333    7    0  

Oppbygning av kjellervegger

 21     0
Vi holder på å innrede en kjeller i et murhus fra 50-tallet, veggene er lettklinker. Gulv er pigget opp, og nytt gulv blir lagt med pukk, 100mm xps, fuktsperre og 7cm støp. Spørsmålet har nå kommet til hvordan vi skal bygge opp veggene.

Planen er å drenere på nytt og få lagt 100mm XPS utvendig. Huset står på fjell, og under utgravingen kom det inn noe vann i overgang bankett/fjell - så dreneringen ligger ikke veldig lavt. Spørs også om vi får lagt denne noe lavere - det er flussberg, så mulig vi får senket den litt.

Veggene er i dag ganske tørre, men på den ene veggen er det noe tegn til fukt (flasset maling og noe saltutslag) - se det nederste bildet. Graveren vi bruker mener dette sannsynligvis kommer fra utsiden, men jeg mistenker at det også er litt fuktopptrekk via banketten siden maling er flasset av nede på muren og det siver vann inn under banketten. Det er forøvrig noe tykk asfaltlignende papp mellom bankett og grunnmur - denne hjelper nok til med kapilærbryting. Ser for meg tre mulige veggkonstruksjoner:
  • Innvendig utlektning og isolering: 48mm stenderverk isolert fra vegg med grunnmurspapp med 50mm Rockwool flex-a-plate mellom stendere, malt stående panel.

  • Innvendig utlektning og isolering: 50mm Rockwool flex-a-plate på vegg, 73mm utlekting utenpå isolasjon, malt stående panel.

  • Puss og maling. Må slisse inn rør og bokser for skjult elektrisk anlegg.



Begge løsningene med utlekting er foreslått av Byggforsk i "Lag rom i kjelleren", men løsningen med frittstående stenderverk utenpå isolasjon er beskrevet som mindre risikofylt. Løsningen med puss og maling gir oss større areal, men muligens noe mer jobb/dyrere og er redd for at det blir lite isolasjon.

Har lest og grublet mye på dette, håper noen kan hjelpe meg litt her:
  • Er utlekting egnede løsninger for kjelleren vår, mtp noe avflasset maling? Vi ønsker å ta opp minst mulig gulvareal, derav frister løsningen med 48mm stenderverk rett på mur med grunnmurspapp imellom, men ikke dersom det er lite sikkert.

  • Byggforsk beskriver noen ganger at man bør ha forhudningspapp, ullpapp e.l. på innsiden av stenderverk når man bruker panel. Hva er grunnen til dette? Gjelder det også når man isolerer på utsiden?

  • Hvordan kan man best få festepunkter til stående panel uten å bygge unødvendig i bredden? Kubbe mellom stendere?

  • Sintef sier også at man kan opp til 100mm isolasjon på innsiden av kjellervegg dersom veggen er lettklinker. Noen som har erfaring med dette?

  • Er redd for at kjelleren vil bli kald dersom vi kun isolerer utvendig (løsingen med puss og maling). Noen med erfaring her?



Et par bilder av kjelleren, rommet skal bli kjellerstue med mulighet for avdeling til et soverom på sikt.

Oppbygning av kjellervegger - 20220122_194627.jpg - bjoernolavOppbygning av kjellervegger - 20220122_194639.jpg - bjoernolav

  (trådstarter)
   #1
 21     0
Det kan også sies at det er knotteplast på utsiden av veggen med avflasset maling, men tettelista er rett under bakkenivå (1cm ca) - og spriker noen steder. Så ikke usannsynlig at det har kommet inn en del fukt på innsiden av knotteplasten ved snøsmelting/regn.
TSt
   #2
 14,509     0
Nabo testet løsningen med smeltevann på innsiden av plasten og den var ikke god. Her var det tynn isopor som var fylt ned som gikk utenpå grunnmursplast. Når isopor var blitt "gjennomsiktig" for vann etter mange år rant vannet på baksiden. Her gravde en opp litt og skjøtet på grunnmursplast på yttersiden av den gamle. Alle problemer har forsvunnet. Her var det ikke litt fukt som var problemet med fritt vann så jeg bidro med pumpe.
  (trådstarter)
   #3
 21     0
Det er nok en mulig årsak her også ja..

Lurer forsåvidt også på hvor mye man må lekte ut, blir det veldig pinglete med 48x48 istedenfor 48x73 for frittstående stenderverk? Planlegger å ha panel om vi lekter ut, så blir kubbing mellom stendere (muligens med 48x36 for litt lufting bak panel).
   #4
 11     0
Hei

Om ikke kjellern din er 100 prosent tørr, så bør du unngå innvendig isolering og kledning. Kjellern din kan virke tørr nå, men det er først når du pakker inn veggene problemene kommer. Så ganske tørr kjeller er ikke godt nok, den må være tørr.

Du kan teste dette ved å tape plast biter på feks 1x1 meter i overgang vegg/gulv. Tape godt, så det blir tett. La det stå noen dager å se om det dannes fukt bak plasten. Ser du fukt, har du et fukt problem.

Beste løsning :

1. Grav opp på utsiden, drener og isoler før du fortsetter innvendig.

Om du ikke drenerer :

1. Stenderverk uten isolasjon og panel uten not og fjær. Da puster veggen godt.

2. Murpuss med pustende murmaling

3. Sørg for oppvarming og god ventilasjon.

4. Skrinlegg hele prosjektet og bruk kjellern til snekkerbod.

Det siste du vil er å bruke en hel haug med 1000 lapper på å pakke inn en kjeller med isolasjon og panel med fuktopptrekk/vanntrykk mot vegg/gulv. Det blir med 100 prosent sikkerhet fiasko.

Det kan også være store mengder radon, så sjekk dette og gjør tiltak før du kler igjen.

Ha tunga rett i munnen når du bygger om gamle kjellere. Det er ikke sikkert din kjeller fra 50 tallet er egnet for ombygging selv med ny drenering.

Drensrør bør ligge minimum 20 cm under innvendig gulv, men helst under selve fundamentet/ringmur.

  (trådstarter)
   #5
 21     0
Vi har allerede bestemt oss for å bytte drenering og isolere med 10cm xps på utsiden.

Basert på eksisterende drensrør (ser dette ved inngangsdøra) og 1:200 fall, kan (bunn av) dreneringsrør ligge iallefall 24.5cm under nytt gulv. Vi kommer også til å slisse/pigge fjell så det blir liggende så lavt og jevnt som mulig når vi bytter drenering. Leser noen steder at det nevnes at topp av dreneringsrør bør ligge 200mm under gulvnivå - eller er det OK med bunn? Skal godt gjøres å få dreneringen under bankett hos oss siden den står på fjell.

Planen er uansett å vente med å kle vegger til vi har tatt drenering og latt veggene stå litt, så da kan vi jo også dekke til en del av muren som du beskriver før vi bestemmer oss for hvordan den blir innvendig.

I snitt ligger radon på 60-70 i kjelleren i dag, uten noe ventilasjon utover naturlig trekk. Blir balansert ventilasjon med minst to tilluftspunkt i kjelleren, så tror ikke radon blir noe problem.
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
På grunn av risiko for kapilært oppsug så kan fukten vøre der også etter isolering. Hos meg skal utvendig være på plass før noe skjer på innsiden. XPS med Fiberpuss er en mulighet
  (trådstarter)
   #7
 21     0
XPS og puss innvendig, mener du? Puss (med eller uten isolasjon innvendig) kan absolutt være en mulighet om det viser seg å ikke være skikkelig tørt etter drenering+isolering utvendig.