51 211    25    4  

Veggplater for innvendige vegger : Gips, spon, MDF eller ferdigmalte strukturplater

 146     Oslo     0
Bygger nytt og har tenkt å ha dobbelt platelag på innvendige vegger. Litt for lydisolering og litt for å kunne henge ting på veggen. Totalt sett litt bedre kvalitet?

Hadde tenkt å legge ett lag spon etterfulgt av ett lag gips. Gips ytterst siden det er helt dødt materiale som ikke sprekker. Nylig var det imidlertid en som mente at spon lever såpass mye, at bevegelsen i sponen også vil kunne gi bevegelse i gipsplaten utenpå (Vil selvfølgelig platene forskjøvet). Noen som vet noe om dette?

Et annet alternativ vil være å bytte ut sponplatene med 12mm MDF. Og i så fall er det like grei å legge MDF ytterst? Noen synspunkter på dette?

(MDF koster mer enn spon, men det kan holdes utenfor diskusjonen)

   #1
 472     bergen     1
En god løsning på bad og kjøkken er ett lag x-finer etterfulgt av ett lag gips, på andre rom er det tilstrekkeligt med ett lag gips, du kan henge mye vekt opp med dagens festemateriell.
Skal du isolere for lyd hjelper det ikke så veldig mye med ett ekstra platelag, da må vegger og himlinget monteres på en spesifikk måte, du finner sikkert mye info ved og søke.
   #2
 74     Buskerud     0
Vi har på flere hus brukt spon eller OSB plater som første laget med gips utenpå og dette funker bra. Aldri hatt problemer med bevegelse i platene som fører til sprekker.
Signatur
   #3
 22 352     Akershus     0

Nylig var det imidlertid en som mente at spon lever såpass mye, at bevegelsen i sponen også vil kunne gi bevegelse i gipsplaten utenpå (Vil selvfølgelig platene forskjøvet). Noen som vet noe om dette?
Det kan bli et problem. Da er rupanel mye bedre hvis det er kvalitet du går for.

Skal du ha to lag fordi du skal henge opp tunge ting, eller er det lette ting? Er det lettere ting ville jeg ha brukt to lag gips.
   #4
 3 957     0
Rupanel eller OSB er nok bedre enn spon + gips ja ....

MDF tror jeg er MEGET bortkastet å bruke penger på da det knaptnok er bedre enn f.eks spon...
  (trådstarter)
   #5
 146     Oslo     0
Jeg bor i dag i et Moelven ferdighus fra 1980, med tynne, tynne vegger, som er av alt annet enn god kvalitet. Nå skal jeg få min revansj ved å bygge verdens beste vegger, av prima kvalitet :)

Og da blir det dobbelt platelag. Utifra de gode svarene jeg har fått, heller jeg nå mot OSB under gips.

Jeg skal ikke henge flere tunge ting på veggen enn at jeg nok kan finne stendere når jeg det trengs. Vi ønsker imidlertid å henge en del bokhyller etc på veggene, for å få et lettstelt hus hvor det er enkelt å vask under ting og tang, så en del henging blir det nok. Og da kan det være lurt å lage henge-vennlige vegger med godt skrufeste bak gipsen over det hele.

Og doble plater er bedre når det gjelder lyd. Vi ha balansert ventilasjon, med glipe under alle innerdører, så det vil ikke bli 100% uansett. Men noe vil det sikker hjelpe.

Og så vil jeg vite at det er bra vegger. Det varmer litt det og:-)
   #6
 19     Trondheim     0
Hei.

Vi er i ferd med å sette i gang med husbygging! Vi har kommet så langt at byggesøknaden er levert inn, og vi venter på svar på den.
Når byggesøknaden blir godkjent skal vi ha ett møte med utbyggeren for å bestille huset. (Blå Bolig - Sierra)

Huset er opprinnelig levert med gipsplater. Og vi har sett for oss å kjøpe inn ferdigmalte plater istedenfor. Største grunn til dette er at vi skal gjøre alt innveldig selv, og ser mye fordeler med å slippe etterarbeidet med sparkling, sliping og maling. Samt at vi ikke er så glade i gips fra før av, da man som regel (vet noen er uenig) må ha en molly plugg på 30 cm i diameter for å henge opp ett fotografi uten ramme.

