467    7    5  

Rim/fukt på kald loft

 2     1
Har fått problemer med rim/ fukt på kald loft.
Huset er ifra 1950.
Rim og fuktighet på undertaket på kaldloft.

Dette har nylig oppstått etter tak bytte.
Da jeg ikke kan se undertaket pga skråtak i 4 av rommene i huset, er jeg redd for at jeg har skjult fuktproblemer bak takpanel. 

Det ble brukt denne duken under steinen. https://www.mataki.no/produkter/tak/underlagsbelegg/114147-d-1-1x25-m

Den er diffusjonstett, kan det vær problemet?

Jeg har god store ventiler i gavel vegg. Raftekasser på disse husene er tette. 


Håper på svar

   #1
 239     Oslo     1
Uten mer informasjon kan det tyde på at luften på loftet er for fuktig, altså at det lekker for mye varm luft, eventuelt for mye fuktig luft gjennom etasjeskillet mot det kalde loftet som kommer av utett dampsperre.

Hvor mye er gulv på loft isolert?
Er det heltrukket dampsperre på varm side mot loft som ikke er punktert?

Bare ventiler i gavl kan, ved stillestående kald luft vi normalt har på de kaldeste dagene, være for lite for en effektiv luftutskifting. Løsningen er i grunn å åpne raft og lage til utlufting langs hele mønet. Det er en gjennomprøvd, solid og effektiv løsning som drar nytte av "skorsteinseffekten" selv på vindstille dager.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Hele gulvet på loft er isolert.
Det er ikke hel trekt dampsperre mot kald loft.
Det er store ventiler i gavel vegg.

Problemet har oppstått etter taket med byttet.

Tak duk som er brukt er ikke diffusjonsåpen.
Heller ikke ventilert møne.


Kan det vær det som er problemet?
TSt
   #3
 14,509     0
Hva var undertaket før ? Var det diffusjonsåpent da ? En må sjekke at det er luftespalte over skråtaket. Dampsperre skal jo aldri være ut mot kaldt loft, den skal være på innsiden. Men det kan være en vindsperre over isolasjon det er lov slik at denne evt er med på å danne spalten. Er det ikke noe ventilasjon i øvretrekanten så er det jo ikke noe rart at det blir fuktig der nå. Men en skal ikke overdrive ventilasjonen heller.
   #4
 229     1
Uten dampsperre i etasjeskillet vil fukten komme opp. Da må den ha en vei videre ut. Kommer den ikke opp igjennom taket, må du gi skape en luftstrøm stor nok til å ta med seg fukten en annen retning.
   #5
 239     Oslo     1
Jeg klarer ikke helt se fordelene med å bruke diffusjonstette undertaksprodukter uansett takkonstruksjon, men uansett, problemet hos deg ser ut til å være at luftsirkulasjonen er for dårlig kombinert med manglende dampsperre på varm side mot det kalde loftet.

Anordning av luftespalte i mønet kan være nok, men vil anbefale at det slippes luft inn i raftet også. Det vil gi god lufting selv på dager uten trekk i utelufta. Det er ikke store spalten som skal til.
Signatur
   #6
 229     0
Jeg har en carport (strengt tatt en tractorport) med diffusjonstett A-tak, 30 grader takvinkel. Det er ikke vegger i noen av gavlene. Likevel, når det er høy luftfuktighet om dagen, legger vannet seg på innsiden av taket den påfølgende natten og det regner inni carporten neste morgen. Selv med en så åpen konstruksjon er det altså nødvendig med lufting i mønet om man har diffusjonstett tak!
TSt
   #7
 14,509     1
perjan sin  konstruksjon har en eksterm kald underside.  Her er det for mye lufting sammen med den kalde flaten.