4 710    11    0  

Montering ytterdør - karmhylser, kiler, karmskruer?

 8 024     Bærum     0
Begynner å bli 5 år siden sist jeg monterte ytterdør. Skal nå sette inn en ny i kjellerinngangen.
Hva er det som gjelder mhp innfesting for tiden? 

Karmhylser fungerer fint på innerdører. Lett å justere og skru gjennom hylsa etterpå. Duger dette til en ytterdør som sikkert blir dundret igjen barna når de vokser til?

Kiler? Karmskruer? 

Hva gir den mest solide innfestingen?

Og skal undersiden av dørkarmen limes til underlaget? Ser bla Nordan anbefaler dette til sine tunge verandadører....

   #1
 347     0
Alle metodene gir solid innfesting, gitt at kilene er tørre og holder seg på plass.
Karmhylser gjør dørinnsettingen lettest.
Bruk laftevatt under terskelen, blir tettest da Smile
  (trådstarter)
   #2
 8 024     Bærum     0
Jeg er ikke helt overbevist over hvor mye juling de karmhylsene tåler. Det er veldig lite overflateareal som skal stå imot store friksjonskrefter....

Kunne det vært en ide på hengselsiden å heller sage til 4 stykk tilpassede klosser å legge mellom karm og stender - og skru gjennom klossene? Hvis stender ikke er helt i vater, må en altså ha litt ulik tykkelse på klossene fra øverst til nederst.
   #3
 347     0
Hylsene må være lange nok, eller så blir det et svakt ledd. Døråpningen burde ikke være mer enn 2 cm breiere enn døra.
På tunge dører, så er det som regel to sett med skruehull/hylser på slagsiden. Det hjelper en del på kreftene som er i sving.

Jeg ville ikke brukt klosser da det gjør justering i ettertid vanskelig.
Hylser har også en fordel der.
PF
   #4
 10     0
Hylser fra adjufix (typen som skrue og hylse ikke er i en del) til montering så skummer du en runde rundt karm etterpå. Da står den som bare juling.
Husk å monter dørbladet litt i overhøyde siden de ALLTID siger litt. Under skal du ha minst mulig tre/metall/beong for å ikke få kuldebro. Pleier og lime under terskel for å så isolere så mye som mulig.

Mvh
Tømrer
  (trådstarter)
   #5
 8 024     Bærum     0
Takk for tips. Blir vel karmhylser og skruer da.
Men skummer man rundt døra blir det jo umulig å justere uansett, så da spiller det vel knapt noen rolle hvordan man fester.
   #6
 347     0
Ikke skum rundt noe annet enn fastkarmvinduer. Bruk heller tape. Det er ikke morsomt å skjære ut skum for å få justert ei dør eller et vindu.
   #7
 576     0
Man justerer jo før man skummer... Deretter (når man har sjekket lodd/vater/diagonaler) kan man skumme. Og jo, det er mye lettere å få montert i riktig med adjufix enn bare kiler og skruer. Spiller definitivt en rolle. Wink

   #9
 576     0
Om det siger skal man helst justere på hengslene... Karmene skal jo være rette... Men for all del, alle produsenter spesifiserer vel at man ikke skal benytte fugeskum så det må jo bli opp til hver enkelt. Wink