12,717    14    3  

Bruk av flisfyrt dampkjele + Damp maskin + generator

 4     Asker     1
Hei
Jeg prøver å komme i kontakt med noen som kunne bistå litt med ytterligere informasjon og mulige levrandører av flisfyrt dampkjele, akkumulator og resten av sentralfyr installasjonen.

Jeg har 3 hus 240+120+60m2, samt en egnet leka garasje for fyrrom.
jeg ønsker meg en liten dampkjele på 10-20kw, fyrt på flis!  som skal
1. drive en liten dampmotor på 2-5 hk, som igjen driver en generator på 220 v 1-3kw.
2. resterende damp skal brukers til å varme opp en akkumulator tank som skal supplere varme + varmtvanns sløyfe for 3 hus.

Dampmashinen har en virknigs grad på ca 17% så mesteparten av varmen vil gå til oppvarming.
Jeg har funnet Dampmashinen og generatoren i USA, samt en dampkjele i Kina, men er på jakt etter noen som kunne verifisere mine beregninger, samt hjelpe meg å finne riktig størrelse for dampkjele og ammumulator, og mulige levrandører litt nærmere ?

   #1
 4,110     Akershus (Follo)     0

Dampmashinen har en virknigs grad på ca 17% så mesteparten av varmen vil gå til oppvarming.
Jeg har funnet Dampmashinen og generatoren i USA,


WOW! Hvor fant du den?
De jeg har vært borti har effektivitet under 10%. I denne størrelsen er det uvanlig å komme noe høyere selv med flertrinns maskin og kondensator.

Men uansett får du jo litt elektrisk kraft ut, og om du ikke spyler varmen ut pipa så kommer jo den til nytte om vinteren ialfall.

Men er du klar over at det er flere regler som styrer dette? (Det kom vel ikke som noen bombe.)

Du kan jo starte med å kjøpe litt popcorn og nyte kjeledirektivet:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31992L0042:EN:HTML

Det er også et direktiv som gjør dampgenererende kjeler med over 4Kg vann (såvidt jeg husker) godkjenningspliktige. Men jeg husker ikke navn / nummer på dette. Kan det være en av disse:
EN 12952-1 til 17.
EN 12953-1 til 14.
EN 1422.

Ellers Google: "BLEVE".

Vi som pusler med slikt er jo også på nett da: http://www.modellogdamp.no/om-nmdf.html
Signatur
   #2
 1,307     Hardanger     0
Dette er kanskje det tøffeste prosjektet jeg har hørt om. Håper du oppdaterer etterhvert som det skrider fram :)

Hva slags beregninger er det du skal ha kontrollert?
Signatur
   #3
 974     0
Veit du noko om trykk og temperatur inn på dampmaskinen?

Kva meiner du (eller dei) med 17% verknadsgrad på dampmaskinen?  Isentropisk verknadsgrad?
(Termisk verknadsgrad = arbeid delt på varme er definert for ein syklus, men ikkje for ein dampmaskin åleine.)

Det finst ei grense for trykket, som ikkje er særleg høg, før det utløyser omfattande krav til anlegget og operatøren...

Varmekraftverket på Averøya (bygd 2000) har (evt. hadde, dersom det er ombygd i mellomtida) ein elektrisk verknadsgrad på om lag 17% og effkt (el.) 2,3 MW. Det er altså ca. 1000 gongar større enn det du tenkjer på.
Høgtrykksdampen var 22 bar og 380 C.
Enkelt sagt: dersom du ikkje er nær desse verdiane, er du ikkje nær 17%.
   #4
 1,027     0
Anlegg over 2bar utløser et hav av regler å forholde seg; alt fra prøving og sertifisering ved innstallasjon til årlige besiktigelse, sertifisering av operatør, krav til internkontrollsystem osv.

Skal en kunne beregne noe som helst må en vite litt mer enn du oppgir; damptrykk, damptemperatur, kondenseringstemperatur, kondenseringstrykk , dampflow til de forskjellige delene av anlegget.


EDIT-mulig det var 4bar?
  (trådstarter)
   #5
 4     Asker     0
Tusen takk,

Jeg har kontaktet energi.no ( kjeleforeningen ) og de sa at så lenge damkjelen er under 0,5 MW, trenger jeg ikke sertefikat for å operere kjelen, kun opplæring av levrandør.
"Hei
Når kjelytelsen er mindre enn 0,5 MW er forskriftens krav til kompetanse for operatør oppfylt når vedkommende har relevant opplæring og instruksjon gitt av leverandør eller dennes representant.  Avsnitt 7.2.1 i temaveiledning om bruk av farlig stoff.
Mvh Tore Pettersen"

Men det du sier er at den kjelen jeg kjøper må være typegodkjent i Norge.

