815    38    1  

Skapdører av spiler?

 1 707     0
Jeg ønsker å lage to skapdører fra gulv til tak av spiler. Skapdørene skal da brukes for å skjule sikringsskap og en rad med skohyller.

Tanken var å lage uten noen synlige håndtak slik at det ser ut som en vegg. Overgang mellom skapdørene blir da mellom to spiler slik at det blir mest mulig skjult.

Men jeg aner ikke helt hvordan jeg skal gå frem for å få dette til. Valg av hengsler, oppbygging av skapdør, hvilke type spiler, avstand mellom spiler osv. Er det like enkelt å kjøpe en ferdig skapdør i sort eller male den sort, og så feste spiler utenpå denne?

Hva med hengsler som klarer denne vekten å feste av disse på stendere?

   #1
 4 266     Akershus     0
Bare et forslag: vurdert å lage dette som skyvedører? Da slipper du å tenke på vekten, og jeg tror det blir stilig med skyvedører. Samt at disse stjeler mindre av et rom, uten at jeg vet hvor store dører du tenker deg..

Oppbygningen av spiledører er veldig enkelt. Lager en ramme og fester spiler av ønsket dimensjon inni denne.

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 707     0
Ikke tenkt på skyvedør, men vil det la seg gjøre slik jeg ønsker på så lite område? Da må jeg vel ha to dører som overlapper hverandre, og dermed får jeg ikke illusjonen av at det er to skapdører forkledd som en vegg?

Når en kommer inn ytterdøren så har jeg en smal passasje grunnet skohyller og sikringsskap på høyreside. Etter dette utvides rommet i bredden. Er snakk om 100-120 cm. Det er for å skjule disse hyllene og sikringsskapet jeg ønsker å lage til disse to skapdører.

Skapdører av spiler? - 7091b9a472234a56a5aedad77153adf5.png - ProphetSe7en

Hadde egentlig tenkt å bruke to Vikedal speildører fra Ikea, men tror det kunne blitt fint med skapdører av spiler og ikke speil.
  (trådstarter)
   #3
 1 707     0
Hva tror dere om disse ferdige spileplatene fra Megaflis? Det spørs om det er så enkelt som å montere hengsler direkte på disse og sage de ned til ønsket bredde?

https://megaflis.no/lind-spilelement-hvitpigmentert-eik-13x40x11-spiler-2390x600x19.html?gclid=CjwKCAiAuoqABhAsEiwAdSkVVIbHOzWA_wp9JwzQkdc1zOPAPwK4jg0ew-P4ESI-xvjqBwTarOENuRoCje4QAvD_BwE


   #4
 385     Nord-Jæren     0
Hva tror dere om disse ferdige spileplatene fra Megaflis? Det spørs om det er så enkelt som å montere hengsler direkte på disse og sage de ned til ønsket bredde?

Syns de ser egnet ut til formålet, jeg. Du får ingen akustisk effekt av de da (siden de er tette), men skjønte at det var mer det visuelle du var ute etter. Mulig du vil forsterke de litt langs randen i topp og bunn (siden 6mm MDF ikke nødvendigvis er så formstabil), men det kan du jo bruke en av de spilene du sager bort til.

Du kan jo alternativt kjøpe en skapdør + hengsler i rett størrelse på IKEA, og så bare lime/skru hele dritten rett på den. Da får du ferdig utsparinger til hengsler også. Så kan du lage en liten tapp nede i midten, som dørene hviler på når de er lukket sånn at de ikke siger over tid. De få gangene dørene åpnes, tåler hengslene nok at det blir ca. dobbelt så stor last som bare en enkelt dør ville vært (Antar at vekten av spileplaten er ca. tilsvarende som en 19mm skapdør eller mindre (pga. spaltene)).
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1 707     0
Ja er kun for det visuelle. Vil det skal se ut som en vegg og ikke to skapdører. Skapene er så små at de har begrenset nytteverdien så da tenkte jeg det kunne vært greit at det hele er skjult.

To hyller som dekker hele skapets bredde, ca 80 bred og 25-30 dyp.

