26,303    67    3  

Oppstiving av bjelkespenn ved å skru på flens under?

 19     0
Har kjøpt hus med stor veranda/terrasse bygget for et par siden. Dessverre har tidligere eier underdimensjonert bjelkelaget slik at det er betydelig svikt i gulvet. Det er brukt 48x148mm bjelker med 60cm c/c og et spenn på ca. 2,75m.

Nå er jeg jo strukturingeniør til daglig og så vidt jeg kan se vil den enkleste måten å fikse dette på være å skru på 28x120mm terrassebord som flenser under bjelkene. Disse må selvfølgelig skrues ganske tett og helst også limes.

Rask googling finner en Young's modulus på 9GPa for furu i lengderetningen. Om jeg antar at gulvet har jevnt fordelt last på 2kN/m2 så vil hver bjelke ha en last på 1,2kN/m. Antar jeg videre at bjelken er fritt opplagret får jeg med et spenn på 2,75m en nedbøying på 7,66mm i senter. Legger jeg så på flensen på 28x120mm blir nedbøyingen redusert til 3,22mm, altså mer enn halvert i forhold til kun 48x148.

En annen måte å se det på: 48x198 skal være ok for en lysåpning på 2,8m: Legger jeg inn 48x198mm i beregningen min så får jeg en nedbøying på 3,20mm. Hakket bedre enn 48x148 m/ 28x120 altså. Men ok, jeg kan i stedet legge på en 48x98 som flens. Da snakker vi 2,42mm nedbøying.

Ok, flensen vil butte mot drager og bærebjelke festet i vegg. Men min erfaring fra stålkonstruksjoner sier meg at dette ikke har så mye å si, i hvert fall ikke så lenge vi antar fri opplagring.

Så spørsmålet blir vel: Er det noen som har vært borti denne metoden for oppstiving i forbindelse med trekonstruksjoner? Er det et problem jeg ikke ser i mine betraktninger? Har googlet en del og det eneste jeg finner er ferdigproduserte I-bjelker, f.eks fra Hunton. Men om jeg er omhyggelig med tett skruavstand og godt med lim kan jeg ikke se noen grunn til at dette ikke blir suksess.

Mottar gjerne innspill før jeg går til innkjøp av flensmaterial :)

PS: Jeg planlegger å bruke Plastmo dryppstopp mellom bjelkene. Det er derfor ikke et alternativ å bare legge inn dobbelt så mange bjelker.... 

   #1
 837     0
Det skulle vel være grei skuring, det. I allefall i teorien.
Jeg tror det kritiske punktet blir å sikre at 28x120-en over tid er 100% fastlåst mot 48x148-en.
Du kan jo for fornøyelsens skyld teste med en 48x148 fritt opplagret, så sette på en vekt på midten og måle nedbøyning. Deretter montere på en 28x120 som beskrevet og sammenligne.
   #2
 7,685     Bærum     0
Jeg gjorde noe lignende på en fritt utkraget terrasse. Snekkeren hadde lagt 48x148 til tross for at jeg hadde bedt om 48x198. Grunnen var: "Jeg pleier å gjøre det sånn" til tross for at Byggforsk anbefalte 48x198. Jeg limte og skrudde 48x98 på oversiden. Det er blitt et stivt terrassegulv. Du må sikre at du limer godt. Det mener jeg er helt avgjørende. Med bare skruer kan du risikere at det blir glideforskyvning mellom bjelke og flens. Mulig du bør jekke opp med litt overheng når du limer og skrur.
   #3
 24,668     Akershus     0
Enig med Torango at limet nok er helt essensielt for at dette skal virke.

Ellers er det flere tråder her med tilsvarende diskusjon av stuegulv. Flere av disse foreslår stålproviler begge sider av bjelke. Selv tror jeg tre og lim holder i mange tilfeller.

Vi avventer rapport om oppnådd resultat. 
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 19     0
Takker for svar!

Får skure undersida av bjelkene rene og satse på at den meldte sola leverer. Tror jeg går for 48x98 for å oppnå bedre stivhet enn 198x48. Og skruer hver tiende cm kanskje. Får sjekke skrueprisen Smile

Godt poeng med oppjekking. Har tenkt i samme baner selv. Kanskje sette en 2x4 under midten av flensen og jekke opp med garasjejekk til det blir rett i henhold til en rettholt? Når flensen er fastskrudd burde vel posisjonen holdes etter at jekken er tatt bort.. Så bør man vel unngå å gå for mye på terassen inntil limet tørker :)

Kan ikke garantere at jeg får gjort det denne helga men skal rapportere om resultatet når det foreligger!
  (trådstarter)
   #5
 19     0
Har sjekka litt angående lim. Pga utendørs bruk og kald årstid så må det vel nesten bli polyurethanlim. Har ikke funnet noen annen lim som tåler utendørs bruk og limetemperatur under 10 grader. Eller?

En annen ting: Ser at Casco lim anbefaler lagring av trykkimpregnert trevirke i ett år før liming... Jeg bør med andre ord ikke bruke trykkimpregnert materiale for dette prosjektet? Jaja, om dryppstoppen fungerer som den skal så blir det vel nokså tørt under der.

   #6
 5,188     Østlandet     0
TEC-7
Signatur
   #7
 7,685     Bærum     1
Sørg for at du får god kontakt over hele limflaten. Du må også ha et lim som ikke er mykt etter herding. Jeg har ikke brukt TEC-7, men ut fra forumet her er det visst suverent til det meste. Selv har jeg brukt polyuretanlim. Dette skummer og fyller derfor små lommer som kan komme når du limer ujevne materialer.

   #8
 24,668     Akershus     0
Kebony-leverandøren anbefaler poluretan til sine produkter.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 19     0
Ok, har skrudd på flenser av 36x98. Ble det stivere? Tja...ja... vanskelig å si. Helt dødt å gå på er det definitivt ikke! Jeg tror det hjalp, men så lenge drager også er underdimensjonert og betongsokler og veggfester er litt halvsuspekt så er det fortsatt litt giv. Får jobbe videre med oppstiving!

Endte opp med å bruke Biltemas Multibond i stedet for Tec7. Denne koster halvparten og er fortsatt mer enn sterk nok til denne oppgaven. Det gikk med fire tuber så alt i alt en grei besparelse.

MEN... jeg hadde litt vanskeligheter med å få dratt limfugen helt flat (trakk til skruene til de presset seg ned i overflata). Ser at det enkelte steder ble en limfuge på et par mm. Fremgangsmåte var:

Vaske flens og bjelke med aceton (jeg skrubbet en uke tidligere bjelkene med grovrengjøring). La på en fuge ca 3cm bred, 1-2 cm tykk langs senter på flensen. Trykte denne opp i bjelken og jekket opp midtspennet med 2x4 på en garasjejekk. Sjekket med rettholt mot undersiden av terrassebordene og jekket opp til bjelkespennet var flatt eller helst ørlite grann oppoverbøyd. Jobbet meg så utover fra midtpunktet med 5x70mm terrasseskruer ca. hver 10. cm. Brukte to stifter i hver ende av flensen for å guide denne sentrert over bjelken ("steget").

Om jeg skulle gjøre dette igjen hadde jeg nok brukt polyuretan lim ettersom jeg tror den vil kunne skvises ut lettere enn multibond. Vanlig trelim er sikkert også greit men den skal ha minimum 10 grader. Hadde vel knapt 5 grader når jeg gjorde denne jobben...

   #10
 1,027     0
Det finnes vinterlim.

Men om terrassen er såpass tvilsom som jeg får inntrykk av; hvorfor ikke plukke den ned og gjøre det skikkelig med en gang?