109    4    0  

Opplegg av bærebjelke

 281     Noreg     0
Hei,

Jeg skal forsterke bjelkelag. Tenkte først og bruke lettbjelker fra Lindab, men har kommet frem til at jeg bruker tre.

Problemstilling:
Bærebjelker = 2x8 toms

Dagens bjelker ligger oppå grunnmur i den ene enden. På bæreveggen i andreenden hviler bjelken oppå en sems i tre. Siden denne semsen ligger høyere enn grunnur, så er det kuttet av ca 5 cm i bunnen av bjelken for å tilpasse denne. "semsen" er en liggende 2x4 toms bjelke.

Er det noen fagfolk her som kan si om dette er vanlig praksis ? Ser for meg at bjelkene blir svekket en del av dette, siden det er bunnen som er kuttet av.

Jeg tenker at de nye 2x8 toms som jeg skal legge inntil som en forsterkning i samvirke med de gamle, vil jeg ha hele bjelken nedpå, og vil derfor kutte vekk bit av sems der hvor ny tilleggsbjeke legges innpå.
FOpplegg av bærebjelke - Bærebjelke.jpg - gauk1
Opplegg av bærebjelke - Bærebjelke.jpg - gauk1

   #1
 2 488     Vestlandet     0
Det er ikkje uvanleg måte å gjera det på.

Bjelken vert ikkje voldsomt svekka av dette hakket i enden, då det går lite ut over evne til å ta opp strekkrefter. Kor mykje anar eg ikkje. Dette er det andre på forumet som kan mykje meir om.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 281     Noreg     0
Ok. Såg For meg at den i praksis ble i svekket til en mellomting mellom 2x8 og 2x6.
Regner med det ikke er et problem å kutte et hakk i sems og legge by bjelke nedi. Får skimme med noe uorganisk:)
jaf
   #3
 4 592     tromsø     0
Det burde gå fint å kappe lindab bjelken, for eksempel 1cm kortere en underkant på sems. At det er 1cm uten lindab bjelke på hver side. Det som gjør tre bjelke svak er lengden. Si at lengden er 4 meter og det gir nedbøy. 1cm avstand på hver side er "ingenting" og gir ikke nedsig (svekker ikke lindab bjelke) 2 cm er 0,5% av trebjelkens lengde (om jeg regner rett). Ville ikke brukt for mye tid på uthakking av lindab bjelke.Noen må bare motsi meg, hvis e er uenig.

Ser nå at du skal bruke tre. Da bør du jekke opp den gamle bjelken og sette en støtte på midten. Jekke opp 1,5-3cm ? Lå støtten stå i 1-2 uker. Hvordan tre bjelken kappes i enden betyr ikke så mye. De er spennet som fører til nedbøying. Selv innfestingen på den gamle bjelken er god nok for begge bjelkene. Smør lim og skru på den nye bjelken på siden. 
wth
   #4
 170     NA     0
Som allerede nevnt, det er stort sett moment og nedbøying(stivheten) som er dimensjonerende for ett bjelkelag, og momentet er størst i midten av spennet - derfor påvirker nok ikke hakket så mye.