192    7    0  

Pusse opp kjelleren

HPF
 5     0
Jeg har et hus fra 1954 med gammel innredet kjeller. Planlegger å rive alt og bygge opp på nytt, samt senke gulvet 30cm. 
Huset står i gammel elvegrus og det har kun knotteplast under terreng. Det drenerer godt.

Har hatt en fuktighetsmåler i kjelleren i noen uker nå og måler mellom 37 og 43% fuktighet. Det er ca 12 grader der. Det har også vært en periode med mye nedbør (regn) mens jeg har målt.

Er det tørt nok til å bare bygge eller bør jeg isolere på utsiden?
Tenkte 5cm på innsiden samt å sette ny innervegg 5 cm ut fra betongen.

   #1
 16     0
Har et lignende prosjekt på gang, bare at hos meg er det isolering av rom for bygging av bad i 1etg men med murvegger. Har forstått det slik at prinsippet er ganske likt uavhengig av om veggen ligger over eller under terreng sålenge det ikke kommer fukt gjennom den. Men det jeg har funnet ut så langt er at det enkleste (tryggeste) blir å lime XPS plater rett på veggen og ha dette som primær isolasjon.

Det aller tryggeste (vanskeligere) blir å drenere og isolere fra utsiden av grunnmuren slik at muren blir varmere. Da er det mindre risiko for at det slår seg på innsiden av veggen. Men som sagt som jeg har forstått og er i gang med nå er den tryggeste måten å isolere innsiden å lime xps på vegg. Ikke noe trelekter mot mur… Organisk materiale inni der kan skape mye trøbbel om fukten skulle komme..

Selv prøver jeg å finne ut om man kan ha trelekter utpå Xps platene for å flytte veggen ut ( jeg må dette siden jeg har avløpsrør og elektro som skal være inni veggen) uten at det vil slå seg inni her. Fortsatt ikke sikker på dette. Mulig det er bedre å bruke stålstendere


Da blir det slik

Grunnmur (min er 25cm tykk)
50mm xps limt på mur
Lekter noe ut med tre/stålstendere (sikkert best å unngå om man kan
Våtroms plater evt våtroms gips
Fliser (for min del)

Virker som dette blir den beste løsningen..
   #2
 16     0
Jeg senket forøvrig golvet mitt og her og la masse 4-20 singel, 5cm xps plater, armering og varmekabel. 5-6cm støp
Tror det blir bra Smile
TSt
   #3
 14,622     0
En skal ikke legge masse singel og 5cm plater men noe singel og masse XPS. Bør ha minst 10cm for isolasjon begynner å monne. Dagens standard er jo mer enn 20.
   #4
 16     0
Er det da avgjørende ? Store deler av varmen går vel oppover i gulvet uansett? Masse singel var vel litt ovedrevet, syns bare det ble veldig mange 20 liters bøtter å bære inn for å dekke fjellet godt nok 😅 men ja, kunne sikkert brukt mer en 5cm xps.
HSt
   #5
 36,753     Lillestrøm kommune     0
Ja gulvisolasjon er viktig med 4-5cm isopor gjorde vi en beregning at 64% av all tilført varme går tapt i grunnen, det stemmer godt med faktisk forbruk på stedet

Så kan du være heldig at grunnen under isolerer bedre i seg selv men dette tullet med at varme går oppover er en gammel god tabbe.

Drenering ute må minimum sjekkes for dybde, det kan være 3år mellom hver gang dreneringsrøret faktisk trengs. Jeg har vært med på 2 tilfellet der vi var sikker på at det aldri ville bli noe stående vann vi kunne tatt på badetøy og nesten svømt bortover når det skjedde. Vi ordnet bedre drenering i begge tilfeller, fjerne fjell på hjørne av hus i ene tilfellet
   #6
 51     0
64% tap virker voldsomt. Hadde dere isolerende materiale over betongen? Bakken under en kjeller holder vel mellom 8 og 12 grader så det er ikke store forskjellen opp til normal romtemperatur.
HSt
   #7
 36,753     Lillestrøm kommune     0
Nålefilt på gulvet oppå betongen en kan ha varmekabler på hele året i den kjellerstuen

Det er en grunn til at 20-25cm er dagens standard

Er en heldig så er varmeledning i massene under gulvet dårlig og en får noe isolasjonseffekt av dette i tillegg. Vi vant tydeligvis ikke det lotteriet i tilfellet jeg nevner.