190    13    1  

"Multimur" på hus fra 1979

 4     0
Har sett på et hus fra 1979 og når jeg tok ned loftstrappen så jeg det var "multimur" i taket. Antar det var multimur da det var en kjerne av polyuretanskum med gips på hver side. Takene var kledd med enten takess eller panel. Ytterveggene bestod også av "multimur" elementvegger, som jeg forstod var bærende. Veggene var utforet, isolert, og kledd med tømmermannskledning. Usikker på hvordan det var med sokkeletasjen. Kan denne konstruksjonstypen være et problem når den er over bakkenivå på vegger og i tak? Noen som har vært borti noe lignende?

TSt
   #1
 15,073     1
Det er tydeligvis noe forskjell på ting. Jeg har også vært borti de som har bæringen inne i selve elementet mens andre har dette bare som et skall som de velger å fjerne. Hvis isoleringen utvendig er tykk nok så burde det ikke by på så mye problem siden hele elementet da vil ligge på varm side.
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Jeg så ikke noe problem på loftet ihvertfall. Der var det 10 cm med isolasjon mellom bjelkelaget i tillegg.
   #3
 5,056     Sørlandet     0
Har du ikke fult så er ikke multimur ett problem.

Er først ved fult inntrengning eller kondens at dette har problemer med å tørke opp. Og da blir det fort muggsopp.

Bør fjernes ved renovering syns jeg men ikke bare for å gjøre det.
   #4
 25,138     Akershus     0
Nå antar jeg at zippy mener fukt?
For en tid tilbake var det et rekkehus i Trondhjem som fikk store skader. Yttertaket datt ned. En antarcar dette skyltes at huseier hadde gitt seg til å fjerne det ved renovering. Multimur er vanligvis et bærende element. Under gipsen i overkant ligger en 30 cm bred kryssfinerplate som drager over dører og vinduer.
At Multimur er brukt i tak høres rart ut. De enhetene jeg så på hadde ikke bæring for horisontal montasje.
Signatur
HSt
   #5
 37,741     Lillestrøm kommune     0
Det er jo et sandwich panel uten betong

Ellers finnes multimur også med bærende tre på innsiden jag hadde en nabo en gang med dette veggen ble forsterket for å bygge på i høyden

   #6
 5,056     Sørlandet     0
Ja mente fukt:)
Hjemme var det ikke bæring i elementet Og det var ingen treverk inni dette. Men de finnes visst med nåde bæring og uten.

 Var helt tørt etter 35 år men der jeg hadde hatt en vannlekkasje var det svartsopp
   #7
 25,138     Akershus     0
I min forståelse er Multimur et varemerke. Et veggelement produsert ca 1980. En rekke hus i Askim skal være bygd med dette systemet.
Element ble levert i opp til 6 m lengder. Bunnsvill, toppsvill. Oppe i tillegg en kryssfinerplate begge sider. Deretter gips begge sider. Dobbelt lag gips i bærende innervegger. Hulrom fylt med polyuretanskum. 30 cm over gulvet innstøpt rør for el. Der en trenger veggbokser boret en inn og monterte en tilpasset tabbeboks. El rør ble skjøtet med bend i hjørner og hull for rør ble boret ovenfra.

Brukt i kjelleretasje ble elementene reist, armeringsnett på utsiden og 6 cm sprøytebetong uten ytre forskaling. Multimur kjellere er utsatt for fukt.

Takelementer i Multimur har jeg ikke hørt om, men kan ha kommet senere.

LECA hadde en periode et element med isopor med gipsen side for etterisilering av Leca-grunnmurer.

Jeg vurderte dette, men syntes det var for uprøvet. Over bakken er det sikkert ok, men for tynt i dag.
Signatur

HSt
   #8
 37,741     Lillestrøm kommune     0
Det er noen plassstøpte med sprøytebetong

Bæring Gips isolasjon tynn sprøytebetong var oppbygging inne ifra og utover trolig med et ekstra gips lag inne

   #9
 25,138     Akershus     0
Multimur grunnmur ca 1980, innenfra og ut: 13 mm gips, 8 cm polyuretanskum, 13 mm gips, armeringsnett, 6-8 cm sprøytebetong.
Samme løsning over terreng.
Dette etter hukommelsen.
Signatur
   #10
 5,056     Sørlandet     0
Ikke alltid. Her er det lagt i forskalingen og stagene kjørt igjennom multimuren. malthus kassetter på oppsett siden. Oppbygging blir da gips-8cm skum-gips-20cm betong. 2,5m høyde. Over terreng men jeg tror planen i 86 var å fylle inntil. Var ett helv å fjerne pappen fra betongen, endte opp med å slipe. 

Tydeligvis mye kreativ bruk av disse elementene