10,940    5    0  

Vedlikeholdsfri kledning

 323     0
Hei til forumet,

Vi skal bygge bolig i sprøytebetong med innslag av panel der det er for lite gods til betong, og der bæringene ikke tillater betong. Vi vil ha en vedlikeholdsfri panel f.eks lerk, impregnert furu (Royal, Kebony etc) e.l. Problemet er å finne den beste løsningen kost/nytte messig - hva er fordeler/ulemper og ikke minst kvm pris på de enkelte? Har f.eks hørt om flere reklamasjonssaker på lerk (slått seg pga ikke tørr nok) osv.

Har forumet noe kunnskap er jeg takknemlig for svar.
Signatur

   #1
 275     Romerike     0
Hvilken farge skal du ha på panelen. Kan jo behandle furupanelen med jernvitterol (kjøpes på apoteket 150-200kr) løses opp i vann. Da får su en grå/sølvfarge på panelen. Panelen bør stå ubehandlet en god stund før påføring, tar da riktig farge fortere. Trengs kun en behandling og holder seg i 100år om den står tørt. dvs ingen planter, gress o.l. som står innpå panelen og hindrer opptørking Smile
  (trådstarter)
   #2
 323     0

Hvilken farge skal du ha på panelen. Kan jo behandle furupanelen med jernvitterol (kjøpes på apoteket 150-200kr) løses opp i vann.


Den var ikke dum. Hva f**den er jernvitterol - ingen svar på google eller wikipedia. Er dette en "gjør det selv løsning" som kommer til å smitte naboungene med hjernehinnebetennelse og gjør postmannen steril????

Hvor mye panel kan man behandle for 150-200 kr?

Høres egentlig for godt ut til å være sant...
Signatur
   #3
 275     Romerike     0
Jernsulfat (jernvotril) virker slik at solen bryter ned treverkets overflate. Dette fører til at overflaten dør og treverket får da en patina/søvlgrå farge. Likt det de gamle tømmerhyttene har på fjellet.

Når treverket dør, så medfører dette at det ikke er grobunn for sopp og alger.

Og etterhvert blir overflaten porøs. Resultatet er at fuktighet trenger inn, men også ut igjen.

Husk at du ikke uten videre kan male huset etter en behandlig med jernvitrol. Da kan du risikere å stenge fuktigheten inne.

Påføring og blandingsforhold:
- 0.5 kilo jernvitrol mikses med 5 liter vann. litt fargestoff for å enklere kunne se hvor du påfører miksen og en dråpe zalo for bedre inntrenging.

Blandingen påføres hele bord og bør utføres systematisk for å unngå helligdager. Derfor er det viktig med fargestoffet.
Zalo er kun for å bryte overflatespenningen i vannet. Smile
   #4
 275     Romerike     0

Og nei.. ingen av ungene i nabolaget blir syke.....

Jernvitrolen brukeg av Natur Bygg AS som bygger hus med naturvennlige produkter ;D
   #5
 10     0
Jernvitrol har vel ingen beskyttandes effekt?? Eg har forstått det slik at det er meir av estetiske årsaker, jevnare farge på fasaden. Det er en forutsenting at trevirket tåler å stå ubhandla, slik som kjerneved av furu, sibirs lerk, kjerneved av gran. Slik at trevirket har den naturlige impregneringa i seg, harpiks og fett. Hurtigvoksande trevirke med mykje yteved vil ikkje være noko meir motstandsdyktige mot sopp og råte sjølv om ein behandlar det med jernvitrol.

Eg har fått priser på dobbelfalsa kledning i sibirsk lerk ferdig jernvitrolbehandla på ca 290kr pr m2 Nokon billigare?? :)

www.lerk.no

www.norwood.no