43 501    24    21  

Sparkling av sponplater

 389     Nesodden     8
Hei.

Vi får gips i tak, og spon på vegg i det nye huset vårt. Fremgasngsmåte på gips er grei, sparkling og papirstrimmel i skjøtene. Men på spon er det delt meninger.

Metode 1: Noen mener at siden spon limes i skjøt, så trenger man kun å sparkle, ikke legging papirstrimmel.

Metode 2: Andre legger papirstrimmel også, men da er de fare for "kul" på veggen, og masse sparkling må til.

Jeg heller til metode 1, da vi skal ha miljøstrie også på veggene. Hva har dere som praksis? Noen gode råd fra malere her?

Smile

   #1
 2 174     Oslo     0
Hei!

Sikkert et dumt spørsmål, men hvorfor spon på vegg og gips i tak?
Var standardleveransen slik, eller er dette noe du har bedt om ?

Hvorfor ikke gips eller spon begge steder?
Boligpartner, som jeg skal bygge med, leverer gips over alt....bør jeg endre på leveransen?

Kommentarer på skjøting av sponplatene og sparkling av disse håper jeg en med peil på kan svare deg på. Det er mange som lurer på dette!
  (trådstarter)
   #2
 389     Nesodden     0
Jeg tror ikke spon egner seg i tak, fordi det kan bevege seg ved store temperaturfoskjeller. Og varmen stiger opp til taket. Grunnet til at jeg vil ha spon på vegger, er at det er lettere å henge ting på, og letter og bearbeide, hvis jeg slipper den papirstrimmelen. :)

Standardleveransen min var slik.

Jeg håper noen profesjonelle kan svare meg her, da jeg har fått motstridende profesjonelle råd før på dette området.
   #3
 10     1
Jeg er ikke profesjonell, men svarer fra egne erfaringer.

Gips er helt klart det beste i tak, en helsparklet og fin overflate er fint i taket, samtidig som gipsen demper lyd mellom etasjene bedre.

På vegg har jeg sponplater, fordelen er blant annet dette med å henge opp ting i disse platene. Så til spørsmålet:

Ikke bruk papirstrimmel på sponplater. Vær nøyaktig når platene monteres (dersom du skal gjøre det selv) og bruk litt lim i skjøtene, og sparkle skjøtene med sparkel. Du vil s at det ikke er mye sparkel som skal til dersom platene er riktig montert. Jeg har miljøstrie på platene, og veggen er blitt riktig så fin og slett.
   #4
 25     2
Hei!

Mine råd, basert på endel års erfaring fra faget, er som følger.

Sette ut fra en malers ståsted er det en stor fordel med gips i tak og på vegger. Men jeg har stor forståelse for at spon velges for å bedre festeevnen for tunge bilder, skaper, vasker osv.

På bad anbefaler jeg uansett Litex montert på en vegg av kryssfiner eller (billig) rupanel.

Når det gjelder sponplater. Disse bør hellimes i skjøtene og overflødig lim tørkes bort så raskt oh grundig som mulig. Deretter sparkles skjøten etter behov (uten papirremse). Er monteringen med lim gjort skikkelig gir det et meget lite behov for sparkel.

Deretter grunnes platene og en tapet påføres. Enten en tapet med farge/mønser eller en som egner seg for overmaling. Det vil alltisds være en fare for at sponplaten slipepr i skjøten og lager en meget stygg sprekk. Det problemet kan aldri løses med sparkel!

Til Kirderf: Jeg har personlig valgt gips i tak og vegger, men jeg har vært raus med å forsterke spikerslag på kjøkken. På badet kledte vi alle veggene med vannfast kryssfiner før i la på Litex.
Gips er "dødt" materiale og mye mindre befengt med sprekk i skjøtene.

Lykke til.

PenselJens
  (trådstarter)
   #5
 389     Nesodden     2
Takk skal dere ha karer, da føler jeg meg tryggere. Snekkerne limer sponplatene, og jeg har akkurat gått over sprekkene med sparkel. Veldig små skjøter. I taket blir det gips og disse H***** papirremsene. Der bør det lages en ny patent. Maken til knoting. Har skråtak som er skikkelig festlig å få til.
   #6
 24     0

Takk skal dere ha karer, da føler jeg meg tryggere. Snekkerne limer sponplatene, og jeg har akkurat gått over sprekkene med sparkel. Veldig små skjøter. I taket blir det gips og disse H***** papirremsene. Der bør det lages en ny patent. Maken til knoting. Har skråtak som er skikkelig festlig å få til.


Du får kjøpt en slags netting som benyttes i stedet for papirremse. Enkelre for amatører som oss synes jeg.
Lettere og bake inn sparkelen godt! ;D

Kjøpte den på Jernia jeg, svinedyr  :'(
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 389     Nesodden     2
Hm. Må prøves. Har stått å sett på de, men trodde de var for baderom eller noe sånt. Men så er jo jeg passe kjukk i hue også Smile

   #8
 473     Sola     1
Jeg tror (merk: TROR) at de selvklebende nettingstrimlene er for å forsterke skader i gipsplaten, og at de ikke egner seg for skjøtestrimling av gipsplater. Jeg har nemlig hørt at skjøten på langt nær blir like sterk med nettingen som om en hadde brukt papirremser. Ved bruk av papirremser blir skjøten like sterk som resten av platen.
   #9
 323     1

ja, papir er nok sterkest med også vanskeligst :P
Armerstrimlene med tape er jo så lett å bruke. Jeg brukte kleberstrimler i kjelleren for 2 år siden, skjøtene har ikke sprukket enda....men det er jo bare 2 år siden Tongue
   #10
 489     2
Brukte søkfunksjonen og fant en gammel tråd som jeg trekker fra glemselen:

Har hørt at man bør la sponplater henge på veggen litt før man sparkler. Stemmer det, og i tilfelle hvor lenge?