Men, vi kan velge å få huset levert med ferdigmalte plater gjennom utbygger, pris har han ikke sjekket enda, men vil jo sikkert få en ok pris, da han får en "pakke" pris på alt som bestilles til huset. Men han har sagt selv at han ikke greier å slå priser vi finner selv på veggplater hos butikker som kjører kampanjetilbud titt og ofte.

Så vi lurer nå på om hva som blir "smartest" for oss å gjøre. Problemet vårt er at vi har vært alt for opptatt med alt forarbeidet til byggesøknaden til nå, at vi ikke har hatt tid til å se på priser for veggplater, og vet ikke hva som er ett "godt" tilbud når vi ser det! Og er for tiden bortreist, noe som gjør at vi heller ikke rekker å få sjekket så mye hos butikkene nå. Så tenkte jeg skulle høre om det var noen av dere der ute som har noen tips å komme med :)

Materialer til hele sokkelen skal vi kjøpe inn selv, så vurderer og prøve på en "god" pris på veggplater til resten av huset samtidig som vi bestiller alt til sokkelen også.

Har minimalt med erfaring, da vi er førstegangsbyggere.
   #7
 806     1
Nå er vel problemene med gipsplater litt overdrevet, men om en skal henge tyngre ting bør en jo finne feste i en stender eller lignende.

Slike ferdigmalte eller grunnede plater er heller ikke noe vidunderløsning synes jeg. Kjøpte det en gang til en midlertidig istandsetting av et rom for å bruke det til hjemmekontor ett års tid. De platene jeg kjøpte skuffet meg betydelig og jeg har blitt fryktelig skeptisk til slike "ferdigbehandlete" plater. I reklamen høres det jo nesten ut som om de setter seg opp på veggen av seg selv.

Jeg synes absolutt ikke slike MDF-plater kan konkurrere med malt panel selv om det hevdes i reklamen. Og det å henge opp ting i mdf-plater er vel så plundrete som i gips. Lager store sår i plata. Ikke lett å slå inn stift og "sveller" lett rundt der en skrur inn skruer om en ikke er veldig nøye med litt forborring og skjærende skrue med glidepasta. Det er min erfaring.

Prismessig kan en vel få dem ned i drøye kr 60,- pr plate i 122x244 størrelse. Men tror at det er litt sammenheng mellom pris og kvalitet på en del av platene. Særlig i forhold til overflatebehandlingen.

Men raskt å dekke en vegg med slike plater da. Klask klask, og de kan limes opp også. Men da blidet et helvete å få dem ned igjen i fremtiden.
Signatur

   #8
 9 677     Kysten     0
Ferdigmalte plater får dere også i huntonit. Veldig greie å montere, men det er vel ikke deres problem, blir litt mer støv av under byggeprosess. Jeg har erfaring med Byggma sine plater og jeg må si jeg er mektig imopnert over styrken i både platene og malingen. Disse får dere kostemalt og sprøytemalt, kun kosmetisk forskjell. Kan dere kjøpe disse inn selv betaler dere i overkant av 100 kr pr m2. Det er dyrere enn gips men gipsen må jo behandles. Jeg mener å ha sett at disse platene er anbefalt av astma og alergiforbundet. I tak på bad anbefales huntonitt ikke MDF.
   #9
 19     Trondheim     0
overdrev kanskje litt i overkant ang. gips plater ja, bare enklere og kjappere å forklare slik ;)

Ja forstår det slik at det er litt å velge imellom på markedet, så trenger råd der også. Det må selvfølgelig ha en samenheng med pris, slik som alt annet. Og hvordan det er å montere spiller også en rolle, da vi skal gjøre alt innvendig selv.
I hus "pakken" leveres alt materiale innvendig (1. og 2. etasje, sokkel kjøper vi selv). men vi kan som sagt velge bort det vi ikke vil ha levert.
   #10
 9 677     Kysten     0
Huntonit kan du henge opp mye på, så det er ingen overdrivelse i forhold til gips. Men gips har jo fordeler i forhold til brann da.