1,917    10    1  

Noen som vet hva gjennomgående stort stålrør i bjelkelaget under 1. etg i Moelven hus fra 1985

 10     Oslo     0
Hei.
Vi har hatt vannlekkasje i badet og tenker å gjøre det meste selv under gjenoppbygging bortsett fra rørleggerarbeid, elektrikkerarbbeid og sveisemembranarbeid på gulv. Bjelkelaget er ca 36x200 mm med cc 60 cm, så vi tenker å stive opp bjelkelaget under gulvet til badet før vi legger støp og flis. Huset er på ett plan med krypkjeller under hele huset, inkludert badet.

Nå har vi møtt på et stort stålrør med diameter på ca 9 cm som går gjennom alle bjelkene i undergulvet og videre inn i tilstøtende rom. I bildet nedenfor er vegg til soverom revet pga av mugg.Noen som vet hva gjennomgående stort stålrør i bjelkelaget under 1. etg i Moelven hus fra 1985 - 20190519_192921.jpg - Niclass

Soil går under bjelkelaget i krypkjeller, og hovedledningen for strøm går inn via loft.

Er det noen her inne som vet hva røret er til, og kan vi evt. kutte røret for å stive opp bjelkelaget ved å lime/skru 36x200 mm bjelker til hver bjelke og kubbe opp med tverbjelker?

Takker på forhånd for innspill Smile

TSt
   #1
 14,509     0
Lufting av kloakk ? Horisontalt rør for å komme opp inne i en kasse / vegg ? Det må jo være lagt inn her for en grunn i allefall.
   #3
 3,277     I huset mitt     0
Det røret der burde være lett å følge med en metallsøker.Wink
Ender det opp ingensteder så tyder det jo på stabiliseringsformål.
   #4
 6,403     Akershus     0
Jeg mener å ha hørt at det er for heising av ferdige bjelkelag. Har sett tilsvarende rør i andre ferdighus.

Ville stemplet opp bjelkelaget, slik at du får litt overhøyde på dette her. Fjerne røret og forsterke. Kanskje med 48mm istedenfor 36... Åssen er anlegget i endene, kan de hvile på noe som er bærende i begge ender?

Kan hende jeg ville spandert noen skikkelige bolter når man først gjør denne jobben

.Thag
  (trådstarter)
   #5
 10     Oslo     0
Takk for veldig nyttige innspill!

Luftingen av soil går i et vertikalt plastrør over tak et annet sted i huset og soilrørene er synlige i krypkjelleren.

Jeg har vært i kontakt med Moelven og de undersøker om noen har forklaring på dette.

Innspillet til Thag var veldig nyttig. Tror du forsterking med 48 mm langs bjelkelaget der vi kapper røret mot tilstøtende rom og kryssavstiving mellom bejlkelagene i badet (med 48 mm forsterking til hver bjelke)? Eller trenger vi mer bæring under bjelken der vi kutter stålrøret?

Tenker du skikkelige bolter til forsterkning med 48 mm utenpå bjelkelaghet, og i så fall hva slags bolter tenker du? Smile
   #6
 24,668     Akershus     0
Tror også dette har med løfting av moduler å gjøre.

Så kan en spørre seg: et ganske stort rør boret gjennom bjelkelaget på midten av bjelkelengden der momentet er størst. Pussig. Er det bæring under dette røret?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 10     Oslo     0
Hei
Det går en Leca bæremur opp under bjelkelaget, men denne muren ligger ikke under røret (se vedlagt skisse). Noen som vet hva gjennomgående stort stålrør i bjelkelaget under 1. etg i Moelven hus fra 1985 - Fundamentplan.jpg - Niclass


Er det noen annen måte å forsterke bjelkelaget (som ser litt svekket ut) uten å kutte stålrøret, samt stive opp for å legge støp og flis? Det var opprinnelig vinyl på badet, så da var det kanskje ikke behov for bedre bæring og avstiving?

Hilsen Niclas

  (trådstarter)
   #9
 10     Oslo     0
Hei.
Røret går videre inn til tilstøtende rom, så jeg antar at det fortsetter i husets fulle lengde. Skal prøve å måle med stenderdetektoren i andre rom, men mulig røret er for langt unna gulvet.

Hilsen Niclas
  (trådstarter)
   #10
 10     Oslo     1
Da har jeg fått svar fra Moelven ved teknisk sjef Bjørn Ottar Torp. Stålrøret var kun ment for transport etter produksjon som Thag og KjellG skriver lengre opp i tråden.
Det skal ikke by på problemer for konstruksjonen å kutte røret, men Torp anbefaler da å forsterke bjelkelaget når man først har konstruksjonen åpen.

Torp kunne også informere om at det er totalt to slike gjennomgående rør i 1. etasje og i tillegg en trekant til samme formål sentrert i takkonstruksjonen. Dette blir spesielt spennende for oss, da vi har planer om å bygge på en ekstra etasje....

Tusen takk for nyttige innspill og tilbakemeldinger!

Hilsen Niclas