1,115    5    0  

Utlektring med stående kledning?

 27     0
Er det nødvendig med både sløyfe og lekter ved stående kledning? Det vil bli vertikale luftekanaler mellom underbord og påbord.

   #1
 475     Stavanger     0
En del (forhåpentligvis så lite som mulig!) bygg har ikke krysslekting på stående panel, men det er jo absolutt noe en anbefaler på det sterkeste.

Ved å lese denne artikkelen: http://byggejuss.no/ny-dom-greit-a-fravike-byggforsk/
får du en god forståelse for "rett og galt når anbefalt!", samt ved å se på bilder fra byggforsks byggdetaljer 542.101 Stående treklednig.
  (trådstarter)
   #2
 27     0
I nevnte artikkel dreier det seg om kledning med slett bakside, slik at kledningen stenger for luftstrøm oppover. Jeg skal ha underbord og påbord. Dermed blir det lufting. Men er det godt nok?
   #4
 475     Stavanger     0
I nevnte artikkel dreier det seg om kledning med slett bakside, slik at kledningen stenger for luftstrøm oppover. Jeg skal ha underbord og påbord. Dermed blir det lufting. Men er det godt nok?

For å gi ett dårlig svar så vil jeg si at det er bedre, men jeg kan ikke si at det er godt nok...

Der er jo generelt en del å ta i betraktning her, det er slikt som artikkel nevner med klima/sted i landet, hvilken vegg det er snakk om (himmelretning etc.), hvor tykk er lekten du vil lekte ut med? Noen plasser har jeg sett denne "feil-lektingen" utført med sløyfe på 11x36... horribelt! andre ganger kan det være så mye som 7-8+ cm... mye bedre... Så kommer det an på om det er not og fjær eller ei. Not og fjær blir enda tettere enn over og under ligger... Så er det jo ett annet vesentlig element, er der åpning/luftespalte i bunn (helst med museband eller tilsvarende. Er det potte tett som det finnes ekempler på, så (her er jeg usikker) tviler jeg på om det spiller noen rolle om det er krysslektet eller ei på stående panel, men avstand er jo greit da 11 mm er for lite og 20 er vel minimumskravet? for å klemme på plass vindpappen skikkelig.

Jo mer luft jo bedre, jo mer sirkulasjon jo bedre.

Når en legger over- og underligger er det ett gammelt jungeltriks å legge kjerneveden ut, ihvertfall på overliggeren. (Midten på bordet vil da kurve ut og sidene på bordet kurve inn og låse mot underligger. I motsatt tilfelle vil en få sprik mellom under og overligger om en legger kjerneveden inn.) (Som kjent kurver ett bord seg under gitte forhold...) Dette krever jo noe sortering av materialet, men det skiller en god gjør det selver og en innleid middelssnekker som bare dunker det på! Ellers spikrer en ikke gjennom både over og underligger. Ett spikerslag går kunn gjennom en plank før den treffer lekten. (Dette for å hindre oppsprekking.) Ca. minimum 20 mm ++ i overlapp.

Er du konge så måler du opp og tilpasser slik at du får hele overliggere på begge hjørnene og slipper å slisse de ned, eller i kjedeligste fall ende opp med underligger mot hjørnet...

En overgang mot liggende panel i hjørne (i de tilfellene det skjer - gjerne funkishus av både gammel og ny årgang) avsluttes det gjerne også med overligger utformet som en krabbelist i hjørnet ann mot det liggende panelet på utstikkveggen.