Du kan vel også få noen til å "skyte" fast påforingen med f.eks. en Hilti-pistol i H-bjelken. Da slipper du å bore og svekkelsen av bjelken blir minimal.
Du kan vel også få noen til å "skyte" fast påforingen med f.eks. en Hilti-pistol i H-bjelken. Da slipper du å bore og svekkelsen av bjelken blir minimal.
Det prøvde jeg, men hadde bare de røde "kruttlappene". Da sang det vakkert i jernbjelken og spikerne bøyde seg. Burde nok hatt de svarte "kruttlappene" på maks fres. Det blir noen hull og bolter. Ikke noe problem det. Har skutt fast toppsvilla som ligger oppå jernbjelken og toppen av muren ellers. Den sitter som støpt nedi betongen. Følte meg litt cowboy-aktig der jeg sto og tok ladegrep på Hilti-pistolen. Herlig verktøy! Da snekkerne holdt på med huset hadde de som hobby å kaste de brukte Hilti-magasinene på meg der jeg drev og jobbet i kjelleren. :-\
Der kan du og få gjengebor som etter å ha boret hullet, gjenger samtidig. Bruk en kraftig drill, MEN les hvilken hastighet som er anbefalt for det materialet. Forborr med 4mm snabb bor, det er mange ergrelser som kunne vært unngått hvis de fleste "DIY" hadde forborret Og som tidligere nevnt GOD OLJE, MYE OLJE... Gjerne spray, siden det er på undersiden. Få "na mor" eller en kamerat til å smøre. Gjengeboret liker ikke at du stopper i operasjonen.
Signatur
Det er en utrolig hukommelse enkelte mennesker har, de er i stand til ord for ord å gjenta hva en annen aldri har sagt !
Det er nok relativt problemfritt å ta noen hull i flensene, som nevnt over er nok ikke bjelken utnyttet maks og forskyver du hullene så reduseres kapasiteten lite. Man reduserer kapasiteten mtp en tenkt bruddlinje gjennom flensen; flensen på HE200B er 200mm(?), og har du to 10mm hull uforskyvet (=på samme bruddlinje) reduseres momentkapasiteten med 10% ( (10+10)/200=0,10).
Enig med Hans9001... Steget er viktig for bøyestivheten, men flensene tar store strekk og trykk-krefter.
Bare så det ikke skal bli noen missforståelser her: Steget i bjelken er IKKE viktig (foruten å holde flensene fra hverandre) for bøyestivhet. Bøyestivhet ER trykk-krefter i den ene flensen og strekk i den andre. Man kan IKKE uten videre ta større hull i steget! Jeg tror nok flere av dere "har rett," men jeg kan ikke se at noen sier noe om HVOR på bjelken (langs lengden) man tar hull? På bjelker som har ett spenn er momentet (bøyestivhet) størst på midten av bjelken, og her er (ved jevnt fordelt last) skjærkreftene små. Dvs at man HER kan ta større hull i steget, mens flensene er mest belastet her. Ved opplegg er derimot momentet null og flensene knapt belastet. Men her er derimot skjærkrefter store og dermed steget hardt utnyttet = man kan IKKE ta større hull i steget nært opplegg sånn uten videre.
Siste redigering: Saturday, August 16, 2008 7:36:41 AM av Fëanor
;D Jeg bruker å ta i så jeg er sikker når jeg gjør noe, men 10 bolter var vel litt i overkant kanskje...
Da slipper du å bore og svekkelsen av bjelken blir minimal.
Det prøvde jeg, men hadde bare de røde "kruttlappene". Da sang det vakkert i jernbjelken og spikerne bøyde seg. Burde nok hatt de svarte "kruttlappene" på maks fres. Det blir noen hull og bolter. Ikke noe problem det.
Har skutt fast toppsvilla som ligger oppå jernbjelken og toppen av muren ellers. Den sitter som støpt nedi betongen.
Følte meg litt cowboy-aktig der jeg sto og tok ladegrep på Hilti-pistolen. Herlig verktøy!
Da snekkerne holdt på med huset hadde de som hobby å kaste de brukte Hilti-magasinene på meg der jeg drev og jobbet i kjelleren. :-\
Ellers er stålet i disse (S235/ S355?) såpass "bløtt" et det går greit å borre, men selvsagt litt jobb når det drilles over hodet da....
Er klar over det. Kjøper inn nye bor i dag. Olje har jeg nok av.
Forborr med 4mm snabb bor, det er mange ergrelser som kunne vært unngått hvis de fleste "DIY" hadde forborret
Og som tidligere nevnt GOD OLJE, MYE OLJE... Gjerne spray, siden det er på undersiden. Få "na mor" eller en kamerat til å smøre.
Gjengeboret liker ikke at du stopper i operasjonen.
Bare så det ikke skal bli noen missforståelser her:
Steget i bjelken er IKKE viktig (foruten å holde flensene fra hverandre) for bøyestivhet.
Bøyestivhet ER trykk-krefter i den ene flensen og strekk i den andre.
Man kan IKKE uten videre ta større hull i steget!
Jeg tror nok flere av dere "har rett," men jeg kan ikke se at noen sier noe om HVOR på bjelken (langs lengden) man tar hull? På bjelker som har ett spenn er momentet (bøyestivhet) størst på midten av bjelken, og her er (ved jevnt fordelt last) skjærkreftene små. Dvs at man HER kan ta større hull i steget, mens flensene er mest belastet her. Ved opplegg er derimot momentet null og flensene knapt belastet. Men her er derimot skjærkrefter store og dermed steget hardt utnyttet = man kan IKKE ta større hull i steget nært opplegg sånn uten videre.
Rådgivende ingeniør bygg