2 447    1    0  

Støpesøyler i drenert grunn ved husvegg vs. bærebjelke festet i husvegg?

 142     0
Hei,

skal bygge en liten terrasse på 2.4m x 3.0m ca. 0.6 meter over bakkenivå.

Jeg hadde egentlig tenkt å legge 2 dragere av 2x48x198 understøttet av 4 støpesøyler. Den første drageren 40 cm fra husveggen, den andre ytterst på terrassen (lysåpning mellom dragere på 2 m). Bjelkelag med 48x148 cc 60.

Jeg har gravd hull til de ytterste støpesøylene - det var fast og fin jord og jeg kom meg lett ned til 80cm dype hull. Men, innerst ved husveggen er det drenerende masser (sand/grus/stein) og det er vanskelig å grave et stabilt og dypt hull. Sideveggene på hullet raser sammen og jeg kommer ikke mer enn 20-30 cm ned.

Spørsmålet mitt er derfor:

Er det dumt (eller i det hele tatt mulig??) å grave støpesøyler ned i drenerende masser tett ved (30-40 cm) fra husveggen?

Er det bedre å feste en bærebjelke til kledningen med franske treskruer og feste bjelkene med bjelkesko? Ulempen med dette er at terrassen ikke blir frittstående. Det hadde vært kjekt om terrassen kunne bevege seg fritt fra huset dersom det blir telehiv...


Et annet spørsmål:
Er det forskjell på max spennvidde (lysåpning) for bjelker med samme dimensjon (48x148) hvis man bruker bjelkesko-på-bjelke-ved-husvegg vs. liggende på en drager-montert-på-søylesko?

   #1
 3 713     Ringerike     0
Du har vel telefrie masser inne ved veggen så hullet behøver vel ikke samme dybde  ::)

For spennvidden så er det ikke forskjell på hva du har som opplegg som betyr noe men hvor langt det er mellom anleggsflaten/oppleggene. Med bjelkesko får du større spennvidde enn ved bæring 30-40cm fra veggen i en søylesko.

Edit: skrivefeil
Siste redigering: 7. august 2009 11:34:47 av Bidda
Signatur