411    7    0  

Togskinne bærer stua. Skjeve bjelker som ikke er festet.

 204     Trondheim     0
Hei

Så huset fra 60t som vi flytta inn i for tre år siden har et stuegulv på 50kvm. Gulvet knirket på visning og hadde noen søkk her og der. En utfordring tenkte jeg på visning, sikkert noe skjeve bjelker. Kanskje henger deler av gulvet igjen på pipe.

I dag har jeg åpnet opp gulvet. Parketten ble tatt opp og jeg var rett ned på bjelkene. Her var det vridde bjelker. Bjelkene er 3x8" og spenner seg over husets bredde. De er avdelt ca midt på av en togskinne (!). Se bilde 1 under. I etasjen under så er det en gang som går på tvers av huset. Huset er 8m bredt.

Dragerne er tilskjært i enden slik at de passer inn på togskinna. Der ligger de løst. Eller en gang i tiden var det nok en presspasning. Jeg antar pga. uttørking av bjelkene har ført til at flere av dem har vridd seg ut av posisjon, bilde 2. Dette blir det knirk av og "ulent" gulv.

Undergulvsplatene som er vist på bilder under er nye plater. Opprinnelig konstruksjon var 
- parkett
- strimler av spon
- papp
- bjelker

Bilde 1
Togskinne bærer stua. Skjeve bjelker som ikke er festet. -  - kaffemannen
Bilde 2: Se blåe markeringer som indikerer vridning på to av "bjelkeparene"

Togskinne bærer stua. Skjeve bjelker som ikke er festet. -  - kaffemannen


Bilde 3
Togskinne bærer stua. Skjeve bjelker som ikke er festet. -  - kaffemannen

Bilde 4: Jeg tror dette er tverrsnittet av togskinna mi.

Togskinne bærer stua. Skjeve bjelker som ikke er festet. -  - kaffemannen


Så hva kan man gjøre med dette gulvet? Jeg tenker at togskinna får ligge. Jeg har ikke sjekket hvor godt den ligger i vater. Men jeg tror det er OK. De skjeve bjelkene holder taket til nyoppusset kjeller, så jeg er ikke så lysten på å ta dem ned, men må man så må man. Disse er så tørre at de flytter seg vel ikke noe mer?

Alternativer:
1. Lettvekts C-profiler i stål i parallell med eksisterende bjelker hver 30cm.
- Plassers slik at toppen på C-profil ligger høyere enn eksisterende bjelker. Nytt undergulv legges oppå.
- Utfordring, hvordan skal C-profil festes mot togskinne?
- Hvordan fester man undergulvsplater mot C-profiler?

2. Kubbe eksisterende bjelker i håp om å klare å rette opp bjelkene som har vridd seg.
- Utfordring, solide og stive bjelker (3x8")
- Utfordring, Nyrenovert gipstak i kjelleren vil bli stygt. 

Andre forslag?


  (trådstarter)
   #1
 204     Trondheim     0
Alternativ 3.
Kubbe mellom bjelker så nærme togskinna som mulig. Kubbingen dytter og retter opp bjelkene.
Jeg er usikker på om det lar seg gjøre da bjelkene er meget stive. Taket i kjeller må da sannsynligvis sparkles og males på nytt.

Bilde 5: Kubbing

Togskinne bærer stua. Skjeve bjelker som ikke er festet. - dd6bf3b8b5854ca5a2ce6432422c4ce8.png - kaffemannen
   #2
 4 269     akershus     0
Kaffemannens tips er nok det beste du kan gjøre ut av situasjonen. Kubbe så trangt som mulig og om mulig etterkile, etterhvert som bjelkene retter seg litt? Isolasjonen ville jeg kvittet meg med om mulig, jeg grøsser når jeg ser det kløpulveret der.

Ville om mulig brukt et stemjern i overkant bjelkene og fjernet noe av det som kan ha kontakt med jernet og eventuelt løftet litt for å plassere et filtstykke under. Det er ofte slik kontakt som forårsaker knirk, men det er nok mest sannsynlig dårlig kontakt mellom gulvbord og bjelker som høres når du går på de. Kanskje et rasp med høvelen bedrer situasjonen?
  (trådstarter)
   #3
 204     Trondheim     0
snektriker, takk for tips! TS er meg som er Kaffemannen Smile

Jeg laget denne skissen under siden jeg ikke helt forstod det du skrev. Tenker du filt i underkant av bjelkene slik som vist og fjerne all treverk som er i kontakt med bjelkenpå toppen inn mot togskinna som vist med stiplet linje? Altså fjerne materiale innover og under bjelka også. Så da er det ikke noe poeng i at bjelka er presspasning inn i togskinna, den skal kun hvile oppå steget?

Skjematisk tegnet og ikke i forhold:

Togskinne bærer stua. Skjeve bjelker som ikke er festet. - 5316a431ea42443c904378e90eb1aced.png - kaffemannen
   #4
 4 269     akershus     0
Ja, det var akkurat hva jeg mente. Ser ikke noe poeng i kontakt melleom tre og jern. Nå vet jeg ikke hvor mye knirk som oppstår den veien, men alt som kan bevege seg og skape kontakt mellom materieler, vil være potensielt noe som utgjør lyder.

Ja, ser nå at TS og kaffemannen er samme, tipset/eksempelet er godt uansett Wink
  (trådstarter)
   #5
 204     Trondheim     0
Takk

Jeg vet ikke om du har vært borti sånne bjelker før, men er det vanlig at det er press fra bjelke mot stål slik som vist? Se rosa pil under.

I mine ører så kom knirken mest fordi bjelkene hadde vridd seg såpass mye at parkett stakk litt opp i overgang bjelke og stål. Og gnisset mot seg selv. Men det er vanskelig å si.

Man må jo ta vekk en del med stemjern for å kunne komme til med filt under. Blir i hvert fall å fjerne kløpulver nær arbeidssted og ut mot yttervegger og legge ny isolasjon der.

Togskinne bærer stua. Skjeve bjelker som ikke er festet. - 175b53d786ef4bd7bbd1ba21c087fda5.png - kaffemannen
   #6
 4 269     akershus     0
Der tror jeg du må kontakte jernbaneverket for å få svar Smile Tror neppe det er vanlig med forlengelse av Bergensbanen inn i stua til folk.

Jeg tror nok det største knirket kommer mellom gulvbord og bjelker, eller parkett mot hverandre som du sier. Det er som regel løst treverk mot treverk som knirker.

Har du problemer med å rette bjelkene nok og få slett gulv, ville jeg vurdert å rette opp gulvet med bord på siden av bjelkene for å få rett bjelkelag til gulvet.
jaf
   #7
 5 074     tromsø     0
Kutt noen 36 x 98 på 60cm og legg ved siden av gammel bjelke. Lim og srku på hver side. ? Bruk tvinge før du skrur og understøttelse. Strekk snor gjennom rom, bruk gjerne laser , når du fester snor i hver ende. Jeg ville nok gått etter gammelt gulv, selv om det ikke er beint. Men kjekt å sjekke. Her er en tråd om H bjelker, ganske likt. https://byggebolig.no/trearbeider-konstruksjoner-isolering/innfelling-av-bjelkelag-i-h-bjelke