cm løsleca, plast, isopor, vamekabler og støp. På dette ble det lagt blå Platon, parkettunderlag og tilslutt parkett.

Fordelen med løsleca er at den i tillegg til å isolere også er kapillærbrytende(suger ikke vann). I tillegg er den lett å jobbe med
  (trådstarter)
   #9
 12     Sandnes     0
Takk for alle de gode svarene

Toppen av gulvet innvendig vil være ca 10-15 cm over bunnen av grunnmuren, derfor tenkte jeg at det ikke var behov for å senke grunnmuren, bare fylle på med steiner/singel, evt ett godt tips med leca

Har tenkt å ha fliser over støpen.

Isolering utvendig er altfor stor jobb, og den fungerer bra.  Vil i løpet av ett par år lage terrasser/gangsti hvor jeg får ledet bort evt vann nære veggen.  Dette rommet er bare en del av kjelleren. I fohold til problemet med kondens i veggen, er det sannsynlig at det vil bli ett problem, veggen er 30 cm tykk betong, og ligger i stor grad under bakken. Vil benytte Platon multi, og de beskriver slik jeg leser det at dette er OK. ???

Har kontaktet biblioteke, så nå venter jeg på boka du anbefalte-supert tips
   #10
 101     Sandnes     0
Siden du ikke skal drenere rundt huset er nok den rette løsningen å legge platonduken slik at ikke eventuell fukt skal komme inn i innvendig kledning.

Så du har bestilt boka ja Smile ? Så kjekt! Håper den gir deg mye.