Skal kikke innon modeldamp i løpet av uka
  (trådstarter)
   #6
 4     Asker     0
Dette var flott med så mye tilbakemeldinger.

1. Min intensjon er å vurdere om det er økonomisk mulig å lage en sentralfyr, ved hjelp av en lavtemp, lavtrykk dampkjele, som ved siden av å drive en liten dampmotor som skal produsere strøm, skal varme opp 3 hus. 240 + 120 + 60m2 ( hvor mye varme trenger jeg )
Inklusive varmt vann.

2. hvis vi sier 10% virkningsgrad på dampmotor, og denne skal gå 24/7/365.
5 HK er ca 3,5kw. dette gir en strøm produksjon på ca 3*8000= 24 000 KWh

her er utregningene jeg ønsker verifisert/modifisert
3,5kw = 0.1 % av damp produksjon , slik at damp produksjon må være 35kw
35 kw '8000 timer i året = 280 000 kwh, hvor 252 kwh er til bruk for oppvarming.

280 000 / 700=  ca 400 m3 flis a 150kr  = 60000 kr - 20 000 innsparing på strøm
= 40 000 .  Da får jeg varme til 40/252 = til ca 16 øre / kwh ?
   #7
 1,027     0
Dampmotor eller dampturbin? Har du en link til produsent ell? Bare fordi jeg er nyskjerrig på hvems om lager noe så søtt som en 5hk dampmaskin:-)


Det jeg TROR er at den biten du ønsker deg med generatordrift vil fordyre prosjektet kraftig. Innfyrt effekt vil også øke sammenlignet med en vanlig ved/flisfyr for produksjon av varmtvann.
jeg ville satset på en "vanlig" sentrelfyrløsning og droppet strømproduksjon.

   #8
 974     0
Nye-ideer: 

For å vere litt "brutal":
- ikkje tenk for mykje på økonomi her. Kjøp det du synest du har råd til - det er mange som brukar pengar på ting dei er interesserte i. Så kan straumproduksjon kome som bonus.
- dersom det er reknestykket i #6 du er usikker på, har du så lite peiling på teorien at du sannsynlegvis ikkje vil forstå svara på det første du spurte om.
- dersom du heller ikkje har praktisk røynsle med dampsystem frå før, bør du vere forsiktig og ha stor respekt for damp under trykk.

Eg vil tru at dei fleste som i dag kan noko særleg om dampmotorar (stempelmotorar) her i landet, har tilknytning til museumsdrift (damplokomotiv). Og så finst det sikkert ein og annan aldrande pensjonist med klart minne. Dieselmotorar (transport) og elektrisk drift (stasjonært) har for lengst erstatta dampmotorar. I kraftverk har dampturbiner teke over.

Du svara ikkje på dei tekniske spørsmåla frå meg og Einar_S. Det er uråd å seie om den 10%-en (0,1 ikkje 0,1%=0,001) er realistisk; men eg tvilar på det for så små anlegg.

Eg kjenner ikkje regelverket for dampsystem. Ein ting er sertifisering av operatøren. Men det skulle vere rart om det ikkje var noko regelverk for sjølve installasjonen; trykk m.m.  Det finst iallfall reglar for trykk i heilt vanlege sentralvarmesystem (med vatn).
   #9
 1     troms     1
Hei
Har fulgt litt med i debatten og vet at det forskes på dette. Ved NTNU i Trondheim har de faktisk kommet et stykke på vei. Bland annat er det utviklet en dampmaskin til formålet å drive generatorer til noen få kw(husholdninger og gårdsanlegg). Problemet er å få det komersialisert virker det som. Det kreves vel en hel forsknigsinnsats for å få vite hvor langt dette arbeidet er kommet. Jeg har prøvd og måtte bite i gresset foreløpig så lykke til. Man kan vel slå fast at det ikke er noe å få kjøpt som kan kan produsere damp i tillegg til varmt vann ut av flis eller ved for den saks skyld.
Hilsen en som tenker i samme baner som deg men mer og mer heller over til konvensjonelt vannbåren varmeanlegg.-\
   #10
 974     0
Kanskje dette Magne D tenkjer på: http://ntnu.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:372922
Det er vel eigentleg ikkje noko særleg nytt her (eg kan ha oversett noko), anna enn at det er laga i nyare tid. Verknadsgrad sånn det er påtenkt 14% for syklusen, og så må ein gonge med kjelverknadsgraden (ca. 0,85) og generatorverknadsgrad (ca. 0,95) - altså ca. 11-12%.
Damptrykk 10-12 bar og effekt ca. 20 kW, altså om lag 10 gongar større enn det Nye-ideer tenkjer på.