Resten av hyllene blir ikke med enn 25-30 bred. Er egentlig bare tenkt å ha alt av tekniske bokser her. Router, moden, Philips hue, Yale osv. Få det vekk fra stuen der det er i dag.

Fant furuspiler ubehandlet til ok pris. Det kan jo være er alternativ. Kjøpe mdf plate eller tilsvarende, male denne sort før spiler festes på denne.

Jeg har lånt en jigg for å lage feste til hengsler så det skal gå bra, men tanken på bruke en ferdig dør fra feks Ikea er også under vurdering. Denne kan jo da males sort og spiler festes direkte.

Men vil det ikke gi en utfordring med hengslene og åpning av skapet når spiler er på utsiden? At spillene vil være i veien når skapet åpnes?
  (trådstarter)
   #6
 1 707     0
Tror jeg like gjerne kan lage en stor skapdør på 80 cm fremfor to. Dette skapet vil jo kun være i bruk når en skal ha tilgang til sikringsskap eller når en ny router eller lignende skal på plass

Vurderer å kjøpe inn en plate med mdf eller finer, så bruke furu eller eikespiler som jeg maler eller tar voks på. Hengsler som feks Ikea bruker på sine skapdørene må vel klare vekten av noe slikt om jeg bruker feks 4 hengsler. Deres speildør er vel på 22 kg. Eventuelt er det vel mulig å få tak i noen hengsler som tar mer vekt.

Oppbygging vil bli spiler på vegg på hengselsiden før selve skapdøren kommer. Vil dette komme i konflikt med døren når den skal åpnes? At siste spile på vegg kommer i konflikt med første spile på skapdør når denne skal åpnes?
   #7
 385     Nord-Jæren     0
Det går trolig bra, men husk at momentet om bunnhengselen dobles når du dobler bredden på døren. Dette momentet er det topphengselen som skal ta opp i strekk (bunnhengselen får tilsvarende trykk). Mest solid løsning får du nok om du da plasserer to hengsler ganske tett i topp og to hengsler ganske tett i bunn, så nære topp/bunn som mulig. En hengsle midt på døren bidrar lite. Jeg ville uansett funnet en løsning for å holde dørens vekt i lukket posisjon. En helt grei løsning kan f.eks. være en/to sneppertlås (se bilde fra clas ohlson) på høykant for å låse skapdøren i lukket posisjon. Setter du de på høykant vil de også ta opp momentet som døra utøver på hengslene, slik at det kun er skjærkraft på disse. Skjærkraft takler hengslene helt fint.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 1 707     0
Supert, da tror jeg at jeg prøver meg på dette. Velger trolig en plate i mdf, eller ferdige skapdører som bakgrunn til spilene. Dette males så i sort.

Avstand mellom spiler tenkte jeg lik spiles dybde, men ser at det blir nesten en halv spilebredde som jeg er redd blir litt mye. Funnet noen spiler på 21x43 som ikke er så gale i pris, samt at de kommer i 2400 lengder som gjør at jeg ikke sitter igjen med store mengder med kapp på hver lengde.

Jeg ser fortsatt en lite utfordring.

På hengselsiden av skapdøren så vil jo siste spile på skapdør komme i konflikt med første spile på vegg når skapdøren åpnes. Spilene vil rett og slett treffe i hverandre.

Så da må jeg enten øke avstand mellom spilene til at det gir nok rom for åpning av skapdør med spiler uten å komme i konflikt med neste spile på vegg. Alternativt hengsler som gjør at skapdøren kommer lengre ut når den åpnes og dermed kommer på utsiden av spilene + mdf når skapdør åpnes.
TSt
   #9
 8 786     0
Bra TS så problemet med hengsel. Men jeg har brukt en type hengsel en gang der hengselbolten er trykket frem i forhold til festene. Så dette kan kanskje benyttes. Er de ikke langt nok frem kan det hende at det løser litt av problemet så en ikke trenger så stor avstand.
   #10
 385     Nord-Jæren     0
Kjøkkenskapshengsler pendler omdreiningspunktet sideveis når døren åpnes for å unngå dette, men usikker på om de pendler langt nok. Mål på eget kjøkken?
Signatur