383    4    0  

Moelvenhus - mudul - dimensjonering/styrke?

 30     0
Vi har et hus som er 90% nytt i 1993 og bygd på rester av et opprinnelig moelvenhus fra 1968 i den ene enden. Restene fra det opprinnelige huset tilsvarer 2 moduler fra moelvenhuset. Den ene delen er i dag et soverom uten annen etasje mens den andre modulen har fått en ekstra etasje i forbindelse med bygging av det nye huset. Vi har tydelige skjevheter og vegger som buler i modulen som har fått en ekstra etasje og i overgangen mellom modulene.
Vi tror derfor det ikke er gjort noen forsterkninger/tiltak i opprinnelig del utover å bygge på en ekstra etasje.

Er det noen som kjenner til dimensjoneringen av slike moduler fra 60-tallet?
Er de i så fall dimensjonert tilstrekkelig til å kunne bære en ekstra etasje eller burde det vært gjort tiltak for å forsterke yttervegger og evt skillevegg mellom modulene for det ble bygget på?

På forhånd takk Smile

   #1
 268     NA     0
Hvordan er overgang modul/påbygg løst? Kan være noe kreative utvekslinger ifm. åpninger som er skylden.

Vanskelig å si noe konkret om styrken på modulene, antar de følger kravene fra dens tid regelverk - med lavere krav snølast og tynnere vegger pga. mindre krav til isolasjon - uten at det nødvendigvis betyr at de ikke klarer en ekstra etasjer, vil tro moduler ble stablet 2i høyden også da.
  (trådstarter)
   #2
 30     0
Flere jeg har snakket med mener slike moduler ble bygget så billig og enkle som mulig og bare akkurat nok til å å bære et loft og tak.

Det er en mønedrager på loftet på 12,7 m (det er således saltak og ikke takstoler) som har endepunktet rett over midten av de 2 modulene. Det jeg sikkert burde nevnt er at denne ikke har noen direkte understøttelse i kjelleren..
Nybygget er en drøy meter smalere enn den opprinnelige kjelleren (som er delt midt på av en murvegg) og midtpunktet der mønedrageren ligger er således en drøy halvmeter fra midtpunktet i kjelleren og der er det ingen ting i kjelleren!
Dette er sikkert vesentlig i forhold til mye av skjevhetene men det er også tegn på buling av vegger ut mot ytterveggene så tror ikke det er hele problemet.

Hvordan det er bygget sammen aner jeg ikke utover at andre etg starter rett over skillet mellom modulene.
   #3
 268     NA     0
Tror dessverre ikke du finner noen med kjennskap til disse modulene her (ut over kvalifisert/ukvalifisert gjetting), hvis det var en standard variant har kanskje Moelven noe kjennskap til det. Men det er jo faktisk 50 år siden, så alle som så disse "ny" er nok pensjonert.

Hvis du er ute etter å dokumentere bæreevnen i huset er nok det beste å engasjere en lokal rådgivende byggingeniør, eller kanskje dyktig byggmester, som kan regne gjennom bygget for deg - enten etter tegninger/skisser eller oppmåling.
  (trådstarter)
   #4
 30     0
Takk for svar.
Prøver å ringe Moelven i morgen. Bør være noen der som har litt innsikt i historikken til de gamle husene.