120    2    0  

Støydempe et rom - hva med balansert ventilasjon, dør, vindu etc. ?

 24     0
Jeg har et kjellerrom jeg vurdere å utnytte. Det er betongvegger og gulv. I taket er det betong etasjeskiller nedforet med 25cm glava og så stenderverk med enkel gips. 
Det er balansert ventilasjon med tilluftrør i taket og den vanlige sprekken under døra.
Enkle lydtester viser at her må noe gjøres...

Ved å følge Glava sine anbefalinger kommer man nok langt. Siden det er kjeller regner jeg med at gulv ikke byr på noen utfordinger, og at det blir en rom i rommet løsning.

Jeg regner med at massiv dør uten spalte under er viktig. Hvordan løses best utluft for ventilasjonen da? Finnes dør med lyddempet spalte? Eller må en lage hull i betongen ut til trappegang? Det finnes gode ventiler med mye dempning, men mer styr enn med dør med lufting. 

Hva med ventilsjon tilluft? Festes vel ved elastisk fug til nederste gipslag? Ser det finnes andre mer avanserte løsinger, men er det vits?

Kjellervindu. Har ikke funnet konstruksjonsanvisning her heller.

Er det spesielle el-stikk, spotlights etc som ikke lager lydlekkasje? Eller er det elastisk fugemasse som gjelder der også?

   #1
 562     Nord-Jæren     0
Balansert ventilasjon løses best med tilluft og avtrekk i rommet. Og lydfelle på begge. Alternativt et overløp med lydfelle(r).

Om døra er heltre kommer du langt med terskel med anslag og tettelister mellom dørblad og karm. Prøv det før du evt. kjøper ny dør.

Bruk enkle elbokser og fug mellom boks/gips. Ikke multibokser/juksebokser. Ikke grupper med elbokser, og ha minst 1 m mellom hver boks. Unngå elbokser på begge sider i samme stender/bjelke-hulrom.

Downlights løses ved å lage en gipskasse bak hvert punkt. Alternativt en egen tett himling over det hele og så en nedfelt himling med downlights i. Da kan den nedfelte f.eks. være absorbenter som gir bedre akustikk. Om den nedfelte himlingen er hard plate, må hulrommet mellom være minst 50mm og fylt med mineralull.

Himlingen bør avsluttes med noe klaring til vegger, og fuges med elastisk fugemasse.

Bruk alltid dobbelt gipsplate der det er tanken at den skal isolere lyd.

Alle hulrom bør fylles med passe mengde mineralull (100mm plater til 100mm hulrom etc.).

Påforinger mot betong løses best med frittstående stendere/bjelker. Nest best er lydbøyler. Tredje best er krysslekting. Bruk kun direktemontert påforing dersom du "må".

Ideelt burde gulvet være flytende og avsluttet med splittet plate under/mot lydvegg.

I vegger med dør er det teoretisk mulig å oppnå ca R'w = 40-45dB. Så med mindre du vil ha to dører utenpå hverandre, har det lite for seg å bygge resten av veggen bedre enn det. Det får du med enkel stålstender på 100mm, mineralull i hulrommet og to gips på hver side. Legger du opp til dobbel dør og separat stenderverk får du nok nærmere R'w=55dB. Det er iht. kravet mellom boenheter, og vil trolig oppleves veldig bra.

For en gratis oversikt over mulige konstruksjoner, søk etter gyprochåndboka. Ta de oppgitte lydisolasjonsverdiene med en klype salt.
  (trådstarter)
   #2
 24     0
Jeg la inn et spørsmål i et annet underforum, men det er egentlig like relevant her.
Jeg ser at det er ideelt blir et vindu som har akkurat nok høyde, men med mer enn god nok lengde.
Jeg regner med det er noe forskjell på hva ytre karmmål blir avhengig av produsent og eventuelle smarte løsninger for dette? Jeg vet jo at NorDan har et triks for midtstolpe for de som har det, men kanskje noe annet finnes for høyden sin del? F.eks. at karm er todelt og at man kan ta ut ramme ved rømning? Hvem vet...? (Noen på forumet håper jeg... )