37,997    12    8  

Pris på sibirsk lerk

 48     3
Hei!
Vurderer sibirsk lerk som kledning.
Er det nokon som har valgt dette og som kan sei litt om kva den totale prisforskjellen blei mellom dette og tradisjonell borkledning? Tenker då som sagt ikkje først og fremst på kvm pris på materialet, men kor mykje dyrare det totalt blei å velga lerk. Ta gjerne med størrelsen på huset og erfaring med treverket også. :)

Linn

   #1
 3,387     0
Abgående sibirsk lerk er det to hovedkvaliteter av den. Den sibirske og den norske. NSB plantet for lenge siden en god del sibirsk lerk for å ha til svillemateriale på sikt. I dag lages sviller av betong i stedet og den plantede lerka selges som byggemateriale.

Det spesielle med lerka er at den tåler ekstremt kaldt klima på grunn av at den feller nålene om vinteren og dermed legger snøen seg helt inntil stammen og beskytter denne. Dette er noe som igjen i en komplisert prosess fører til at lerka får mye mer kjerneved og kvaestoffer enn hurtigvoksende nåletrær i mildere klima. Slik som hos oss. Når lerka vokser i mildere klima ser det ut til at den ikke får samme kvaliteter som den som vokser i kaldt klime. Den får mindre kvaestoffer.

Flere jeg kjenner har brukt norskvoksende sibirsk lerk på terrasser i tro om at det skulle vare nesten evig. Den siste byttet i fjor sommer etter 15 år. Da var det helt ødelagt.

Det å bruke sibirsk lerk er noe som begynte i califorbia hvor en hadde en sjøbris med mye salt i luften inn fra havet. Der fungerte det fint og lerka har holdt godt. Om den blir stående i et heller fuktig norsk klima blir det hos mange betydelig med svertesopper og ser heller semmert ut etter få år.

Jeg hadde laange runder med hva jeg skulle ha av kledning siden jeg ikke ønsket vedlikehold og sibirsk lerk ble valgt bort til fordel for annen type kledning hos meg. En skal tenke seg veldig nøye om og ta mye hensyn til det lokale klimaet. Det er mitt råd.

Men velg for all del noe med minimalt vedlikehold.
  (trådstarter)
   #2
 48     1
takk for svar :-)

Huset blir bygd i fuktigt klima (vestlandet)  nærme sjøen men med ein god del høgdeforskjell.

Aasg: Kva valgte du til slutt?

Er det noko der ute som har fått eit pristilbod på sibirsk lærk kontra tradisjonel kledning som kan sei noko om  prisforskjellen ved å velga lærk?
   #3
 134     Sørlandet     1
Hva med Kebony, spritimpregnert treverk..? Har noen erfaring med dette?
Signatur
   #4
 3,387     1

takk for svar :-)

Huset blir bygd i fuktigt klima (vestlandet)  nærme sjøen men med ein god del høgdeforskjell.

Aasg: Kva valgte du til slutt?

Er det noko der ute som har fått eit pristilbod på sibirsk lærk kontra tradisjonel kledning som kan sei noko om  prisforskjellen ved å velga lærk?


For oss var det til slutt to alternativer som ble stående igjen. Det ene er Kebony og det andre Møre Royal.

Kebony ble valgt bort på grunn av at det etter få år får en slitt/værslitt overflate hvor det blir store forskjeller mellom det som er beskyttet av takutspring og resten av veggen. Det er fint noen steder, men passer ikke her som vi bygde.

MøreRoyal holder seg mer upåvirket og kan etter en del år påføres en oppløsning med pigment i. En ting en skal huske er at limtre sjelden kan leveres i slikt spesialtre. Da får en limtredragere eller stående bjelker/støtter/søyler som skiller seg mye ut fra det øvrige. Det er veldig lite pent.

Med MøreRoyal kan en bare smøre på ett til to strøk med pigmentsuppe så ser det akurat likt ut. Jeg har gjort det på endeved og tykke dragere og søyler. Det fungerer helt ypperlig.

I klimaet jeg har bygd er ikke belastningen på kledningen så stor så det vil gå fryktelig mange år til det blir noen sjatteringer på veggen hos meg. Men etter tyve års tid kanskje jeg smører på et lag med pigment. Hvis jeg gidder.  ;D

For meg er det viktig at jeg om sommeren heller kan ta en tur ut med seilbåten enn å henge i en stige på husveggen. Når vi kommer fra jobb lager vi en salat, går ned til brygga og tasser ut på fjorden.

Jeg har holdt så mye på med vedlikehold av bolig at jeg blir fysisk dårlig av å tenke på å male hus utvendig.
Velg alubeslåtte vinduskarmer også. Dører også.

Husk at både Kebony og Møre må skrues med syrefaste skruer. Om du bruker rustfritt vil det bli sorte renner nedover veggen og bruker en vanlig spiker eller skruer så ruster de tvert av i løpet av få år.  
   #5
 196     oslo     0
Jeg tenkte på det samme, men hadde problemer med å finne seriøse leverandører av Sibirsk lerk. Så det ble Malmfuru fra material banken på Røros i stedet. Dette er kjerne ved på sitt beste. Jeg valgte å få saget panelet i dobbel fals kledning. Husk å bruke rustfrie / syrefaste skruer. Se link: http://www.materialbanken.no/
   #6
 10     0
Hallo

Eg kjøpte inn ca 280m2 med sibirsk lerk i 2009. Kjøpte det med det som da hette Eco Timber, dei er no oppkjøpt av Moelven Wood. Kjøpte kledninga behandla med jernvitrol for å få eit litt anna uttrykk. Betalte i overkant av 60 000,- der jernvitrolen utgjorde omtrent 10 000,- Sjekka pris på gran med grunning og eit toppstrøk, det låg på ca 35 000,- Så ein betydelig forskjell. Men ein fornuftig prioritering. Kutta heller ut nokon spotter, boblebad eller andre kjekke ting og ha i huset.

Eg monterte kledninga sjølv, men skulle eg leid arbeidskraft hadde nok forskjellen blitt enda større. Går noko tid med pga skruinga.
   #7
 472     Asker     2
Belsby og Sjølvbyggjaren: Dere har vel ikke et bilde eller to av fasaden å by på?? Hadde vært morro å se..
Signatur