#11
 9,677     Kysten     0
Er det noe luftespalte mellom isolasjonen og taktro/rupanel? og lufting i gavlvegger? Det skal fjerne kondens. Har du montert downligts nylig?

  (trådstarter)
   #12
 303     Vestfold     0
Om det er noen luftespalter vet jeg ikke, hvordan kan jeg sjekke det? Mye nye uttrykk her som jeg ikke er kjent med... Hva er en gavlvegg for eksempel? :-)

Har ikke montert downlights nei, men vi har montert flere railsystemer i taket i stua. Lekkasjene er derimot langs hele taket (på utsiden), også der hvor vi ikke har avanserte lyssystemer eller liknende. Det er åpen himling inne (eller hva det nå heter), så all varmlufta samles jo der oppe. Vi fyrer med parafinovn og elektrisitet, så det blir godt og varmt oppunder taket kan en si. Sikkert 50 grader... I år har det vært historisk kaldt over lang lang periode (2 mndr med -25 grader), så vi har fyrt mye...
   #13
 9,677     Kysten     2
Har det vært kaldt lengre enn vanlig så kan det være kondens som har frosset og tiner nå. Men lite sansynlig i og med at det ga seg å dryppe når du flyttet snøen fra Ventilasjonshetten. Jeg spurte deg om downligt pga at du da muligens hadde ødelagt fuktsperren i himlingen.
Luftespalten kan du se under takutstikket (du må kanskje fjerne et bord eller kanskje du kan se det mellom to bord. Den skal være over isolasjonen og og under rupanel. Gavlevegg er endeveggene dine der hvor taket skrår.

Kan du få tak i håndverker som har lagt taket så kan han se på det. Du har 5 års reklamasjonsrett. Han bør se om det er spikret riktig under shingeltungene. Står stiften for høyt oppe under tungen kan det gi lekkasje. Jeg ville også sjekket om takhettene er tett. Da kan du legge en spyleslange oppå taket og la vannet renne mot hetten. Begynner det å dryppe er det gjerne den som gjør det. Flytt slangen deretter under hetten og se om det fortsetter.
  (trådstarter)
   #14
 303     Vestfold     0

Kan du få tak i håndverker som har lagt taket så kan han se på det. Du har 5 års reklamasjonsrett. Han bør se om det er spikret riktig under shingeltungene. Står stiften for høyt oppe under tungen kan det gi lekkasje. Jeg ville også sjekket om takhettene er tett. Da kan du legge en spyleslange oppå taket og la vannet renne mot hetten. Begynner det å dryppe er det gjerne den som gjør det. Flytt slangen deretter under hetten og se om det fortsetter.


Ok, takk for tipset. Skal sjekke dette. Håndtverker kommer på tirsdag, så da får vi høre hva han har å si. Jeg skal teste det der med vannet, det kan jo være en rask måte å få avklart hva som skjer. Hvertfall inne.

Det har ikke sluttet å dryppe ute, også på steder der det ikke er snøsmelting, så der kan det vel ikke være annet enn kondens, hva?
   #15
 9,677     Kysten     0
Det ligger to lag med shingel og da kan vannet føge bortover taket et stykke før det kommer inn. Litt vanskeligere å finne lekk når det ligger to lag.
  (trådstarter)
   #16
 303     Vestfold     0
Ok, har nå hatt håndtverker her til å se på saken. Det viser seg at det er et spikerhull i en av pipebeslagene, der vannet kommer inn. Før de la ny shingel var problemet løst med å legge shingelen helt innat pipebeslaget, noe som visstnok ikke er riktig. Da de la ny shingel, skar de bort litt av den gamle slik at det gamle hullet kom ut i friluft.

Håndtverker har nå gått over samtlige pipebeslag og kontrollert for ytterligere skader. Han har funnet sprekker enkelte steder og har i dag fuget og tettet alle beslagene skikkelig - free of charge Smile Dèt kaller jeg service det! Han mente de burde ha sett dette og gjort noe med det da de la ny shingel for to år siden, så det kommer uten kostnad for oss.

Når det gjelder vannet som kommer under raftekassa, så er han helt overbevist om at det skylder kondens pga dårlig lufting i taket. Taket er 23 meter langt, med lufting kun langs raftekassene. Siden det ikke er noe røst å lufte i hos oss, blir dette litt knapt. Sannsynligvis får vi bare god nok lufting under spesielle vindretninger. I vinter har det vært en rekordlang kuldeperiode, men nesten 2 mndr med -25 grader i strekk. Følgelig har vi fyrt ganske kraftig. Den varme fuktige lufta innenfra har ikke hatt noe sted å gjøre av seg, og derfor har det sannsynligvis bygd seg opp et tjukt lag med is/rim inne i taket, noe vi nå ser resultatet av... Forhåpentligvis er pappen i taket tett, slik at alt sammen renner ut under raftekassa. Vi har hvertfall ikke oppdaget vann flere steder inne.

Fint at problemet ikke var verre enn som så Smile *puster lettet ut*

Nå gjelder det bare å finne ut hva vi skal gjøre for å utbedre lufte-fenomenet. Noen ideer?
   #17
 9,677     Kysten     1
Yepp. Snitt opp møne med en fysisk åpning på 2-4 cm. Du kan evt fjerne de gamla mønelappene og skru en møneprofillufter på møne. Se monteringsanvisning fra side jeg har linket til tidligere i tråden. All varm luft vil gå ut i møne.

pwb
   #18
 2,283     Ski     0
Er det mulig å danne kondens som fryser når snøen isolerer fra oversiden? Hvis det hadde vært såpass dårlig luftet/isolert at kondens hadde blitt dannet så burde vel snøen ha vært smeltet eller i hvertfall hatt ett islag på undersiden. Hadde selv problemer med at vannet dryppet ned fra bordet på innsiden av takrennen, men det var fordi jeg har takstein som var knekt noen steder og undertaket var ikke ført ut i takrenna (der er det mange som slurver av håndverkerene), men dette vil uansett ikke være problem med singel tak, med minde de har kutett av det gamle nedentil og kun det nye går ut i takrenna, da vil man vel kunne få vann mellom det gamle og nye som renner nettopp som bildene viser.
   #19
 9,677     Kysten     1
Shingel er et overlappsystem som er beregnet for takfall ned til 15 grader når det er dårlig lufting på taket vil, som du sier, snø smelte. Smeltevannet fryser og en får stående vann på taket, det er ikke shingel beregnet for.
  (trådstarter)
   #20
 303     Vestfold     0
Mmmnjaei jeg vet ikke helt hva jeg skal si om dette selv, men snøen smelter ikke fra taket - da ville vi hatt et tykt lag med is under snøen, og takrennene fyllt av is. Jeg er ingen ekspert på dette, men jeg ville tro at snøen smeltet kun dersom det var dårlig isolert, slik at yttersiden av taket faktisk holder mye høyere temeperatur enn den omkringliggende lufta?

Her er det ikke dårlig isolert, men dårlig luftet. Hvilket vil si at den lufta som kommer opp i luftespalten mellom isolasjonen og takplatene blir stående der. Da får fuktigheten som allerede er i lufta en mulighet til å bygge seg opp under taket akkurat som rim. Dette blir på samme måte som at is bygger seg opp på frontruta på bilen din om vinteren... Eller? Som sagt, jeg er ingen ekspert på dette, men dette er slik jeg har forstått situasjonen...

For øvrig har jeg tatt kontakt med en uavhengig takstmann i dag, som også skal gi sin vurdering av problemet. Blir spennende å høre om han har samme forklaringa. Han kommer om en og en halv uke  Smile