19 965    13    6  

Panel på innvendig: Furu vs. Gran

 384     2
Hva er foretrukket innvendig? furu eller gran? skal ha det i stua og kjøkken. hva er fordelene med de to?

   #3
 162     1
Hei!

Mener å huske at gran er foretrukket utvendig og furu er foretrekket innvendig. Er på litt gyngende grunn, men tror det har noe å gjøre med hvordan disse to tretypene takler vær og temperatur  (tørke og sprekkdannelser) ??? (Beklager, men kommer ikke på årsaken) og antall kvist..
   #4
 1 213     Norge     0
kommer vell litt an på om det skal stå ubehandlet(ikke malt) også.. furu blir vel litt mer rødlig med årene?!
Signatur
   #5
 943     0

Skal det males ville jeg ha gått for gran,mest fordi gran er billigere.
Furu anbefales ikke i kjølerom eller badestue. Der er gran et utmerket alternativ.
Signatur
   #6
 1 096     Oslo / Østfold     1
Gran er mager. Lite kvae og er derved bedre egnet til malte flater. Avgir mindre lukt og kan derfor brukes i matboder/ kjølerom etc. Mindre kvist og oftest "tørre", kan inneholde kvaelommer. Gulner lite hvis ubehandlet, holder seg lys lenger enn furu.
Furu er fet, står bedre i fuktig omgivelser. Krafitgere og mer markerete årer/ kvister. Er derfor penere som ubehandlet, men gulner raskt. Fin patina hvis ubehandlet.
Skal den males må kvistene behandles med kvistlakk. Kan "blø" i mange år. For at malingen skal sitte bør furupanel grunnes med heftgrunn.
  (trådstarter)
   #7
 384     0
ja jeg skal male den. så blir et strøk grunning og to strøk hvit maling får jeg håpe.

litt forkjellige meninger her ser jeg

   #8
 28     0
Men hvor lenge må furupanelen stå ubehandlet? Snekkeren min sier jeg er spik spenna hvis jeg maler den i 2009. Burde stå en vinter og vår for unngå blødning, sprekker osv osv. Noen erfaringer med dette?
   #9
 943     2
Lagre panelet i normal romtemperatur i 2-3 døgn før montering, hvis det har vært lagret i kaldt lager. Ved strølegging (luft mellom panelbordene) kan denne akklimatiseringstiden reduseres. Unngå langvarig lagring i varmt lokale, fordi panelet da vil krympe og kuve slik at monteringen blir mer krevende.

All panel krymper i bredden etter monteringen. Ved riktig montering vil not og fjær gi nok ”slingringsmonn” til dette. I løpet av første fyringssesong vil panelet normalt ha krympet ”ferdig”, slik at videre svingninger gjennom sesongene ikke blir merkbare. Krymping i lengderetningen er minimal, og derfor normalt uproblematisk.

Hvis du allerede før monteringen har bestemt deg for å male panelet, bør du male et strøk – i det minste på fjærsiden – før du monterer. Da unngår du krympestriper. Hvis ikke du har tid eller mulighet til dette, bør du vente med å male til etter første fyringssesong. Husk kvistlakk til furu! Kvistlakk tørker umiddelbart, og forsinker ikke arbeidet.
Signatur
   #10
 274     Oppland     0

Jeg er enig i alt Scott33 sier, bortsett fra at min erfaring er at svigninger gjennom sesongene er merkbare. Vi har panel på absolutt alle vegger (minus badet) og i taket... Dette er orginalpanel i et hus fra 1920. Og den siste veggen jeg malte før jul, er det faktisk noen krympestriper på. Ikke mye, men jeg leter og finner ;)

Generelt er dette etter min erfaring den beste tiden å male panel på. Det er nå treverket er på sitt "minste" i bredden, det trekker seg ikke sammen mer enn det gjør akkurat på denne tiden. Utover våren vil treet utvide seg mer igjen, antar det har noe med luftfuktigheten å gjøre. Så om du vil unngå krympestiper, er dette tiden å male på. I ditt tilfelle ville jeg ha ventet til neste år på denne tiden med å male panelet, til det har satt seg skikkelig, og svettet fra seg mest mulig.
Signatur